Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šest skvělých velikonočních receptů: od mazance po paštiku

  0:43aktualizováno  0:43
Pokud byste rádi trochu vylepšili velikonoční tabuli, nechte se inspirovat nápady kuchařů a pekařů od Kašperských Hor přes Prahu až po Velké Karlovice. Milovníci italské kuchyně pak mohou vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč namísto nádivky.

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Velikonoční nádivka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu v Praze

Recept pro 4 osoby:

Nádivka
  • 4 ks rohlíků
  • 100 g brokolice
  • 50 g špenátu
  • 50 g hrášku
  • 50 g fenyklu
  • 50 g karotky
  • 30 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • pažitka, petržel, medvědí česnek, libeček, kopřivy - dle vlastní chuti

Postup:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostky 1 na 1 centimetr a opečeme pod grilem do zlatavé barvy. Zeleninu pokrájíme a blanšírujeme 2 minuty v dobře osolené vodě. 
  2. Rohlíky smícháme s mlékem, žloutky, olivovým olejem a necháme 3 minuty odstát. Vyšleháme si tuhý sníh z vaječných bílků. Vložíme zeleninu a sníh z bílků a dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami podle vlastní chuti.
  3. Pečeme v másle vytřené formě v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 15 minut. Ozdobíme okurkou, kapary a bylinkami.

Velikonoční paštika

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Suroviny pro 6 osob:

Velikonoční paštika podle kavárny Nebespán z Kašperských Hor
  • 400 g listového těsta
  • 400 g libového vepřového masa
  • 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle chuti (můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
  • 150 g kvalitní šunky
  • 250 g zelené bylinky (½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí...)
  • 3 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 7 vajec + 1 žloutek (na potření)
  • sůl, pepř
  • forma na biskupský chlebíček

Postup:

  1. Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.
  2. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.
  3. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a zkrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.
  5. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.
  6. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.
  7. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.
  8. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb.

Velikonoční bublanina s vaječným koňakem

podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích

Velikonoční bublanina podle Petra Václavíka
  • 5 vajec
  • 250 g cukr krystal
  • 250 g mouka hladká
  • 100 ml oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • prášek do pečiva
  • 1 dcl vaječný koňak
  • 50 g mandlové lupínky
  • máslo na vymazání.

  1. Vejce vyšleháme do husté pěny s cukrem a hladkou mouku si promísíme přes sítko s kypřícím práškem. Za pomalého míchání přidáme k ušlehaným vajíčkům olej. Polovinu promíchané směsi si dáme do sáčku a do druhé přimícháme rozpuštěnou čokoládu a taktéž dáme do sáčku.
  2. Pečící nádobu (případně Pečenku) vymažeme do poloviny máslem a vysypeme mandlovými lupínky, nastříkáme střídavě směs na pásky a druhou vrstvu do mřížky. Pečeme 30 až 35 minut. Po upečení polijeme koňakem a necháme vychladnout .

Mazanec s mandlovým posypem

Podle pekařů Antonínova pekařství

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 40 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu nebo vaječného likéru
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 20 g rozinek
  • sekané mandle na posyp

  1. Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujte těsto bochánek pak nechte přibližně hodinu až dvě nakynout v teple (ve teplé troubě, zabalené v utěrce na topení apod.)
  2. Mazanec před pečením potřete vajíčkem, uprostřed ho nakrojte do typického křížku a posypte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů Celsia do zhnědnutí a zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

Upečte si zeleného beránka:

Jidášky se skořicí

Podle pekařů Antonínova pekařství

Skořicové jidáše
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 39 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • skořice nebo skořicový cukr na posyp

Zaděláme si těsto, ze kterého začneme válet dlouhé „nudle“ o průměru jednoho centimetru. Nasekáme na kratší kusy a zakroutíme z nich nejrůznější tvary - esíčka, uzly apod. Jidášky necháme nakynout na teplém místě, posypeme skořicí a krátce pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezhnědnou. 

Torta Pasqualina

Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč.

Suroviny:

Torta pasquinale neboli velikonoční koláč s ricottou
  • 2 balení listového těsta kulatého tvaru
  • 1 kg mangoldu
  • 500 g ricotty
  • 5 vajec
  • ½ nakrájené cibule
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • extra panenský olivový olej
  • máslo
  • majoránka
  • sůl a pepř

  1. Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
  2. Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
  3. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.