Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční pečení: Tvarohový mazanec, skořicový věnec, hot cross buns

  0:12aktualizováno  0:12
Co by to bylo za Velikonoce bez sladkého pečiva? Pokud chcete letos překvapit rodinu i návštěvy, zkuste netradiční sváteční recepty. Třeba mazanec, který nepotřebuje kynout, zato je krásně vláčný a hned hotový, nadýchaný skořicový věnec nebo anglické křížkované bochánky potřené meruňkovou marmeládou.

Skořicový velikonoční věnec | foto: Profimedia.cz

Hot cross buns

Ingredience na 12 kusů:

Hot cross buns
  • 200 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky koření mixed spice (nebo směs muškátového oříšku, mleté skořice, mletého kardamomu, mletého zázvoru, mletého nového koření a hřebíčku)
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 g sušených brusinek

Na ozdobu:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • meruňková marmeláda

Pracovní postup:

  1. Do části vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbylý cukr a koření. Pak přilijeme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
  3. Nakonec zapracujeme kvásek, zbylé vlažné mléko a brusinky. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. To v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a z každého vytvoříme bulku. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřát na 190 °C a připravíme si hmotu na křížky. Mouku smícháme s vodou, podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, až vznikne bílá hustší kašička. Tou pomocí zdobicího kornoutu děláme na bulky křížky.
  6. Bulky pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme rozehřátou marmeládou.

Rychlý tvarohový mazanec

Ingredience:

Tvarohový mazanec
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce + na potření
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • rozinky
  • mandle

Pracovní postup:

  1. Tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum utřeme (nejlépe pomocí robota).
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
  3. Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme jeden velký, nebo dva menší mazance. Dáme je plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nařízneme do kříže.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě nejméně 40 minut dozlatova. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je těsto propečené. Jestli se lepí, ještě chvíli dopečeme.

Kynutý velikonoční věnec

Ingredience:

Skořicový velikonoční věnec
  • 250 ml mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 33 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • perlový cukr
  • 1 vejce + 1lžička mleté skořice na potření

Pracovní postup:

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse s oběma cukry, špetkou soli, rozehřátým máslem a žloutky. Zapracujeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teple hodinu kynout.
  4. Pak na vále rozdělíme na tři části, upleteme cop a na plechu vyloženém pečicím papírem stočíme do kruhu. Potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se skořicí.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut dozlatova.
  6. Vychladlý zdobíme velikonočními dekoracemi, kraslicemi apod.

Tip: Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Dumrealit.cz/Development
Obchodník - realitní specialista

Dumrealit.cz/Development
Zlínský kraj
nabízený plat: 35 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.