Velikonoční hostina s masem i bez. Od jehněčího po zeleninové rizoto

  2:34
Svátky jara jsou zároveň oslavou nových sezonních surovin, ze kterých můžete sestavit pohoštění pro dva i pro celou širokou rodinu. Využijte bylinky, jarní zeleninu i různé druhy masa. Dostatek zeleniny a salátů vyváží tučnější pečeně a dodá jarní dávku vitaminů a hlavně radosti ze stále teplejšího sluníčka.
Kachní prsa s rukolovým pestem

Kachní prsa s rukolovým pestem | foto: Isifa.com

Kachní prsa s rukolovým pestem

Doba přípravy: 40 minut / vaření 15 – 18 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 3 velké hrsti rukoly
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 kachní prsa s kůží
  • sůl
  • pepř
  • 100 g mozzarelly

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Rukolu omyjeme a dobře osušíme, třetinu odložíme na ozdobení, zbytek natrháme. Česnek oloupeme a pokrájíme.

2. V hmoždíři rozetřeme rukolu, česnek, piniové oříšky, parmazán a olej na hladkou pastu.

3. Omytá kachní prsa osušíme, kůži ostrým nožem nařízneme v tenkých proužcích. Osolíme a opepříme.

4. Hlubší pánev vhodnou i na zapékání v troubě nahřejeme na plotýnce na mírném plameni.

5. Kachní prsa položíme do pánve kůží dolů a necháme je opékat asi šest minut. Lžící odebereme přebytečný tuk, prsa obrátíme a minutu dvě je pečeme kůží nahoru. Pak je obrátíme znovu kůží dolů, podlijeme trochou vody a dáme je dopéct na 6 – 8 minut do trouby. Prsa by měla být středně propečená.

6. Necháme je pět minut odpočinout a pokrájíme je na plátky. Podáváme s pestem z rukoly, ozdobené zbylými rukolovými listy a na kostičky pokrájenou mozzarellou.

Tip: Parmazán do pesta můžete zaměnit za sýr pecorino, začněte raději s jedním stroužkem česneku, ochutnejte a pak přidejte další.

Zeleninové placičky

Zeleninové placičky

Doba přípravy: 50 minut / smažení 45 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 6 brambor
  • 2 mrkve
  • 1 malá cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 1 malá konzerva kukuřice nebo hrst mražené

1. Brambory oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme, česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Zeleninu nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu. Promícháme s vejci, hladkou moukou, aby vzniklo hustší těsto – jako na bramboráky.

3. Do těsta přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a necháme 10 minut odstát. Kukuřici slijeme, přimícháme do těsta.

4. Na pánvi rozehřejeme olej a sběračkou tvarujeme placičky, které opečeme z obou stran dozlatova.

5. Placičky odkládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, nejlépe do teplé trouby, aby nevychladly.

Tip: Do těsta můžete přidat kousek nastrouhaného celeru nebo najemno pokrájenou jarní cibulku.

Jehněčí kýta s kozím sýrem a mátou

Jehněčí kýta s kozím sýrem a mátou

Doba přípravy: 40 minut / pečení 50 – 60 minut
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg jehněčí kýty bez kosti
  • sůl, pepř
  • olej
  • 150 g kozího sýra
  • hrst čerstvé máty
  • 1 palice česneku
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • snítka rozmarýnu

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omytou a osušenou kýtu odblaníme a ořežeme přebytečný tuk. Osolíme a opepříme, potřeme olejem.

2. Kozí sýr nastrouháme, část mátových lístků odložíme na ozdobu, zbylé nasekáme. Česnek rozebereme na stroužky, ale neloupeme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.

3. Rozloženou kýtu potřeme sýrem, promíchaným se žloutkem a nasekanou mátou. Maso sbalíme a svážeme potravinovým provázkem nebo nití. Pod provázek nebo do štěrbin zastrkáme část natrhaného rozmarýnu.

4. Na pánvi rozehřejeme olej, kýtu ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo. Přendáme do pekáče, přidáme stroužky česneku, pokrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby 50 až 60 minut.

5. Po upečení kýtu přetáhneme alobalem a necháme ji asi 15 – 20 minut v teple dojít. Hotovou kýtu ozdobíme zbylou čerstvou mátou a rozmarýnem.

Jarní zelenina s uzeným lososem

Jarní zelenina s uzeným lososem

Doba přípravy: 20 minut / vaření 15 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g nových brambor
  • 4 mladé mrkve
  • 2 zelené chřesty
  • 1 malá červená cibule
  • hrst čerstvé bazalky
  • čerstvá pažitka
  • 2 hrsti vyloupaného čerstvého hrášku
  • 200 g uzeného lososa
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

1. Brambory omyjeme a očistíme kartáčkem. Dáme vařit i se slupkou do slané vody.

2. Mrkev a chřest očistíme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Bazalku omyjeme a osušíme, pažitku najemno nasekáme.

3. Mrkev dáme povařit do vody, po chvíli přidáme chřest a společně povaříme do poloměkka. Ke konci varu krátce v děrované sběračce spaříme hrášek.

4. Povařené brambory slijeme, necháme okapat, menší brambory jen přepůlíme, větší pokrájíme na silná kolečka. Mrkev i chřest nakrájíme na kratší špalíčky.

5. Všechnu zeleninu promícháme, přidáme cibuli, pokrájeného lososa, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou. Ozdobíme lístky bazalky a nasekanou pažitkou.

Tip: Do salátu můžete místo uzeného lososa použít i kousky tuňáka z konzervy.

Rizoto s jarní zeleninou

Rizoto s jarní zeleninou

Doba přípravy: 20 minut/vaření 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 – 3 malé šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 85 g másla
  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 – 3 růžičky brokolice
  • 200 g čerstvého hrášku
  • hrst zelených fazolek
  • 120 g strouhaného parmazánu

1. Šalotky a česnek oloupeme, šalotku a jarní cibulku pokrájíme nadrobno, česnek na plátky. Vývar zahřejeme, aby mírně vřel.

2. V hrnci rozehřejeme olej a jednu lžíci másla, orestujeme na něm šalotku, cibulku a česnek. Přihodíme rýži a společně opečeme. Přilijeme víno a mícháme, dokud se neodpaří.

3. Postupně za stálého míchání přidáváme po sběračce do rýže horký vývar. Rizoto by mělo být uvařené za 18–20 minut. Vždy, když se vývar odpaří, přidáme další sběračku a promícháváme.

4. Brokolici vložíme do vývaru a necháme ji tam povařit asi čtyři minuty.

5. Po 15 minutách vaření rizota vsypeme hrášek a fazolky, vaříme a mícháme společně. Na konci vaření přidáme povařenou brokolici z vývaru.

6. Do hotového rizota vmícháme zbylé máslo, většinu parmazánu a necháme ho zakryté chvíli dojít. Rozdělíme na porce a podáváme se zbylým parmazánem.

Tip: Přidejte do rizota chřest nebo mladou mrkev pokrájenou a povařenou ve vývaru.

... když vám zbydou vajíčka

Vajíčka natvrdo nechce už ani pes a vám je při jejich ceně líto nechat je zkazit? Vajíčková pomazánka, pštrosí vejce a francouzské brambory byly v týdnu a vám pořád nějaká zbyla? Vyzkoušejte naše tipy:

Vajíčka s kapary v bylinkové majonéze

Vajíčka s kapary v bylinkové majonéze: Smíchejte 5 lžic majonézy a kelímek kysané smetany, přidejte 2 lžíce ostré hořčice, citronovou šťávu, sůl a cukr podle chuti. Do základu přimíchejte opláchnuté kapary a nasekané bylinky. Omáčkou přelijte vejce natvrdo a podávejte s novými bramborami.

Vajíčkové kari: Na lžíci přepuštěného másla 10 minut opékejte malou cibuli do zlatohněda. Přidejte nasekaný stroužek česneku a kousek zázvoru, sůl, lžičku koření garam masala a chilli podle chuti. Nechte rozvonět a přilijte konzervu sekaných rajčat. Duste 5 - 10 minut, než šťáva zhoustne, přidejte celá vejce natvrdo a prohřejte je v omáčce. Posypte natí koriandru a podávejte s rýží basmati.

Gratinovaná vajíčka: Na 2 lžících másla opražte 2 lžíce hladké mouky do světlehněda. Zalijte půl litrem mléka, umíchejte hladkou jíšku a přidejte 60 g parmazánu. Zapékací formu vymažte máslem, 8 vajec natvrdo nakrájejte na plátky. 200 g sýru fontina nebo jiného výrazného sýra nakrájejte na kostičky. Do formy skládejte postupně vejce, omáčku a sýr, zakončete vrstvou omáčky a posypte lžící parmazánu. Zapečte v troubě do zlatohněda.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...