Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vejce, to není jen pomazánka. Poradíme vám, jak naložit s koledou

  0:52aktualizováno  0:52
Až se v pondělí vaši kluci vrátí z koledy, najdete mezi čokoládovými dobrotami určitě také spoustu vajíček natvrdo, nad kterými budou koledníci ohrnovat nos. Seberte jim je a zakrátko naservírujte třeba k večeři. Uvidíte, že je vezmou na milost. Ale vlastně ani nemusíte čekat na pomlázku...

Plněná vejce se sušenými rajčaty | foto: Profimedia.cz

Věděli jste vůbec, že vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost? Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit.

Vejce

Obsahují dokonce téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je v nich zastoupen vitamin E, kyselina pantothenová nebo vitamin B2. Vejce tedy pomáhají chránit buňky a také činnost mozku. Z minerálů najdete ve vejcích železo, fosfor, draslík a zinek.

Zajímavý je také obsah cholinu, bioaktivní látky, která přispívá k metabolismu tuků a má pozitivní vliv na funkci jater. Lutein zase pomáhá chránit oči před degenerativními onemocněními.

Co se píše na skořápce?

Pokud jste si někdy lámali hlavu s tím, jak číst kódy, které se nacházejí přímo na vejci, pojďme si to ukázat na modelovém kódu 1CZ7601.

První číslo (zde č. 1) – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.).

Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Masový koláč s vejci

Ingredience:

Masový koláč s vejci
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 hrnek vývaru
  • 2 uvařené brambory
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 balení chlazeného křehkého těsta
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme česnek a koření. Necháme rozvonět.
  3. Pak do kastrolu přisypeme mleté maso a za stálého míchání opékáme ze všech stran, až se začne rozpadat. Pak přidáme strouhanou mrkev, promícháme a zalijeme trochou vývaru. Pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Občas promícháme.
  4. Vařené brambory rozmačkáme vidličkou a vmícháme je do masové směsi, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout. Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  5. Jedním plátem těsta vyložíme koláčovou formu, okraje zvedneme nahoru, přebytečné těsto odkrojíme. Naplníme chladnou masovou směsí a zamáčkneme do ní vařená vejce. Zakryjeme druhou částí těsta, okraje zarovnáme a spojíme.
  6. Ze zbytků těsta vykrájíme ozdobné tvary a poklademe jimi celou plochu koláče. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Plněná vejce se sušenými rajčaty

Ingredience na 4 porce:

Plněná vejce se sušenými rajčaty
  • 8 vajec natvrdo
  • 60 g sušených rajčat
  • 100 g krůtí šunky
  • 200 g krémového sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička balzamikové redukce
  • hrst nakládaných kaparů
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pokud nemáme vejce natvrdo z koledy, uvaříme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a žloutky opatrně vymáčkneme do misky.
  2. Sušená rajčata a šunku nasekáme najemno.
  3. Žloutky rozmačkáme vidličkou a přidáme k nim všechny ostatní ingredience. Promícháme, dochutíme a vzniklou směsí plníme bílkové „košíčky“.
  4. Před podáváním zdobíme petrželkou.

Jarní salát s uzeným lososem a vejci

Ingredience na 4 porce:

Jarní salát s uzeným lososem a vejci
  • směs listových salátů dle chuti
  • 1 červená cibule
  • 4 vejce natvrdo
  • 400 g uzeného lososa
  • čerstvá pažitka
  • Na zálivku:
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Saláty omyjeme a podle potřeby natrháme. Necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky.
  3. Vejce oloupeme a překrojíme na poloviny.
  4. Na talíře naaranžujeme směs salátů, ozdobíme kousky cibule, plátky lososa, vejci a čerstvou pažitkou.
  5. Pokapeme zálivkou připravenou smícháním všech ingrediencí a podáváme s čerstvým pečivem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.