Doporučujeme

Grilované banány s citronem a limetkou

Grilované banány s citronem a limetkou | foto: Profimedia.cz

Velká grilovací kuchařka: co jste ještě nikdy negrilovali

  • 6
Když už nemůžete maso ani vidět, vydejte se cestou experimentu. Opékat se totiž dá úplně všechno.

Ovocný špíz

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvého ovoce (jahody, mandarinky, ananas)
* 4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu * 1 lžička vanilkového cukru * 4 plody mučenky * šťáva z jednoho citronu * lístky máty na ozdobu

Ananas nakrájíme na menší kousky, větší jahody překrojíme, mandarinky oloupeme a rozkrojíme napříč na poloviny. Likér smícháme s cukrem. Takto připravené ovoce střídavě napichujeme na grilovací jehly, potřeme alkoholovou směsí a grilujeme na mřížce rozpáleného grilu ze všech stran asi 10 minut. Během grilování otáčíme a potíráme. Nakonec ovoce potřeme dužinou mučenky, zakapeme citronovou šťávou, ozdobíme lístky máty a podáváme.

NÁŠ TIP
Ovoce rozložte na alobal, zakapejte alkoholem, posypte lehce třtinovým, vanilkovým nebo i skořicovým cukrem, zabalte a grilujte asi 15 minut.

Grilovaná cibule

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké červené cibule * 4 lžíce panenského olivového oleje * mořská sůl a hrubě mletý barevný pepř * trocha balzamikového octa k podávání

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, potřeme olejem, posypeme hrubě mletým pepřem. Vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách do změknutí a zezlátnutí cibule. Během grilování podle potřeby potíráme olejem.

2. Grilovanou cibuli ihned po sejmutí z grilu osolíme, zakápneme zbylým olejem, balzamikovým octem a podáváme jako doplněk ke grilovanému masu.

NÁŠ TIP
Výborný je studený salát z grilované cibule, balzamikového octa, čerstvého oregana nebo petrželky a olivového oleje. Podává se s toasty.

Grilované banány s citronem a limetkou

Příprava:15 minut

Pro 4 osoby

* 4 banány * trocha oleje na potření grilovací mřížky 
* 1 lžíce rumu, šťáva z jednoho citronu * 1 lžíce citronové kůry na jemné nudličky, bio * 1 lžíce limetkové kůry na jemné nudličky, bio * 1–2 lžíce třtinového cukru, špetka skořice

V misce promícháme citronovou a limetkovou kůru z bio citrusů s citronovou šťávou a cukrem. Banány omyjeme, osušíme a podélně i se slupkou rozkrojíme a dužinu potřeme rumem. Položíme je na rozpálenou mřížku grilu potřenou olejem řezem dolů, opečeme a po chvíli otočíme. Dužinu potřeme připravenou směsí z citrusů a ještě pár minut grilujeme. Podáváme zakapané zbylou šťávou a poprášené skořicí.

Toast s plísňovým sýrem, grilovanou hruškou a rukolou

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké hrušky * 2 lžíce citronové šťávy * 4 větší plátky chleba * 1 stroužek česneku * 150 g sýra s modrou plísní * drcený pepř * 1 lžíce sekaných oříšků * hrst rukoly

1. Hrušky rozčtvrtíme a potřeme je citronovou šťávou. Vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme asi 5–8 minut. Mezitím opečeme na grilu plátky chleba po jedné straně, opečenou stranu potřeme česnekem a poklademe plátky plísňového sýra. Na sýr položíme hrušky, opepříme a posypeme sekanými oříšky. Takto připravené chleby dáme zpět na gril, zakryjeme poklopem a dopečeme při nižší teplotě, dokud se sýr nezačne tavit. 

Grilované citrony

Příprava: 15 minut 

Pro 4 osoby

* 4 citrony * trochu oleje na potření grilovací mřížky
* hrubá mořská sůl

Citrony dobře omyjeme, osušíme a rozkrojíme napříč na poloviny. Předehřejeme si gril, mřížku potřeme lehce olejem. Citrony položíme řezem na mřížku a grilujeme, dokud nejsou krásně zlatohnědé. Grilované citrony posypeme mořskou solí a podáváme jako doplněk k rybám, zelenině nebo masu.

NÁŠ TIP
Rozkrojenou dužinu můžete ke konci grilování potřít libovolným destilátem nebo koňakem a ještě chvíli opékat.

Grilované fíky s ananasem na jehle

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 čerstvé fíky * 1 střední ananas * 4 lžíce kvalitního silného černého čaje * 1 lžíce medu

Ananas okrájíme, vyřízneme tuhý střed a dužinu nakrájíme na kousky. Fíky omyjeme, osušíme a nakrájíme na asi 1–1,5cm plátky. Ovoce střídavě napichujeme na grilovací jehly a grilujeme na mřížce rozpáleného grilu asi 8–10 minut. Během grilování lehce potíráme čajem ochuceným medem a otáčíme. Ihned podáváme.

NÁŠ TIP
Čaj můžete trochu osladit třtinovým cukrem a dochutit citronovou šťávou nebo ovoce ke konci grilování lehce posypat třtinovým cukrem.

Sýrový kebab s rajčatovo-cibulovým salátem

Příprava: 24 minut

Pro 4 osoby

* 400 g tvrdého sýra na smažení * 1 lžíce směsi grilovacího koření * hrst usekané pažitky nebo bylinek
* 600 g rajčat * 2 zelené feferonky * 100 g červené cibule * 1 lžíce třtinového cukru * 2 lžíce olivového oleje a bílého vinného octa

Cibuli nakrájíme na kolečka, posypeme cukrem, promícháme a necháme rozležet. Feferonky nakrájíme najemno, rajčata na plátky a přidáme k cibuli. Podle chuti osolíme, opepříme a zalijeme olejem a octem. Sýr nakrájíme na kostky a obalíme v koření, napíchneme na jehly a grilujeme na alobalu potřeném trochou oleje. Jakmile začne měknout, stáhneme ho z grilu, obalíme v bylinkách a podáváme s cibulovým salátem.

Grilovaný česnek

Příprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké palice česneku * 4 lžíce panenského olivového oleje

Paličky česneku i se slupkami napříč rozpůlíme, na řezu potřeme olejem a grilujeme na mřížce při střední teplotě dozlatova. Během grilování česnek otáčíme a řeznou plochu potíráme olejem. Správně upečený česnek má zlatohnědou barvu a je úplně měkký.


  • Vybrali jsme pro Vás