Velikonoční hlavička
(Pavla Matějů)
- 1 kg vařeného uzeného masa (může být i libový bůček)
- 10 vajec
- 10 rohlíků
- česnek
- pepř
- trochu strouhanky (sůl podle toho, jak je slané uzené)
- mladé nasekané kopřivy, případně nasekaná zelená petrželka
1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme uzeným vývarem, aby byly potopené a rozmočené. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a vejce.
2. Dochutíme česnekem, pepřem, případně solí a přisypeme trochu strouhanky, aby vznikla vláčná hmota.
3. Nakonec do směsi vmícháme nasekané kopřivy nebo petrželku, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Pošlete váš rodinný velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE. |
Jehněčí kotlety na tymiánu
(Lucie Formáčková)
- 4 větší jehněčí kotlety
- 150 g cibule
- 50 g másla
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 větvičky tymiánu
- 50 g strouhanky
- 40 g lískových oříšků
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce balzamikového octa
- 150 ml sherry
- 200 ml vývaru
- sůl, pepř
1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na másle, přidáme lístky tymiánu a necháme trochu vychladnout.
2. Poté přidáme strouhanku, nasekané oříšky a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, promícháme.
3. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji.
4. Poté kotlety přendáme do zapékací misky, navršíme na ně strouhankovo-petrželovou směs, zalijeme vývarem, pokapeme balzamikovým octem a pečeme asi 15 minut v předem rozpálené troubě.
5. Poté přilijeme sherry a dopečeme do měkka.
Vajíčková tlačenka
(Petra Barochová)
- 5 vajec vařených natvrdo
- 200 g šunkového salámu vcelku
- 1 sterilovaná zeleninová směs např. Moravanka
- 200 g majonézy
- 1 želatina na vajíčkovou tlačenku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř
1. Vejce, šunkový salám a zeleninu pokrájíme na kostičky.
2. Nálev z Moravanky doplníme vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu.
3. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme částečně vychladlou želatinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme do ledničky ztuhnout.
Šlehačkový beránek
(Johana Barvínková)
- 200 g cukru
- 3 celá vejce
- 300 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 250 ml šlehačky
- vanilkový cukr
- tuk a mouka na formu
1. Cukr, vejce a šlehačku šleháme ručním šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Beránkovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
3. Po 40 – 50 minutách zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené. Pokud ne, opět ho přikryjeme a dopečeme.
4. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak beránka vyklopíme.
TIP: Do těsta můžete přidat také ořechy, rozinky nebo kousky čokolády, případně několik lžic kakaa. Milovníci čokoládové chuti jej mohou ještě nakonec ozdobit čokoládovou polevou.
Boží milosti
(Veronika Veselá)
- 500 g hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- trošku mléka
- 100 g cukru
- trochu soli
- citronová kůra
- sklenička bílého vína
- 5 žloutků
- 1/2 prášku do pečiva
- moučkový a vanilkový cukr na obalování
1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je zapotřebí tomu věnovat opravdu dlouhou dobu, aby bylo perfektně nadýchané. Pokud si na to netroufáte, zvládne to za vás domácí pekárna (program hnětení).
2. Po vypracování z těsta nožem vykrajujeme tvary dle fantazie a uprostřed uděláme otvor.
3. Smažíme v oleji jako koblihy. Ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.