Velikonoční nádivka z uzeného masa

- K svátkům jara jsme připravili tradiční recepty, které vám budou inspirací a provoní vaši kuchyň lákavou vůní velikonočních moučníků a čerstvých bylinek. Na velikonočním stole nesmí chybět nádivka z uzeného masa, dříve označovaná hlavička, která patří k oblíbeným pokrmům a díky použitým bylinkám kopřivě a pažitce je bohatá na vitamíny, které všichni na jaře tolik potřebujeme.
Do konce dubna chceme v rubrice Velikonoce zveřejňovat další tradiční, zajímavé a užitečné recepty.

500 g vařeného uzeného masa (bůček, krkovice...)
6 vajec
6 žemlí
vývar z masa
mletý pepř
2 lžíce posekané pažitky nebo mladých kopřiv
sůl

Maso nakrájíme nadrobno, žemle na kostičky. Ty zvlhčíme vývarem z masa rozšlehanými žloutky a necháme krátce nasáknout.

Maso se žemlemi osolíme, opepříme, přidáme pažitku nebo kopřivy a lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nádivku urovnáme do vymaštěného pekáče a pečeme vmírně vyhřáté troubě čtyřicet až padesát minut.

Teplou nádivku podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem.
Můžeme ji jíst i studenou.