Věděli jste vůbec, že vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost? Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit.
Obsahují dokonce téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je v nich zastoupen vitamin E, kyselina pantothenová nebo vitamin B2. Vejce tedy pomáhají chránit buňky a také činnost mozku. Z minerálů najdete ve vejcích železo, fosfor, draslík a zinek.
Zajímavý je také obsah cholinu, bioaktivní látky, která přispívá k metabolismu tuků a má pozitivní vliv na funkci jater. Lutein zase pomáhá chránit oči před degenerativními onemocněními.
Co se píše na skořápce?Pokud jste si někdy lámali hlavu s tím, jak číst kódy, které se nacházejí přímo na vejci, pojďme si to ukázat na modelovém kódu 1CZ7601. První číslo (zde č. 1) – označuje metodu způsobu chovu nosnic. 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu 2 – vejce nosnic z chovu v halách 3 – vejce nosnic z chovu v klecích 0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO) Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. Zdroj: www.akademiekvality.cz |
Masový koláč s vejci
Ingredience:
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 3 snítky tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 hrnek vývaru
- 2 uvařené brambory
- 5 vajec natvrdo
- 2 balení chlazeného křehkého těsta
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
- V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme česnek a koření. Necháme rozvonět.
- Pak do kastrolu přisypeme mleté maso a za stálého míchání opékáme ze všech stran, až se začne rozpadat. Pak přidáme strouhanou mrkev, promícháme a zalijeme trochou vývaru. Pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Občas promícháme.
- Vařené brambory rozmačkáme vidličkou a vmícháme je do masové směsi, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout. Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Jedním plátem těsta vyložíme koláčovou formu, okraje zvedneme nahoru, přebytečné těsto odkrojíme. Naplníme chladnou masovou směsí a zamáčkneme do ní vařená vejce. Zakryjeme druhou částí těsta, okraje zarovnáme a spojíme.
- Ze zbytků těsta vykrájíme ozdobné tvary a poklademe jimi celou plochu koláče. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.
Plněná vejce se sušenými rajčaty
Ingredience na 4 porce:
- 8 vajec natvrdo
- 60 g sušených rajčat
- 100 g krůtí šunky
- 200 g krémového sýra
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička balzamikové redukce
- hrst nakládaných kaparů
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
- Pokud nemáme vejce natvrdo z koledy, uvaříme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a žloutky opatrně vymáčkneme do misky.
- Sušená rajčata a šunku nasekáme najemno.
- Žloutky rozmačkáme vidličkou a přidáme k nim všechny ostatní ingredience. Promícháme, dochutíme a vzniklou směsí plníme bílkové „košíčky“.
- Před podáváním zdobíme petrželkou.
Jarní salát s uzeným lososem a vejci
Ingredience na 4 porce:
- směs listových salátů dle chuti
- 1 červená cibule
- 4 vejce natvrdo
- 400 g uzeného lososa
- čerstvá pažitka
- Na zálivku:
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Saláty omyjeme a podle potřeby natrháme. Necháme okapat na cedníku.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky.
- Vejce oloupeme a překrojíme na poloviny.
- Na talíře naaranžujeme směs salátů, ozdobíme kousky cibule, plátky lososa, vejci a čerstvou pažitkou.
- Pokapeme zálivkou připravenou smícháním všech ingrediencí a podáváme s čerstvým pečivem.