Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční kuchařka: pečeme jehněčí pětkrát jinak

  0:51aktualizováno  0:51
Jen těžko byste hledali maso, které na počátku jara chutná lépe. Sezona jehněčího právě začíná. Stačí si vybrat, v jaké úpravě se objeví na vašem stole.

Jehněčí ramínko s rajčaty, olivami a piniovými oříškyJehněčí ramínko s rajčaty, olivami a piniovými oříšky

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + doba na marinování + 45-50 minut pečení

* 600 g jehněčího ramínka, bez kosti
* 2 stroužky česneku, prolisovaného 
* 4 lžíce olivového oleje 
* 4 lžíce suchého bílého vína + 200 ml na podlití 
* 1 snítka oregana 
* hrst piniových oříšků 
* 2 lžíce strouhaného parmazánu 
* 400 g třešňových rajčátek, nejlépe na větvičce 
* 2 hrsti černých oliv

1. Jehněčí maso obalíme v marinádě z oleje, bílého vína, prolisovaného česneku a snítky oregana. Necháme v chladu 4 hodiny. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2. Maso osolíme,opepříme, vložíme do pekáčku, zprudka zapečeme a potom snížíme teplotu o 20 stupňů. Podlijeme vínem a zbylou marinádou, pekáček přikryjeme alobalem a pečeme doměkka, cca 45 minut. Během pečení maso otáčíme a přeléváme vypečenou šťávou.

3. Ke konci pečení odstraníme alobal, přidáme rajčátka a olivy, jehněčí posypeme parmazánem a piniovými oříšky a společně dopečeme.

Tip
Podávejte s bagetou nebo těstovinovou rýží.

Velikonoční nádivky

* Základem každé nádivky je starší pečivo, mléko a vejce. Pro nadýchanější výsledek je lepší použít žloutky zvlášť a z bílků ušlehat pevný sníh. Ten opatrně vmíchejte až nakonec.

* Klasikou je velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami. Kopřivy trhejte mladé a před použitím je spařte horkou vodou. Pokud nevíte, "kam na kopřivy", použijte místo nich čerstvý špenát – ten stačí nakrájet nadrobno. Místo uzeného masa můžete sáhnout po anglické slanině.

* Kdo má doma vegetariána, ten si uzeninu do nádivky odpustí a místo ní použije kukuřici a hrášek.

* O chuť jara se postarají čerstvé jarní bylinky – pažitka, petrželová nať, řeřicha. Chybět nesmí ani muškátový květ. 

Marinované koleno s chřestemMarinované koleno s chřestem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + doba na marinování + 2-2,5 hodiny pečení

* 4 jehněčí kolínka po 200-300 g
* 4 lžíce medu
* 4 lžíce vinného octa
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce rozmarýnu
* 250 ml červeného vína
* 150-200 ml masového vývaru
* 400 g zeleného chřestu
* 400 g bílého chřestu
* 1 hlávka listového salátu
* 1 pórek
* 2 kostky cukru
* šťáva z 1 citronu
* 80 g másla

1. Očištěná kolena vložíme do mísy a vetřeme do nich marinádu z medu, vinného octa, oleje, soli, pepře, rozmarýnu, poloviny vína. Přikryjeme a necháme v chladu odležet.

2. Kolena vyjmeme z marinády a orestujeme ze všech stran na oleji, přendáme do pekáče, podlijeme marinádou, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 2-2,5 hodiny. Během pečení podléváme vínem a vývarem. Maso vyjmeme a necháme si 10-15 minut
odležet pod alobalem. Šťávu povaříme do zhoustnutí, dochutíme solí a přecedíme. Oloupaný chřest povaříme ve vodě s cukrem, solí a citronovou šťávou 3-5 minut.

3. Natrhaný salát, překrájený pórek a chřest v pánvi osmahneme na másle, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a podáváme s pečeným kolenem a jehněčí šťávou.

Tip
Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé či oschlé konce stonků podle potřeby, asi 3 cm, a oloupeme tenkou slupku škrabkou na zeleninu od hlavičky směrem dolů. Zelený chřest má delší vrcholky, takže loupeme spodní třetinu stonku, bílý chřest loupeme asi 2 cm od hlavičky dolů.

Jehněčí žebírka s česnekemJehněčí žebírka s česnekem

Pro 4 osoby

Příprava: 10  minut + 35-50 minut pečení

* 800 g jehněčích žebírek, vcelku
* 1 palice česneku
* sůl
* šťáva a kůra z 1 citronu, bio
* 4 olivového oleje
* 2 lžíce usekaných čerstvých bylinek (šalvěj, oregano, tymián apod.)
* trochu vody nebo vývaru na úpravu šťávy
* 1 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 190-200 stupňů. Do masa ostrým úzkým nožem uděláme zářezy, do kterých vložíme vždy po celém stroužku oloupaného česneku.

2. Maso potřeme směsí oleje, jemně nastrouhané citronové kůry, šťávy, usekaných bylinek a soli. Vložíme do pekáčku na mřížku, zprudka zapečeme, zmírníme teplotu o 20 stupňů a dopečeme do měkka, trvá to asi 30-45 minut. Během pečení potíráme vypečenou šťávou a olejem. Měkké maso vyjmeme, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout.

3. Do šťávy přilijeme trochu vývaru nebo vody, krátce povaříme, zjemníme máslem a dochutíme podle potřeby solí. Hřbet naporcujeme na jednotlivá žebírka a podáváme je podlitá šťávou.

Tip 
Maso podávejte na nahřátých talířích. Jako příloha se hodí různě upravené brambory a vařená nebo na másle dušená jarní zelenina.

Jehněčí hřbet v bramborové krustěJehněčí hřbet v bramborové krustě

Pro 6 osob

Příprava: 15 minut + hodina marinování + 30-35 minut pečení a vaření

* 900 g jehněčího hřbetu + kosti na šťávu
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 snítka rozmarýnu
* 2 snítky tymiánu
* 4 stroužky česneku
* 2 uvařené brambory
* 100 g másla
* 1 žloutek
* 2 lžíce čerstvé majoránky
* lžíce máty
* lžíce rozmarýnu
* 2 mrkve
* 1 petržel
* celer
* 1 cibule
* 6 pepřů
* 1 bobkový list
* 5 kuliček nového koření 
* 500 ml červeného suchého vína

1. Jehněčí hřbet potřeme trochou oleje, poklademe plátky česneku, přidáme po snítce rozmarýnu a tymiánu a necháme v chladu hodinu odležet. Mezitím si připravíme základ šťávy. Kosti, plátky očištěné kořenové zeleniny, cibuli a celé koření osmahneme v hrnci na lžíci oleje. Zalijeme litrem vody, přidáme tymián, lehce osolíme a vaříme na mírném ohni bez poklice asi hodinu.

2. Troubu zahřejeme na 175-180 stupňů. Maso zprudka opečeme ze všech stran na lžíci oleje, vyjmeme a necháme zchladnout.
Brambory prolisujeme, přidáme vyšlehané změklé máslo se solí, žloutek, usekané bylinky a dobře promícháme. Směs naneseme na vychladlý hřbet, přeneseme zpět do pekáčku, přidáme olej, česnek a bylinky z marinády a dopečeme dozlatova - asi 20 minut.

3. Vývar přecedíme do pekáče se šťávou, přilijeme víno a vaříme do zhoustnutí, dochutíme solí a přecedíme. Upečené maso vyjmeme z pekáče a necháme odležet.

Pečená jehněčí plec s bylinkamiPečená jehněčí plec s bylinkami

Pro 4-6 osob

Příprava: 15 minut + hodina odležení + 2,5 hodiny pečení

* 1,5 kg jehněčí plece (kýty) s kostí
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* 2 lžíce olivového oleje + 4 lžíce na krustu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* velká hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
* hrst usekané petrželky
* šťáva z 1 citronu
* trochu nastrouhané citronové kůry, bio
* 2 lžíce hořčice
* 100 ml portského vína
* 1 lžička másla

1. Odblaněné maso potřeme prolisovaným česnekem s olejem, osolíme a opepříme. Necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Jehněčí položíme do pekáče na mřížku, překryjeme alobalem a pečeme asi hodinu a půl.

2. Během pečení můžeme maso podle potřeby podlévat a přelévat vypečenou šťávou. V misce spojíme usekané bylinky, olej, citronovou kůru, šťávu a hořčici, osolíme a opepříme. Maso odkryjeme, potřeme bylinkovou pastou a pečeme zhruba další hodinu doměkka. Maso vyjmeme, necháme odležet asi 15 minut pod alobalem a do vypečené šťávy vlijeme portské víno, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru a rozmícháme všechny přípečky.

3. Necháme povařit, aby šťáva zhoustla, a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Nakonec zjemníme máslem a stáhneme z ohně. Odleželé maso nakrájíme a podáváme podlité horkou šťávou. 

K večeři si po náročném dnu dejte jen lehký salát z jarních surovin. Jako přílohu si k němu v troubě rozpečte čerstvé bagety nebo chlebíčky pita, které můžete rovnou naplnit.

Rybí salát s bramborami, hráškem a jablkyRybí salát s bramborami, hráškem a jablky

Příprava: 30 minut + doba na odležení + 5-10 minut vaření

* 300 g matjesů
* 4 uvařené brambory ve slupce
* 2 jablka
* 4 lžíce hrášku
* 150 g karotky
* sůl a čerstvě drcený pepř
* 100 g majonézy
* 4 lžíce bílého jogurtu
* šťáva z 1 citronu
* ocet na dochucení majonézy
* 1 lžička cukru

1. Karotku omyjeme, očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladlou ji nakrájíme na kostičky. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na hranolky. Vložíme je do mísy, zakapeme citronovou šťávou a promícháme.

2. Přidáme plátky brambor, matjesy, hrášek, karotku, osolíme, opepříme a promícháme. V misce smícháme majonézu s jogurtem a dochutíme octem a cukrem. Salát spojíme se zálivkou a necháme v chladu odležet. 

Salát s červenou řepou, polníčkem a semínkySalát s červenou řepou, polníčkem a semínky

* 4 bulvy červené řepy
* 2 větší hrsti polníčku
* 80-100 g pancetty nebo slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 150 ml kysané smetany
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička třtinového cukru
* 4 lžíce dýňových semínek

Červenou řepu omyjeme a vaříme v osolené vodě doměkka asi 20-30 minut. Řepu necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, vložíme do mísy, lehce osolíme a zakapeme citronovou šťávou,olejem a podle chuti dochutíme cukrem. Necháme chvíli odležet. Slaninu nakrájíme na proužky a opečeme. Červenou řepu rozdělíme na talíře, posypeme slaninou,semínky a poklademe listy polníčku.

Salát se špenátem, hráškem, karotkou a řapíkatým celeremSalát se špenátem, karotkou a řapíkatým celerem

* 400 g baby špenátu
* 250 g lusků mladého hrášku
* 150 g karotky
* 2 řapíky celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z citronu
* šťáva z menšího pomeranče
* sůl a čerstvě drcený barevný pepř

Špenátové listy a lusky hrášku omyjeme a necháme okapat, případně zlehka osušíme v utěrce. Karotku a řapíkatý celer nakrájíme na tenké delší nudličky, klidně na struhadle. V misce prošleháme suroviny na zálivku - med, citronovou a pomerančovou šťávu, olej, špetku soli a drcený pepř. Všechnu zeleninu vložíme do mísy, přelijeme připravenou zálivkou, promícháme a ihned podáváme.

Autoři:






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.