Doporučujeme

Čokoládové velikonoční dortíčky

Čokoládové velikonoční dortíčky | foto: Profimedia.cz

Soutěž o nejzajímavější velikonoční recept vyhrály čokoládové dortíčky

  • 2
Čtenářská soutěž o nejzajímavější velikonoční recept už zná svého vítěze, nebo spíše vítězku. Stala se jí čtenářka Kristýna se svými velikonočními čokoládovými dortíčky.

Odbornou porotu složenou ze členů redakce OnaDnes.cz i školy vaření Chefparade nejvíce zaujal recept čtenářky s nickem Kristýna91, která do soutěže poslala svoje velikonoční čokoládové dortíčky. 

Podle odborníků z Chefparade jsou zajímavé jak použitými surovinami a jejich kvalitou, tak postupem a samozřejmě i konečným výsledkem.

Výherkyně od nás dostane poukaz na kurz vaření ve škole Chefparade dle svého výběru v ceně 1190 korun.

Velikonoční čokoládové dortíčky

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 8 dortíčků

Na těsto:

  •  70 g polohrubé mouky
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce rumu

Na krém:

  • 1 balení mascarpone (doporučuji značku Galbani)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Na zdobení:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g tmavé čokolády na výrobu hoblinek
  • 50 g bílé čokolády na výrobu hoblinek
  • čerstvé maliny
  • dekorační vajíčka
  • čerstvé lístky máty

1. V horké lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a rum utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou a mírně vychladlou čokoládu, navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi.
2. Vzniklou hmotou naplníme formičky (vymaštěné máslem a vysypané moukou) a dáme péct do trouby na 175 °C. Pečeme, dokud se nám těsto nelepí na špejli (či jinou pomůcku), poté necháme vychladnout.
3. Pak si připravíme krém. Do připravené misky si dáme mascarpone, přidáme žloutky umíchané s cukrem do pěny. Vše opatrně smícháme. Ušleháme smetanu se ztužovačem šlehačky a velmi opatrně vmícháme do krému. Je velmi důležité krém míchat pomalu a opatrně přidávat přísady, aby nevznikly hrudky a krém nespadl (nezřídl).
4. Pomocí škrabky na brambory si vytvoříme čokoládové hoblinky (bílé a tmavé). Upečené a vychladlé dortíčky uprostřed rozkrojíme a spodní část potřeme krémem. Poté přiklopíme vrchní část a celý dortíček polijeme čokoládovou polevou. Poté zdobíme čokoládovými hoblinkami, filigránky, malinami, lístky máty či jinými ozdobami podle fantazie.


  • Vybrali jsme pro Vás