Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční dezerty

  0:44aktualizováno  0:44
I mazanec bude letos jiný, pokud budete péct podle našich receptů. Vyzkoušejte malinké mazancové balíčky nebo "odlehčené" pečené vdolečky.

Perníkový strom

ASI NA 8-10 KS

Příprava: 30 minut + 10 -12 minut pečení

Na těsto:
* 350 g hladké mouky + trochu na podsypání
* 50 g medu
* 160 g cukru moučka
* 2 celá vejce
* 1 žloutek
* špetka citronové kůry
* 2 lžíce perníkového koření
* 1 kypřicí prášek do perníku
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1 lžička kakaa

Na ozdobu:
* 1 rozšlehané vejce na potření perníků
* barevné bonbony

1. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme všechny ostatní ingredience. Zpracujeme nejdříve vařečkou a pak rukama zaděláme tuhé nelepivé těsto a na vále posypaném hladkou moukou vypracujeme bochánek. Těsto ve folii necháme 24 hodin v lednici odpočinout.

2. Perníkové těsto postupně rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Na tvrdší papír si předkreslíme strom a šablonu vystřihneme. Z těsta vyřežeme ostrým nožem nebo rádýlkem podle šablony stromy a ze zbytků těsta vykrojíme listy, které na stromy přitlačíme. Povrch potřeme vejcem.

3. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Necháme je vychladnout a zdobíme bonbony (lepíme je cukrovou polevou).

Pečené vdolečky

NA 8-10 KUSŮ

Příprava: 15 minut + 10-15 minut pečení

* 1/2 kostky droždí
* 30 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 130 g hladké mouky
* 120 g hladké špaldové mouky
* 1 vejce
* lžička citronové kůry
* 100-150 ml mléka
* 1-2 lžíce rozinek

Na krém:
* 250 g měkkého tvarohu
* 200 ml šlehačky
* cukr dle chuti
* špetka mleté skořice
* 1 lžička rumu

1. V míse utřeme droždí s cukrem na kašičku, přidáme vanilkový cukr, oba druhy prosáté mouky, vejce, citronovou kůru, mléko a zaděláme vláčné těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme v teple pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Formičky na mufiny vytřeme olejem a těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených formiček, maximálně do tří čtvrtin. Povrch potřeme olejem a necháme kynout ještě asi půl hodiny. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut.

3. Vyklopíme mírně zchladlé vdolky z formiček a necháme úplně vychladnout. Tvaroh na krém vyšleháme se smetanou, podle chuti přidáme cukr a zašleháme špetku skořice a rum. Vdolky rozkrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme.

Malinová roláda s džemem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 30 minut + 8-10 minut pečení

* 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky

Na dokončení:
* 150 g malinové zavařeniny
* cukr moučka na poprášení
* hrst malin na ozdobu

1. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme asi 8-10 minut.

2. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku a stáhneme pečicí papír. Plát potřeme malinovou zavařeninou, srolujeme a necháme chvíli odležet. Před podáváním seřízneme okraje, roládu poprášíme přes sítko moučkovým cukrem a ozdobíme čerstvými nebo rozmraženými malinami.

Velikonoční minibochánky

NA 20-25 KUSŮ

Příprava: 2,5 hodiny + 20 -25 minut pečení

* 90 g másla
* 30 g cukru krupice
* 1 žloutek
* špetka citronové kůry
* 1/2 vanilkového cukru
* špetka soli
* 1/2 kostky droždí
* 250 g hladké mouky + trochu na poprášení
* 150 ml smetany
* 1 vejce na potření
* 2-3 lžíce rozinek

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli, droždí, prosátou mouku a přilijeme smetanu. Těsto pořádně vypracujeme. Necháme v teple vykynout nejméně 1 hodinu. Kousek těsta si necháme stranou, vyválíme na tenkou placku a nakrájíme tenké proužky na převázání.

2. Do vykynutého těsta zapracujeme namočené rozinky a rozkrájíme ho na malé stejné kousky, z kterých vytvarujeme malé bochánky. Necháme je znovu vykynout na plechu s peč. papírem, nařízneme je do kříže a potřeme vejcem. Zářezy překryjeme proužky těsta. 4. Pečeme při 170 stupních přibližně 20-25 minut dozlatova, doba pečení záleží na velikosti bochánků.

OSVĚŽENÍ PRO KOLEDNÍKY

I když se na koledu chodí hlavně pro vajíčka a čokoládu, nabídněte svým koledníkům i malé nealkoholické pohoštění. Děti určitě nepohrdnou domácím ledovým čajem. Stačí uvařit kvalitní ovocný čaj (nejlepší bude jahodový nebo broskvový), lehce ochuťte cukrem a citronem a nechte vychladnout. Džbán zasypejte ledem a nalijte do něj připravený čaj.

Autoři:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.