Velikonoční mazanec

Tradiční kynutý mazanec ke svátkům jara prostě patří. Nezapomeňte ho bohatě posypat sekanými mandlemi.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 150 min

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    361 KCal

    16 %

    15 %

  • Energie

    1511 KJ

    16 %

    15 %

  • Sacharidy

    42,1 g

    48 %

    42 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    8,7 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    15,8 g

    24 %

    23 %

  • nasycené

    7,1 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Rozinky namočíme do rumu. Asi polovinu mléka zahřejeme, přidáme 50 g mouky a 10 g cukru. Do směsi rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Zbytek mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky s rumem, mandle a uděláme důlek. Do něj nalijeme 3 žloutky rozšlehané ve zbytku mléka, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek. Zpracujeme na vláčné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Z vykynutého těsta uděláme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem, posypeme sekanými mandlemi, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Nakonec nahoře nůžkami nastřihneme křížek a mazanec vložíme do trouby předehřáté na asi 180 °C.
  4. Mazanec pečeme nejprve asi 10 minut při vyšší teplotě, potom ji snížíme na 150 °C a pečeme dalších 30 až 40 minut. Hotový mazanec posypeme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Perníková vejce

Upečte tato perníková vejce koledníkům, budou nadšení.

Kynutý šlehačkový věnec se sušeným ovocem a oříšky

K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení sladkých dezertů. Co takhle letos vyzkoušet tento parádní...

Mrkvánky

Překvapte rodinu výbornými kynutými bochánky s mrkvovou náplní.

Čokoládové donuty

Krásně vypadají, skvěle chutnají a přitom představují jenom drobný hřích.

Borůvkové koblížky

Pečené koblihy s kompotovanými borůvkami, které můžete nahradit za čerstvé nebo mražené.