Doporučujeme

Mrkvový velikonoční dort

Mrkvový velikonoční dort | foto: Profimedia.cz

Velikonoční soutěž o kurz vaření: Mrkvový dort

  • 1
Ještě do středy můžete posílat do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept svoje příspěvky. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Doba přípravy: 90 minut
Množství: 12 - 14 porcí

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku třtinového cukru (nejlépe tmavého muscovado)
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 2,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve

Na polevu:

  • 250 gramů krémového sýra (typu Philadelphia)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 100 gramů másla
  • lžička vanilkového extraktu
  • pár kapek citronové šťávy

Na ozdobu:

  • pravý mandlový marcipán
  • potravinářské barvivo

1. Vyšleháme vejce s cukrem pomocí ručního šlehače (cca 2 minuty), do směsi vmícháme olej, přidáme prosátou mouku promíchanou se sodou, práškem do pečiva a skořicí, promícháme a nakonec přidáme ořechy a mrkev.
2. Vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180°C 45 - 60 minut. Pro kontrolu vpíchneme špejli, vyjde-li suchá, dort je hotov.
3. Změklé máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu a postupně zašleháváme krémový sýr. Pokud je třeba, necháme polevu chvíli tuhnout v lednici, poté prokrojíme korpus, promažeme polevou, následně polevou potřeme celý dort a uložíme do chladu.
4. Z marcipánu si jednoduše můžeme zhotovit marcipánové mrkvičky. Na 12 - 14 mrkviček potřebujeme cca 100 gramů marcipánu. Větší část obarvíme oranžovým potravinářským barvivem, vytvarujeme mrkvičku, k tomu přidáme na zeleno obarvenou nať vytvarovanou z marcipánu.


  • Vybrali jsme pro Vás