Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční dobroty pro koledníky. Vejce se sladkou slupkou či věnec s jahodami

aktualizováno 
Napečte koledníkům sladké zákusky i dorty. Na Velikonoce to ale chce něco speciálního. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Madlenky jako vejce natvrdo | foto: isifa.com

Madlenky jako vejce natvrdoMadlenky jako vejce natvrdo

Příprava: 150 minut + 10 minut pečení

Pro 4 osoby

Těsto:
• 4 vejce
• 175 g cukru krystal
• 1 citron
• 230 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 110 g rozpuštěného másla
• hrubá mouka na vysypání

Poleva:
• 2 lžičky másla
• 8 lžic horké vody
• 350 g cukru moučka
• žluté barvivo
• 2 lžíce citronové šťávy

1. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Těsto necháme alespoň 2 hodiny v ledničce.

2. Formičky na madlenky nebo na pracny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem asi do dvou třetin. Rozehřejeme troubu na 180°C a necháme těsto ještě 15 minut odpočívat. Pečeme 10-12 minut. Ještě teplé madlenky vyklopíme a necháme vychladnout.

3. Máslo necháme rozpustit, přilijeme s horkou vodou do moučkového cukru a vymícháme bílou polevu. Třetinu oddělíme a obarvíme potravinářským barvivem dožluta, přidáme citronovou šťávu. Madlenky zdobíme nejdřív bílou a pak žlutou polevou.

Vejce se sladkou slupkouVejce se sladkou slupkou

Příprava: 20 minut + 4 hodiny na odležení

Pro 4 osoby

• 4 malá vejce
• 2 lžíce škrobové moučky
• 250 ml instantní kávy
• 400 g cukru
• 1 lžíce smetany
• 2 lžíce másla
• sůl
• 3/4 lžičky ztužovače šlehačky
• 1 lžička skořice
• 200 g mandlí

1. Uvaříme vejce natvrdo. Oloupeme a obalíme v škrobové moučce.

2. V menším hrnci zahřejeme kávu, přidáme cukr, smetanu, máslo, sůl, ztužovač, promícháme a necháme rozpustit. Pomalu vaříme asi 2-3 minuty pod pokličkou, tu pak sundáme a ještě chvíli povaříme. Promícháváme, dokud směs trochu nezchladne, a poté přimícháme skořici.

3. Nasekáme mandle nadrobno. Vejce položíme na pečicí papír nebo fólii, polijeme je sladkou směsí, posypeme mandlemi, necháme chvíli zatuhnout. Vejce obrátíme posypanou stranou dolů a dozdobíme směsí a mandlemi. Necháme v chladu asi 4 hodiny.

Tip
Mandle můžete krátce nasucho opražit. Vejce můžete obalit i v nesolených pistáciích nebo lískových oříšcích. Zbylou směs promíchejte s ořechy, nechte zatuhnout a nakrájejte na malé kousky.

Kytičky s rumovou polevouKytičky s rumovou polevou

Příprava: 80 minut + 12-15 minut pečení

Pro 4 osoby

Těsto:
• 450 g hladké mouky
• 250 g másla
• 200 g cukru moučka
• kůra z 1 citronu
• 3 žloutky
• mléko podle potřeby

Poleva:
• 3 lžíce citronové šťávy
• 2 lžíce teplého mléka
• 2 lžíce rumu
• potravinářské barvivo

1. Mouku, máslo, cukr, citronovou kůru a žloutky promneme na jemnou drobenku, přidáme trochu mléka nebo vody a zpracujeme na tužší těsto, které necháme zabalené ve fólii hodinu v ledničce.

2. Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále rozválíme z těsta tenkou placku a vykrajujeme kytičky. Ty pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 12-15 minut.

3. Z citronové šťávy, mléka a rumu připravíme polevu, rozdělíme ji na části, každou různě obarvíme a ještě vlahé kousky kytiček štětcem natřeme.

Tip
Madlenky chutnají výborně i polité čokoládovou polevou.

JARNÍ DORTY

Borůvkový dortBorůvkový dort

Příprava: 50 minut + 30-40 minut pečení

Na 1 formu

• 130 g másla
• hrubá mouka na vymazání
• 500 g moučkového cukru
• 6 vajec
• 1 vanilkový cukr
• 300 ml mléka
• 480 g polohrubé mouky
• 1,5 balíčku prášku do pečiva
• 3 lžíce citronové šťávy
• 500 g mražených borůvek
• 1 kg tvarohu
• 1 kg marcipánu
• potravinářské barvivo

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z bílků ušleháme sníh. Změklé máslo (120 g), žloutky a 300 g moučkového cukru utřeme do pěny. Přidáme vanilkový cukr,mléko, mouku a prášek do pečiva. Opatrně přimícháme sníh a citronovou šťávu. Nalijeme na plech a pečeme asi půl hodiny. Korpus necháme vychladnout, pak ho rozřízneme na polovinu a každou z nich podélně rozřízneme.

2. Rozmrzlé borůvky rozmačkáme, přidáme zbytek cukru, tvaroh a utřeme do hladka. Každý díl těsta pomažeme svrchu tvarohem, položíme je na sebe a tvaroh pak naneseme na celý dort. Dáme vychladit.

3. Do marcipánu zapracujeme barvu. Mezi dvěma fóliemi ho rozválíme na placku velkou tak, aby zakryla celý dort. Okraje podložíme nebo okrájíme, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme malými marcipánovými figurkami a čokoládovými vajíčky.

Kokosový dort s čokoládovou polevouKokosový dort s čokoládovou polevou

Příprava: 120 minut + 30-35 minut pečení

Na 1 formu

Těsto:
• 1 kokosový ořech
• 4 bílky
• 140 g cukru
• 4 žloutky
• 2 lžíce vody
• 1 citron v bio kvalitě, použijeme šťávu i kůru
• 200 g hrubé mouky
• 60 g škrobové moučky
• 1 lžička kypřicího prášku

Náplň:
• 4 lžíce kokosového mléka
• 6 lžic cukru
• 3 lžíce rumu
• 500 ml mléka
• 3 vejce
• 1 vanilkový puding
• 180 g cukru
• 1 čokoládová poleva

1. Ořech navrtáme, mléko necháme vytéct do misky. Přepilujeme, 2/3 dužiny nastrouháme, zbytek naplátkujeme škrabkou na brambory.

2. Troubu dáme na 180°C. Ušleháme bílky a 1/2 cukru. Žloutky s vodou, zbytkem cukru a citronové šťávy utřeme do pěny, přimícháme sníh, mouku, škrob, prášek do pečiva. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut. Vychladlý korpus rozkrojíme natři pláty.

3. Kokosové mléko a cukr svaříme na hustý sirup, přidáme rum a necháme vychladnout. Trochu mléka promícháme se žloutky a pudinkem, zbylé mléko převaříme s cukrem, přimícháme žloutky a uvaříme. Do zchladlého pudinku přidáme sníh z bílků a část nastrouhaného kokosu.

4. Každý plát navlhčíme mlékem s rumem, pomažeme částí pudinku, přiklopíme dalším plátem. Puding pak naneseme na celý dort, posypeme kokosem. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme plátky kokosu.

Věnec s jahodamiVěnec s jahodami

Příprava: 30 minut + 15-20 minut pečení

Na 1 věnec

• 250 ml vody
• kůra z 1/2 citronu
• sůl
• 130 g másla
• 200 g hrubé mouky
• 4 vejce
• 6 lžic cukru krystal
• 650 ml smetany ke šlehání
• 5 lžic hnědého cukru
• 400 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vodu s kůrou, solí a máslem přivedeme k varu, nasypeme mouku a mícháme, až se vytvoří kompaktní hrouda, která se nelepí na stěny hrnce. Těsto necháme vychladnout a zapracujeme do něj vejce. Cukrářským sáčkem nastříkáme věnec na plech s pečicím papírem a pečeme cca 15 minut. Troubu neotevíráme, jinak těsto klesne. Ještě teplý věnec podélně překrojíme.

2. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr s 50 g másla, přilijeme 0,5 l smetany a za občasného míchání povaříme.

3. Zbytek smetany ušleháme s cukrem. Omyjeme a osušíme jahody. Věnec naplníme šlehačkou a jahodami. Ozdobíme karamelovou polevou.

Autor:




Nejčtenější

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační foto.
Dojetí nebo rozbušené srdce. Ženy a muži prožívají deprese jinak

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám...  celý článek

Masáže ajurvéda
Léčivá bylinná masáž s čerstvým kokosem je prevencí proti stresu

Jen málokdo odolá vůni a chuti kokosu, která neodmyslitelně patří k létu, sluníčku a relaxaci. Palmové plody se však mohou pochlubit i dalšími vlastnostmi,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel
Kartáček místo rukou: Na čištění pleti si pořiďte tekutější gel

Vítám v klubu všechny, které spotřebují hromadu odličovacích tamponků a večerní čištění provádějí už v polospánku. Začala jsem proto přemýšlet, že kartáček na č... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.