Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Velikonoční beránek

  10:39aktualizováno  10:39

Velikonoční beránek | foto: Tereza Bezděkovápro iDNES.cz

  • 14 dkg másla
  • 14 dkg krupicového cukru
  • 14 dkg čokolády
  • 14 dkg mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 7 dkg strouhanky
  • 6 žloutků
  • ze 6 bílků sníh
  • citronová kůra
  • na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
  • 1 lžíce rumu
  • 2 dkg másla a mouky na formu

Na polevu:

  • 15 dkg cukru
  • 180 ml vody
  • 9 dkg čokolády
  • 1/2 dkg másla

1. Do utřeného másla přidáváme žloutky jeden po druhém, cukr, citronovou kůru, skořici, hřebíček. Třeme v míse 25 minut.¨Do směsi zamícháme strouhanou čokoládu a zároveň se sněhem z bílků lehce zamícháme mandle a strouhanku zalitou lžící rumu.
2. Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem a pečeme 1 hodinu.
3. Po vychladnutí formu vyklopíme, polijeme polevou a dozdobíme dle našeho vkusu.
Poleva: Cukr povaříme s vodou na silnou nitku, načež horký cukr naléváme za stálého míchání do změklé čokolády a másla. Umíchanou ještě horkou polevou poléváme.

Tip: Kdo nechce mít beránka s čokoládovou polevou, může zvolit sněhobílou variantu z vyšlehaných bílků a cukru v páře. Pro ovčí vlnu pak použijeme zdobičku na dorty a výsledek už posuďte na obrázku.

Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.