Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční kuchařka: recepty na maso, dezerty i vaječná jídla

  0:31aktualizováno  0:31
Pryč je masopust i období půstu a jarní svátky velikonoční se hlásí na váš stůl. Přinášíme proto recepty na maso, kterým nakrmíte celou rodinu, i dezerty, které k Velikonocům také neodmyslitelně patří. Navíc se dozvíte, jak netradičně zužitkovat vejce natvrdo.

Vepřová panenka s pestem. | foto: Isifa

Plněná kachna

Plněná kachna.

Příprava: 30 minut / pečení 2-2,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kachna
* sůl
* 1 jarní cibulka
* hrst mladých kopřiv
* 50 g loupaných mandlí
* 2 housky
* 100 ml mléka
* 2 vejce
* pepř

1. Kachnu dobře omyjeme, vypláchneme a osušíme, odstříhneme konce křídel. Potřeme zvenčí i uvnitř solí a necháme odležet. Cibulku očistíme a nakrájíme. Kopřivy najemno nasekáme. Mandle nakrájíme na nudličky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Z bílků ušleháme sníh.
3. Namočené housky promícháme s cibulkou, kopřivami, ochutíme solí, pepřem a vmícháme sníh.
4. Kachnu naplníme nádivkou, sešijeme nebo spíchneme a položíme do pekáče na odstřihnutá křídla prsíčky dolů. Podlijeme trochou vody a dáme péct.
5. Během pečení kachnu podléváme a přeléváme výpekem, propichujeme vidličkou, aby se sádlo mohlo vypékat. Přebytečné sádlo průběžně odebíráme.
6. Ke konci pečení obrátíme kachnu prsíčky vzhůru, přeléváme výpekem a dopečeme.

Vepřová panenka s pestem

Vepřová panenka s pestem.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 velká vepřová panenka
* sůl, pepř
* 4 lžíce bazalkového pesta
* 6 plátků slaniny

Tip

Špenátové pesto: 200 g špenátových listů promixujte s 50 g piniových oříšků, 2 lžícemi citronové šťávy, 80ml olivového oleje, solí a 4 lžícemi parmazánu Troubu předehřejeme na 180 °C

1. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, lehce osolíme a opepříme.
2. Maso natřeme rovnoměrně bazalkovým pestem. Na dvojitý alobal rozložíme plátky slaniny, položíme na něj maso a slaninu kolem panenky pevně obtočíme.
3. Panenku zabalenou do alobalu dáme péct do vyhřáté trouby.
4. Po dvaceti minutách pečení balíček rozevřeme, zvýšíme teplotu a panenku asi 5- 7 minut pečeme odkrytou.
5. Před porcováním ji necháme odpočinout, aby nevytekla všechna šťáva. 

Jehněčí s balsamikovým octem

Jehněčí s balsamikovým octem.

Příprava: 12 hodin + pečení 6,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2,5- 3 kg jehněčího masa
* 150 ml olivového oleje
* čerstvý tymián
* 4 stroužky česneku
* 6 malých cibulí
* 1 palička česneku
* 6 lžic balsamikového octa

1. Omyté maso potřeme částí oleje, obložíme několika snítkami tymiánu a na plátky pokrájeným česnekem a necháme přes noc odpočinout v chladu.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cibule oloupeme, paličku česneku příčně rozřízneme.
3. Jehněčí očistíme od tymiánu a česneku, vetřeme sůl a pepř, vložíme do pekáče s cibulemi, pokapeme zbylým olejem a necháme asi 20 minut odkryté zapéct při vyšší teplotě.
4. Pekáč vyjmeme, stáhneme teplotu na 110 °C, přidáme česnek, zbylý tymián, podlijeme, zakryjeme víkem pekáče a pečeme 5 hodin.
5. Po pěti hodinách víko odkryjeme, přilijeme balsamikový ocet a pečeme další hodinu. Během pečení přeléváme maso výpekem.

Velikonoční pletenec s pistáciemi

Velikonoční pletenec s pistáciemi.

Příprava: 3 hodiny + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 100 g cukru krupice
* 200 - 250 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* 1/4 lžičky soli
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 lžička citronové kůry
* 150 g nesolených pistácií
* 1 vejce
* 200 g cukru moučka
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce vody
* 100 g mandlových lupínků

1. Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Pistácie podélně překrojíme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Z každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut.
5. Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.

Velikonoční košíčky

Velikonoční košíčky.

Příprava: 50 minut + pečení 20 minut

Na 12 košíčků

* 200 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička mleté sody
* 125 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 50 ml mléka
* 3 lžíce pomerančového džusu
* citronová nebo cukrová poleva
* oranžový a zelený marcipán

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přišleháme vejce a citronovou kůru, střídavě mouku a mléko, pomerančový džus.
3. Košíčky naplníme těstem a pečeme asi 18-20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Hotové košíčky ozdobíme polevou a mrkvičkami z marcipánu.

Mocca pletenky

Mocca pletenky.

Příprava: 2 hodiny + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 100-150 ml mléka
* 3 lžičky instantní kávy
* 500 g polohrubé mouky
* sůl
* vanilkový cukr
* 5 lžic přírodního cukru
* 4 vejce
* 150 g másla
* 10 zrnek kávy

1. Mléko zahřejeme a rozmícháme s instantní kávou.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rozdrobené droždí, 3 vejce, mléko, změklé máslo. Zpracujeme na těsto a zakryté je necháme hodinu kynout v teple.
3. Kávová zrnka roztlučeme v hmoždíři nebo nahrubo nasekáme v mixéru. Troubu předehřejeme na 190 °C.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme kávu. Z těsta odebíráme menší kousky a vytvoříme z nich válečky. Dva válečky vždy spleteme do spirály a spojíme.
5. Hotové pletenky pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut.

Velikonoční panettone

Velikonoční panettone.

Příprava: 2 hodiny + pečení 60-70 minut

Na 12 košíčků

* 150 g rozinek
* 50 g droždí
* 150 g cukru krupice
* 250 ml mléka
* 650 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 5 žloutků
* 1 vejce
* 200 g másla + 1 lžíce na pečení
* špetka mletého muškátového oříšku
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 50 g kandované pomerančové kůry
* 100 g kandované citronové kůry

1. Rozinky zalijeme v misce horkou vodou a necháme je nabobtnat. Z rozdrobeného droždí, trochy cukru a mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme, promícháme se solí, přidáme kvásek, cukr, mléko, žloutky, vejce, rozpuštěné máslo, muškátový oříšek, citronovou kůru a zpracujeme na těsto. Necháme vykynout asi 45 minut.
3. Vysokou formu nebo hrnec o průměru 16-18 cm vyložíme pomaštěným papírem na pečení.
4. Do těsta zapracujeme osušené rozinky, kandovanou kůru, vytvoříme z něj bochánek a vložíme ho kynout do formy na dalších 45 minut.
5. Troubu předehřejeme na 190°C. Povrch bochánku nařízneme ostrým nožem do kříže, dovnitř vložíme lžíci másla a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách pečení snížíme teplotu o 20 °C a dopečeme ještě asi 40-50 minut.
7. Po upečení panettone necháme vychladnout půl hodiny ve formě, vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.

Velikonoční zajíčci

Velikonoční zajíčci.

Příprava: 2 hodiny + pečení 12 minut

Pro 4 osoby

* 200 ml mléka
* 1 kostka droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1/4 lžičky mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* špetka mletého muškátového oříšku
* 80 g přírodního cukru
* 2 velká vejce + 1 na potření
* 80 g másla
* plátky mandlí
* čokládová poleva
* cukrářské zdobení

1. Z trochy teplého mléka, rozdrobeného droždí a krupicového cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme s kořením a promícháme se solí a přírodním cukrem.
3. Z mouky, kvásku, zbylého mléka, dvou vajec a změklého másla zaděláme těsto, které necháme hodinu až dvě vykynout.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na části, vyválíme z nich tenčí placky a vykrájíme zajíčky podle šablony. Zajíčky potřeme rozšlehaným vejcem,na uši položíme plátky mandlí a pečeme dozlatova, asi 10-12 minut.
6. Hotové a vychladlé zajíčky ozdobíme čokoládovou polevou a cukrářským zdobením a necháme zaschnout. Vykrojte z těsta ovečky a ozdobte je bílou cukrovou polevou.

Thajská smažená vejce

Thajská smažená vejce.

Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 natvrdo uvařená vejce
* hladká mouka
* 1 lžička pálivé papriky
* 1 vejce
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* sůl
* strouhanka
* olej

1. Natvrdo uvařená vejce oloupeme. Hladkou mouku promícháme v misce s paprikou. Vejce prošleháme se lžící vody, citronovou kůrou a se solí.
2. Strouhanku prosejeme přes síto, aby byla co nejjemnější.
3. V menší hlubší pánvi rozehřejeme olej. Vařená vejce obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažíme dozlatova.
4. Usmažená vejce necháme krátce okapat na papírových ubrouscích a podáváme s chilli omáčkou.

Indická vejce v pikantní omáčce

Indická vejce v pikantní omáčce.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 natvrdo uvařená vejce
* 4 velká rajčata
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1 lžička chilli
* 1 lžička mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* špetka skořice
* špetka mletého muškátového oříšku
* snítka čerstvého koriandru

1. Vejce oloupeme. Omytá rajčata pokrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme se solí.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm opečeme.
3. Vsypeme koření, společně orestujeme a přidáme nasekaná rajčata a koriandr a podusíme doměkka.
4. Vejce podélně přepůlíme, několik minut prohřejeme v podušené směsi a podáváme teplá s rýží nebo indickými plackami.

Skotská vejce v mletém mase

Skotská vejce v mletém mase.

Příprava: 25 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vejce uvařená natvrdo
* 1 velké vejce
* hladká mouka
* 500 g mletého vepřového masa
* sůl, pepř
* strouhanka
* olej

1. Vejce oloupeme a obalíme v hladké mouce. Syrové vejce rozšleháme se lžící vody.
2. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, rozdělíme na čtyři díly. Vejce obalíme postupně v mletém mase a ve strouhance.
3. Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje osmažíme obalená vejce do zlatohněda, asi 5-7 minut.
4. Skotská vejce můžeme podávat teplá se šťouchanými bramborami nebo studená se zeleninovým salátem.

Autoři:






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.