Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velká grilovací kuchařka: co jste ještě nikdy negrilovali

  10:54aktualizováno  10:54
Když už nemůžete maso ani vidět, vydejte se cestou experimentu. Opékat se totiž dá úplně všechno.

Grilované banány s citronem a limetkou | foto: Profimedia.cz

Ovocný špíz

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvého ovoce (jahody, mandarinky, ananas)
* 4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu * 1 lžička vanilkového cukru * 4 plody mučenky * šťáva z jednoho citronu * lístky máty na ozdobu

Ananas nakrájíme na menší kousky, větší jahody překrojíme, mandarinky oloupeme a rozkrojíme napříč na poloviny. Likér smícháme s cukrem. Takto připravené ovoce střídavě napichujeme na grilovací jehly, potřeme alkoholovou směsí a grilujeme na mřížce rozpáleného grilu ze všech stran asi 10 minut. Během grilování otáčíme a potíráme. Nakonec ovoce potřeme dužinou mučenky, zakapeme citronovou šťávou, ozdobíme lístky máty a podáváme.

NÁŠ TIP
Ovoce rozložte na alobal, zakapejte alkoholem, posypte lehce třtinovým, vanilkovým nebo i skořicovým cukrem, zabalte a grilujte asi 15 minut.

Grilovaná cibule

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké červené cibule * 4 lžíce panenského olivového oleje * mořská sůl a hrubě mletý barevný pepř * trocha balzamikového octa k podávání

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, potřeme olejem, posypeme hrubě mletým pepřem. Vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách do změknutí a zezlátnutí cibule. Během grilování podle potřeby potíráme olejem.

2. Grilovanou cibuli ihned po sejmutí z grilu osolíme, zakápneme zbylým olejem, balzamikovým octem a podáváme jako doplněk ke grilovanému masu.

NÁŠ TIP
Výborný je studený salát z grilované cibule, balzamikového octa, čerstvého oregana nebo petrželky a olivového oleje. Podává se s toasty.

Grilované banány s citronem a limetkou

Příprava:15 minut

Pro 4 osoby

* 4 banány * trocha oleje na potření grilovací mřížky 
* 1 lžíce rumu, šťáva z jednoho citronu * 1 lžíce citronové kůry na jemné nudličky, bio * 1 lžíce limetkové kůry na jemné nudličky, bio * 1–2 lžíce třtinového cukru, špetka skořice

V misce promícháme citronovou a limetkovou kůru z bio citrusů s citronovou šťávou a cukrem. Banány omyjeme, osušíme a podélně i se slupkou rozkrojíme a dužinu potřeme rumem. Položíme je na rozpálenou mřížku grilu potřenou olejem řezem dolů, opečeme a po chvíli otočíme. Dužinu potřeme připravenou směsí z citrusů a ještě pár minut grilujeme. Podáváme zakapané zbylou šťávou a poprášené skořicí.

Toast s plísňovým sýrem, grilovanou hruškou a rukolou

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké hrušky * 2 lžíce citronové šťávy * 4 větší plátky chleba * 1 stroužek česneku * 150 g sýra s modrou plísní * drcený pepř * 1 lžíce sekaných oříšků * hrst rukoly

1. Hrušky rozčtvrtíme a potřeme je citronovou šťávou. Vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme asi 5–8 minut. Mezitím opečeme na grilu plátky chleba po jedné straně, opečenou stranu potřeme česnekem a poklademe plátky plísňového sýra. Na sýr položíme hrušky, opepříme a posypeme sekanými oříšky. Takto připravené chleby dáme zpět na gril, zakryjeme poklopem a dopečeme při nižší teplotě, dokud se sýr nezačne tavit. 

Grilované citrony

Příprava: 15 minut 

Pro 4 osoby

* 4 citrony * trochu oleje na potření grilovací mřížky
* hrubá mořská sůl

Citrony dobře omyjeme, osušíme a rozkrojíme napříč na poloviny. Předehřejeme si gril, mřížku potřeme lehce olejem. Citrony položíme řezem na mřížku a grilujeme, dokud nejsou krásně zlatohnědé. Grilované citrony posypeme mořskou solí a podáváme jako doplněk k rybám, zelenině nebo masu.

NÁŠ TIP
Rozkrojenou dužinu můžete ke konci grilování potřít libovolným destilátem nebo koňakem a ještě chvíli opékat.

Grilované fíky s ananasem na jehle

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 čerstvé fíky * 1 střední ananas * 4 lžíce kvalitního silného černého čaje * 1 lžíce medu

Ananas okrájíme, vyřízneme tuhý střed a dužinu nakrájíme na kousky. Fíky omyjeme, osušíme a nakrájíme na asi 1–1,5cm plátky. Ovoce střídavě napichujeme na grilovací jehly a grilujeme na mřížce rozpáleného grilu asi 8–10 minut. Během grilování lehce potíráme čajem ochuceným medem a otáčíme. Ihned podáváme.

NÁŠ TIP
Čaj můžete trochu osladit třtinovým cukrem a dochutit citronovou šťávou nebo ovoce ke konci grilování lehce posypat třtinovým cukrem.

Sýrový kebab s rajčatovo-cibulovým salátem

Příprava: 24 minut

Pro 4 osoby

* 400 g tvrdého sýra na smažení * 1 lžíce směsi grilovacího koření * hrst usekané pažitky nebo bylinek
* 600 g rajčat * 2 zelené feferonky * 100 g červené cibule * 1 lžíce třtinového cukru * 2 lžíce olivového oleje a bílého vinného octa

Cibuli nakrájíme na kolečka, posypeme cukrem, promícháme a necháme rozležet. Feferonky nakrájíme najemno, rajčata na plátky a přidáme k cibuli. Podle chuti osolíme, opepříme a zalijeme olejem a octem. Sýr nakrájíme na kostky a obalíme v koření, napíchneme na jehly a grilujeme na alobalu potřeném trochou oleje. Jakmile začne měknout, stáhneme ho z grilu, obalíme v bylinkách a podáváme s cibulovým salátem.

Grilovaný česnek

Příprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké palice česneku * 4 lžíce panenského olivového oleje

Paličky česneku i se slupkami napříč rozpůlíme, na řezu potřeme olejem a grilujeme na mřížce při střední teplotě dozlatova. Během grilování česnek otáčíme a řeznou plochu potíráme olejem. Správně upečený česnek má zlatohnědou barvu a je úplně měkký.

Autoři:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.