Vejce zvyšují cholesterol v organismu aneb další mýty o výživě odhaleny

Jediným srdci prospěšným alkoholem je víno, olivový olej se hodí jenom do studené kuchyně, smažené pokrmy do zdravé stravy zásadně nepatří. Odhalíme vám další mýty o zdravé výživě.
Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - Vejce, vajíčko | foto: Profimedia.cz

Mýtus: Vejce zvyšují hladinu cholesterolu

Tento mýtus zřejmě vznikl tím, že slovo cholesterol je používáno k vyjádření dvou rozdílných věcí. Potravní cholesterol obsažený ve vejcích má málo společného s množstvím cholesterolu ve vašem těle. V tukových molekulách živočišných potravin jako jsou vejce nijak významně nezvyšuje množství cholesterolu kolujícího ve vašem krevním oběhu.

Tělo zaplňují cholesterolem určité saturované a trans nasycené tuky. Vejce obsahují relativně malé množství saturovaných tuků. Například jedno velké vejce obsahuje asi 1,5 gramu saturovaného tuku, což je jen malý zlomek z množství másla, které je použito při přípravě volského oka. Vyhýbat se vejcím ve stravě není dobrý nápad, neboť jsou bohatým zdrojem třinácti vitamínů a minerálů.

"U zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění," tvrdí emeritní profesor Don Layman z oddělení Potravní vědy a lidské výživy z univerzity v Illinois.

Mýtus: Všechny saturované tuky zvyšují krevní cholesterol

Když už jsme zmínili saturované tuky v předchozím mýtu, pojďme se jim věnovat i nadále. Nové výzkumy totiž odhalily, že některé saturované tuky cholesterol nezvyšují.

Vědci již dlouho vědí, že existuje mnoho druhů saturovaných tuků a tělo s nimi nakládá při konzumaci rozdílně. Kyselina stearová, druh saturovaného tuku přirozeně se vyskytující v kakau, mléčných produktech, mase a drůbeži stejně tak jako v palmovém a kokosovém oleji nezvyšuje škodlivý LDL cholesterol.

Kyselina stearová, která je obsažena například v kokosu a čokoládě, dokonce podporuje takzvaný "dobrý" HDL cholesterol, a tak může být nově nazýván "dobrým" saturovaným tukem. Samozřejmě není vhodné jíst bez obav vše, co kyselinu stearovou obsahuje, protože potrava bohatá na jakýkoli typ tuku obsahuje velké množství kalorií.

Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Cukr je v kuchyni prakticky nezbytný. Mnoho potravin bychom bez něj ani nepozřeli, představte si třeba koláč nebo zmrzlinu bez cukru.

Cukr však také vyrovnává chutě u zdravých potravin a s jeho pomocí je tak do sebe dostanete snadněji. Zjednodušeně řečeno, pokud vás cukr donutí sníst zdravé věci, pak může být s trochou nadsázky zařazen do zdravé výživy.

"Přidejte trochu cukru, abyste podpořili příjem výživově bohatých pokrmů tím, že budou chutnější," doporučuje Jackie Newgent, autorka kuchařské knihy All-Natural Diabetes.

Špetka cukru dodá příjemnou chuť rajčatové omáčce, nakyslý bílý jogurt bude lépe chutnat s čajovou lžičkou medu. Přírodní sladidla, jako je třeba med, jsou vlastně také jen rafinovaný cukr a jsou tělo je metabolizuje naprosto stejným způsobem. Většina odborníků na výživu se však shoduje, že by cukr neměl zabírat víc než 10 procent z celkového množství přijatých kalorií.

Mýtus: Jediným alkoholem dobrým pro srdce je víno

Dlouho dobu panovala domněnka, že Francouzi holdující tučných husím jatýrkám a smetanovým sýrům vděčí za zdravé srdce právě vínu a obsahu antioxidantů v něm.

Nejnovější výzkum však překvapivě ukazuje, že nejen víno, ale i pivo a další alkoholické nápoje poskytují jisté zdravotní výhody. Podle profesora výživy Erica Rimma z Harvardské univerzity alkohol, lépe řečeno etanol, zvyšuje hladiny ochranného nebo "dobrého" HDL cholesterolu, čímž chrání před nánosy usazujícími se v tepnách a snižuje tak riziko infarktu a mrtvice.

Takže v podstatě jakýkoli nápoj obsahující alkohol pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění. Profesor Rimma však upozorňuje, že zdravotně výhodné jsou jeden maximálně dva drinky denně.

Mýtus: Solení jídla je škodlivé

Přemíra soli ve stravě může být problém nejen pro osoby s hypertenzí, ale i pro lidi s normálním krevním tlakem. Sůl však má i své výhody, dokáže například udržet živiny ve vařené zelenině.

"Sůl ve vodě snižuje vyluhování živin ze zeleniny do vody," tvrdí Herold McGee, autor knihy On Food & Cooking. Brokolice nebo fazolky si tak zachovají více živin i při vaření. Sůl rovněž urychluje proces vaření, takže zabraňuje ztrátě živin z příliš dlouhého vaření.

McGee doporučuje používat asi 1 čajovou lžičku soli do hrnce s vodou. Množství sodíku absorbované jídlem je tak naprosto nepatrné.

Mýtus: Smažené jídlo je vždy tučné a nezdravé

Smažené a zároveň zdravé jídlo nemusí být vždy neslučitelným pojmem, pokud je proces smažení správný. Když je jídlo vystaveno horkému oleji, vlhkost uvnitř se vaří, tlačí se na povrch a poté ven do oleje. Jak vlhkost odchází, vytváří to bariéru, která minimalizuje absorpci oleje.

Malé množství oleje, které pronikne do povrchu potravy, vytvoří křupavou a chutnou krustu.

Abyste se vyhnuli nasátí oleje do jídla, vařte podle instrukcí receptu. Pro většinu jídel je optimální teplota přibližně 190°C. Příliš nízká teplota zvyšuje absorpci tuku.

Při laboratorních pokusech byla obalená zelenina smažená při nižší než optimální teplotě oleje velmi mastná a téměř nepoživatelná a vsákla více než jeden šálek oleje místo obvyklé 1/3 šálku. Zkuste proto při smažení používat kuchyňský teploměr a vždy nechte smažené jídlo okapat na ubrousku, než ho budete podávat.

Mějte však na paměti, že smažené pokrmy z fast foodů obsahují obrovské množství kalorií a sodíku kvůli velkým porcím, nadměrné vrstvě strouhanky a spoustě omáčky. Proto je lepší si smažené jídlo dopřát jednou za čas doma. Dejte si k němu salát a vybírejte jen zdravé oleje s nízkým obsahem saturovaných tuků, jako je arašídový, sojový nebo řepkový olej a obalujte ve slabé vrstvě strouhanky.

Mýtus: Organické potraviny jsou výživnější

Pokud kupujete organické bio potraviny z ekologických důvodů, podporujete práci malých farmářů nebo vám jde o blaho dobytka, pak je vše v pořádku. Jestli ale nakupujete bio potraviny, protože je považujete za zdravější a výživnější, zpozorněte.

Britská studie vědců z London School of Hygiene & Tropical Medicine poskytla dosud nejkomplexnější přehled o bio potravinách. Podle jejich výzkumu neexistuje významný výživový rozdíl mezi běžnou úrodou a bio verzí. Ředkvička je pořád jen ředkvička.

Samozřejmě existuje riziko pesticidů a herbicidů, proto odborníci doporučují omývat běžné potraviny důsledněji.

Mýtus: Olivový olej se vařením zničí

Dobrou zprávu je, že olivový olej žár dobře snáší. Pokud udržujete olivový olej pod bodem přepálení, než začne "čoudit", zůstanou chuť a živiny v něm obsažené netknuté.

Důležitější je, jak olej uskladňujete. Tuky a živiny zůstanou stabilní až dva roky v neotevřené tmavé nádobě uskladněné při pokojové teplotě a chráněné před světlem. Žár, světlo a vzduch drasticky ovlivňují stálost oleje.

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...