Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční kuchařka: recepty na maso, dezerty i vaječná jídla

  0:31aktualizováno  0:31
Pryč je masopust i období půstu a jarní svátky velikonoční se hlásí na váš stůl. Přinášíme proto recepty na maso, kterým nakrmíte celou rodinu, i dezerty, které k Velikonocům také neodmyslitelně patří. Navíc se dozvíte, jak netradičně zužitkovat vejce natvrdo.

Vepřová panenka s pestem. | foto: Isifa

Plněná kachna

Plněná kachna.

Příprava: 30 minut / pečení 2-2,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kachna
* sůl
* 1 jarní cibulka
* hrst mladých kopřiv
* 50 g loupaných mandlí
* 2 housky
* 100 ml mléka
* 2 vejce
* pepř

1. Kachnu dobře omyjeme, vypláchneme a osušíme, odstříhneme konce křídel. Potřeme zvenčí i uvnitř solí a necháme odležet. Cibulku očistíme a nakrájíme. Kopřivy najemno nasekáme. Mandle nakrájíme na nudličky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Z bílků ušleháme sníh.
3. Namočené housky promícháme s cibulkou, kopřivami, ochutíme solí, pepřem a vmícháme sníh.
4. Kachnu naplníme nádivkou, sešijeme nebo spíchneme a položíme do pekáče na odstřihnutá křídla prsíčky dolů. Podlijeme trochou vody a dáme péct.
5. Během pečení kachnu podléváme a přeléváme výpekem, propichujeme vidličkou, aby se sádlo mohlo vypékat. Přebytečné sádlo průběžně odebíráme.
6. Ke konci pečení obrátíme kachnu prsíčky vzhůru, přeléváme výpekem a dopečeme.

Vepřová panenka s pestem

Vepřová panenka s pestem.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 velká vepřová panenka
* sůl, pepř
* 4 lžíce bazalkového pesta
* 6 plátků slaniny

Tip

Špenátové pesto: 200 g špenátových listů promixujte s 50 g piniových oříšků, 2 lžícemi citronové šťávy, 80ml olivového oleje, solí a 4 lžícemi parmazánu Troubu předehřejeme na 180 °C

1. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, lehce osolíme a opepříme.
2. Maso natřeme rovnoměrně bazalkovým pestem. Na dvojitý alobal rozložíme plátky slaniny, položíme na něj maso a slaninu kolem panenky pevně obtočíme.
3. Panenku zabalenou do alobalu dáme péct do vyhřáté trouby.
4. Po dvaceti minutách pečení balíček rozevřeme, zvýšíme teplotu a panenku asi 5- 7 minut pečeme odkrytou.
5. Před porcováním ji necháme odpočinout, aby nevytekla všechna šťáva. 

Jehněčí s balsamikovým octem

Jehněčí s balsamikovým octem.

Příprava: 12 hodin + pečení 6,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2,5- 3 kg jehněčího masa
* 150 ml olivového oleje
* čerstvý tymián
* 4 stroužky česneku
* 6 malých cibulí
* 1 palička česneku
* 6 lžic balsamikového octa

1. Omyté maso potřeme částí oleje, obložíme několika snítkami tymiánu a na plátky pokrájeným česnekem a necháme přes noc odpočinout v chladu.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibule oloupeme, paličku česneku příčně rozřízneme.
3. Jehněčí očistíme od tymiánu a česneku, vetřeme sůl a pepř, vložíme do pekáče s cibulemi, pokapeme zbylým olejem a necháme asi 20 minut odkryté zapéct při vyšší teplotě.
4. Pekáč vyjmeme, stáhneme teplotu na 110 °C, přidáme česnek, zbylý tymián, podlijeme, zakryjeme víkem pekáče a pečeme 5 hodin.
5. Po pěti hodinách víko odkryjeme, přilijeme balsamikový ocet a pečeme další hodinu. Během pečení přeléváme maso výpekem.

Velikonoční pletenec s pistáciemi

Velikonoční pletenec s pistáciemi.

Příprava: 3 hodiny + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 100 g cukru krupice
* 200 - 250 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* 1/4 lžičky soli
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 lžička citronové kůry
* 150 g nesolených pistácií
* 1 vejce
* 200 g cukru moučka
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce vody
* 100 g mandlových lupínků

1. Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Pistácie podélně překrojíme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Z každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut.
5. Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.

Velikonoční košíčky

Velikonoční košíčky.

Příprava: 50 minut + pečení 20 minut

Na 12 košíčků

* 200 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička mleté sody
* 125 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 50 ml mléka
* 3 lžíce pomerančového džusu
* citronová nebo cukrová poleva
* oranžový a zelený marcipán

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přišleháme vejce a citronovou kůru, střídavě mouku a mléko, pomerančový džus.
3. Košíčky naplníme těstem a pečeme asi 18-20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Hotové košíčky ozdobíme polevou a mrkvičkami z marcipánu.

Mocca pletenky

Mocca pletenky.

Příprava: 2 hodiny + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 100-150 ml mléka
* 3 lžičky instantní kávy
* 500 g polohrubé mouky
* sůl
* vanilkový cukr
* 5 lžic přírodního cukru
* 4 vejce
* 150 g másla
* 10 zrnek kávy

1. Mléko zahřejeme a rozmícháme s instantní kávou.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rozdrobené droždí, 3 vejce, mléko, změklé máslo. Zpracujeme na těsto a zakryté je necháme hodinu kynout v teple.
3. Kávová zrnka roztlučeme v hmoždíři nebo nahrubo nasekáme v mixéru. Troubu předehřejeme na 190 °C.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme kávu. Z těsta odebíráme menší kousky a vytvoříme z nich válečky. Dva válečky vždy spleteme do spirály a spojíme.
5. Hotové pletenky pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Velikonoční panettone

Velikonoční panettone.

Příprava: 2 hodiny + pečení 60-70 minut

Na 12 košíčků

* 150 g rozinek
* 50 g droždí
* 150 g cukru krupice
* 250 ml mléka
* 650 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 5 žloutků
* 1 vejce
* 200 g másla + 1 lžíce na pečení
* špetka mletého muškátového oříšku
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 50 g kandované pomerančové kůry
* 100 g kandované citronové kůry

1. Rozinky zalijeme v misce horkou vodou a necháme je nabobtnat. Z rozdrobeného droždí, trochy cukru a mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí, přidáme kvásek, cukr, mléko, žloutky, vejce, rozpuštěné máslo, muškátový oříšek, citronovou kůru a zpracujeme na těsto. Necháme vykynout asi 45 minut.
3. Vysokou formu nebo hrnec o průměru 16-18 cm vyložíme pomaštěným papírem na pečení.
4. Do těsta zapracujeme osušené rozinky, kandovanou kůru, vytvoříme z něj bochánek a vložíme ho kynout do formy na dalších 45 minut.
5. Troubu předehřejeme na 190°C. Povrch bochánku nařízneme ostrým nožem do kříže, dovnitř vložíme lžíci másla a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách pečení snížíme teplotu o 20 °C a dopečeme ještě asi 40-50 minut.
7. Po upečení panettone necháme vychladnout půl hodiny ve formě, vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.

Velikonoční zajíčci

Velikonoční zajíčci.

Příprava: 2 hodiny + pečení 12 minut

Pro 4 osoby

* 200 ml mléka
* 1 kostka droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1/4 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* špetka mletého muškátového oříšku
* 80 g přírodního cukru
* 2 velká vejce + 1 na potření
* 80 g másla
* plátky mandlí
* čokládová poleva
* cukrářské zdobení

1. Z trochy teplého mléka, rozdrobeného droždí a krupicového cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme s kořením a promícháme se solí a přírodním cukrem.
3. Z mouky, kvásku, zbylého mléka, dvou vajec a změklého másla zaděláme těsto, které necháme hodinu až dvě vykynout.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na části, vyválíme z nich tenčí placky a vykrájíme zajíčky podle šablony. Zajíčky potřeme rozšlehaným vejcem,na uši položíme plátky mandlí a pečeme dozlatova, asi 10-12 minut.
6. Hotové a vychladlé zajíčky ozdobíme čokoládovou polevou a cukrářským zdobením a necháme zaschnout. Vykrojte z těsta ovečky a ozdobte je bílou cukrovou polevou.

Thajská smažená vejce

Thajská smažená vejce.

Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 natvrdo uvařená vejce
* hladká mouka
* 1 lžička pálivé papriky
* 1 vejce
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* sůl
* strouhanka
* olej

1. Natvrdo uvařená vejce oloupeme. Hladkou mouku promícháme v misce s paprikou. Vejce prošleháme se lžící vody, citronovou kůrou a se solí.
2. Strouhanku prosejeme přes síto, aby byla co nejjemnější.
3. V menší hlubší pánvi rozehřejeme olej. Vařená vejce obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažíme dozlatova.
4. Usmažená vejce necháme krátce okapat na papírových ubrouscích a podáváme s chilli omáčkou.

Indická vejce v pikantní omáčce

Indická vejce v pikantní omáčce.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 natvrdo uvařená vejce
* 4 velká rajčata
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička chilli
* 1 lžička mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* špetka skořice
* špetka mletého muškátového oříšku
* snítka čerstvého koriandru

1. Vejce oloupeme. Omytá rajčata pokrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme se solí.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm opečeme.
3. Vsypeme koření, společně orestujeme a přidáme nasekaná rajčata a koriandr a podusíme doměkka.
4. Vejce podélně přepůlíme, několik minut prohřejeme v podušené směsi a podáváme teplá s rýží nebo indickými plackami.

Skotská vejce v mletém mase

Skotská vejce v mletém mase.

Příprava: 25 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vejce uvařená natvrdo
* 1 velké vejce
* hladká mouka
* 500 g mletého vepřového masa
* sůl, pepř
* strouhanka
* olej

1. Vejce oloupeme a obalíme v hladké mouce. Syrové vejce rozšleháme se lžící vody.
2. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, rozdělíme na čtyři díly. Vejce obalíme postupně v mletém mase a ve strouhance.
3. Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje osmažíme obalená vejce do zlatohněda, asi 5-7 minut.
4. Skotská vejce můžeme podávat teplá se šťouchanými bramborami nebo studená se zeleninovým salátem.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.