500 g polohrubé mouky
sůl
strouhaná kůra z 1 citrónu
1/4 l mléka
60 g droždí
3 kostky cukru
na špičku nože muškátového oříšku
150 g másla nebo rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
žloutek na potření
tuk na plech
Dobře propracované těsto necháme na teplém místě pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto ještě jednou vypracujeme a necháme opět kynout. Pak přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly, z každého vytvarujeme pěkný mazanec, přeneseme jej na pomaštěný a alobalem vyložený plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme nejdříve prudčeji, pak teplotu snížíme a dopečeme. Špejlí vyzkoušíme, zda je mazanec dobře propečený. Studený přendáme na ozdobnou mísu nebo mělký talíř a ozdobíme kraslicemi, jarními květy a červenou stužkou.
Velikonoční mazanec |