Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Voňavá velikonoční nádivka

  10:38aktualizováno  10:38

Voňavá velikonoční nádivka | foto: Marie Tomšů

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 8 porcí

  • 7 ks bílého pečiva
  • 7 ks slepičích vajíček
  • sladká smetana na namočení pečiva (cca 250 ml)
  • 5 dkg másla
  • 40 dkg uzeného bůčku
  • veliká hrst čerstvých jarních zelených výhonků (špičky čerstvých kopřiv,
    mladé lístky pampelišky, mladé pupeny maliníku, kvítka fialek, sedmikrásek) - výhonky lze nahradit čerstvým listovým špenátem a naťovou cibulkou
  • sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek

Na vyložení pekáče:

  • pečicí papír
  • nebo máslo na vymazání a strouhanka z bílého pečiva na vysypání

Na zdobení a dokončení:

  • 2 vařená slepičí vajíčka
  • 5 dkg másla

1. Čtyřicet deka uzeného bůčku nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Nakrájíme na kostičky sedm rohlíků, pocákáme je sladkou smetanou jen tak, aby se úplně nerozmočily. Přihodíme k nim vychladlé uzené kostičky i s výpekem.

2. Rozklepneme vajíčka, z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, žloutky utřeme s máslem. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, strouhneme muškátový oříšek. Velkou hrst jarních výhonků spaříme horkou vodou a nasekáme.

3. Na čisté výhonky kopřiv je nejlepší vydat se do lesa. Já sbírám i další zelené jarní výhonky, co mi přijdou pod ruku. Lístky pampelišky i mladé pupeny z maliníku. V něch nejmladších je prý koncentrovaná jarní síla, která lidskému tělu dodá pro jarní start nejvíce povzbuzení. Kvítka fialek a sedmikrásek tvoří jen ozdobnou extravagenci.

4. Žloutkovou směs promícháme se zeleným a rohlíkovo-uzenou směsí, nakonec zlehka po částech zamícháme sníh z bílků. Nádivku lehce natlačíme do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného stouhankou. Můžeme zdobit vařenými vajíčky, nakrájenými na měsíčky. Poházíme vločkami másla. Šup do trouby, na třičtvrtě hodinky péct na 170 ºC, dokud není kůrčička zlatavá.

Tip: Chutná teplá i studená, k velikonočnímu obědu s pečeným kuřetem, vařeným bramborem a zeleným salátem, stopečku šnapsu při pohoštění velikonočním hodovníkům.

Autor:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.