Vegetariánské variace. Jde to i bez masa

  0:27
K báječnému jídlu nepotřebujete maso. Pokud plánujete odlehčit jídelníček, rozhodně vyzkoušejte naše vegetariánské recepty.
Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne | foto: Profimedia.cz

Zeleninové lasagne

PRO 4 OSOBY

Příprava: 1 hodina + zapékání 40 minut

* 300 g lasagní
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 větší cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lilek
* 1 cuketa
* 2 menší papriky
* 2 lžíce másla + trochu na zakapání
* 700 ml mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* muškátový oříšek
* 40 g parmazánu
* 1,5 lžíce provensálského koření
* snítka tymiánu
* 200 g tvrdého sýra

1. V kastrolu rozpustíme máslo, vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, prošleháme metličkou, trochu osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a pepřem a vaříme za občasného míchání na mírném ohni 20 minut a odstavíme. Vmícháme většinu parmazánu, trochu si necháme na posypání a dochutíme.

2. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Zeleninu, česnek a cibuli nakrájíme. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, usekaný česnek a přidáme papriky, lilek a cuketu. Osmahneme, osolíme, přikryjeme a dusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Nakonec dochutíme provensálským kořením a trochou čerstvého tymiánu a stáhneme z ohně.

3. Hranatou formu nebo pekáček vymažeme olejem, dno pokryjeme vrstvou lasagnní, potřeme částí sýrové omáčky, poklademe dílem zeleniny a posypeme strouhaným sýrem. Postupně opakujeme vrstvení. Končíme vrstvou lasagní, které posypeme zbylým parmazánem a pokapeme trochou másla.

Pikantní tomatový dip

Vegetariánská jídla můžeme vždy vzkřísit pikantní salsou. Potřebujeme na ni jen několik masitých rajčat, dvě chilli papričky a snítku čerstvé bazalky. Rajčata nařízneme do kříže a spaříme horkou vodou. Oloupeme slupku, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku rozkrojíme, vykrojíme semínka a ostrým nožem stáhneme vnitřní blanku, která je nejostřejší, a nakrájíme na drobné kostičky. Bazalku natrháme na drobné kousky a vše promícháme. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou.

Mini pizza s fetou a olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + pečení 15 min.

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička oregana
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru krupice
* 50 ml olivového oleje

Na potření:
* 100 g rajčatového pyré
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 2 hrsti černých oliv, bez pecek
* 150 g fety
* snítka čerstvého oregana
* trocha olivového oleje na potření

1. Do mísy nebo hnětače prosejeme hladkou mouku a smícháme se lžičkou soli a sušeným oreganem. Rozdrobené droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou a rozpuštěné droždí přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme v hnětači nebo vařečkou hladké nelepivé těsto. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu, podle teploty v místnosti. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl vyválíme na kulatou placku, vytvarujeme ji, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto potřeme olejem, rajčatovým pyré promíchaným s utřeným česnekem, povrch posypeme nakrájenými černými olivami a poklademe kousky fety. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních dozlatova, zhruba 10 až 15 minut. Podáváme s čerstvými lístky oregana.

Grilovaný zeleninový špíz

NA 4 ŠPÍZY

Příprava: 20 minut + 8-10 minut grilování

* 4 nové brambory
* 1 větší mrkev
* 1 lžička cukru
* 4 menší rajčata
* 1 bulva fenyklu
* 4-6 lžic olivového oleje
* 1 stroužek česneku, prolisovaného
* hrst posekaných čerstvých bylin, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj
* sůl a hrubě drcený barevný pepř
* 2 lžíce pražených piniových oříšků

1. Brambory se slupkou dobře omyjeme kartáčkem, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut, podle velikosti brambor, skoro doměkka. Mrkev oloupeme a krátce povaříme v horké vodě se špetkou soli a cukru, tak aby změkla, ale zůstala pevná a křupavá. Brambory i mrkev necháme vychladnout, brambory překrojíme na poloviny a mrkev nakrájíme šikmo na čtyři stejné kousky. Z fenyklu seřízneme vějířovité listy a bulvu nakrájíme na silnější plátky. Rajčata omyjeme a osušíme.

2. Připravenou zeleninu vložíme do mísy a promícháme s olivovým olejem ochuceným prolisovaným česnekem. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a zeleninu střídavě napichujeme na grilovací jehly. Grilujeme po obou stranách, dokud zelenina nezměkne. Horké špízy osolíme, okořeníme drceným pepřem, zakapeme zbylým ochuceným olejem a podáváme posypané praženými piniovými semínky a posekanými bylinkami.

Chléb se zeleninovou omeletou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 8-12 minut pečení

* 4 lžíce olivového oleje
* 2 červené cibule
* 2 větší nebo 4 malé cukety, asi 400 g
* sůl a mletý pepř
* 8-12 vajec
* 100 g tvrdého uzeného sýra
* 4 placaté bílé chleby nebo jiné pečivo k podávání

Na omáčku:
* 200 ml kysané smetany
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* sůl

1. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Rozpálíme si gril na vyšší stupeň. V hlubší nepřilnavé pánvi, kterou lze umístit pod gril, rozehřejeme lžíci oleje, přidáme čtvrtinu cibule, osmahneme a vsypeme díl nakrájených cuket. Opékáme na mírnějším plameni, dokud cuketa nezkřehne, trvá to tak 3 - 4 minuty, okořeníme a osolíme. Na každou omeletu prošleháme v misce 2 - 3 vejce s částí nastrouhaného sýra, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou zeleninu v pánvi.

2. Na mírnějším plameni necháme vejce odspodu ztuhnout. Potom pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme. Takto upečeme postupně všechny 4 omelety a podáváme je v podélně rozkrojeném pečivu s česnekovou omáčkou. Na omáčku promíchejte v misce kysanou smetanu s prolisovaným nebo utřeným česnekem a podle chuti osolte. Omeletu můžete upéct ze všech surovin najednou v hlubší pánvi a po upečení ji krájet jako dort.

Zeleninové ragú s kuskusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 15 minut dušení

* 4 lžíce olivového oleje
* 2 cibule
* 6 - 8 stroužků česneku
* 2-3 červené papriky
* 1 cuketa
* 1 chilli paprička
* 2 cm zázvoru
* 1-2 lžičky koriandru
* 1 lžička kari koření
* 1 lžíce přírod. cukru
* 2-3 rajčata
* 100 ml zeleninového vývaru
* 400 g cizrny
* sůl a mletý pepř
* pár kapek tabasca
* 250 g kuskusu, k podávání

1. V hlubší pánvi se silným dnem nebo kastrolu rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme očištěné a nakrájené papriky, nakrájené cukety, drobně posekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, koriandr, kari a vše chvíli opékáme na středním plameni, asi 3 minuty. Posypeme lžící cukru a vsypeme pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli opékáme.

2. Zeleninu zalijeme vývarem, osolíme a společně dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme do směsi cizrnu a pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Dochutíme solí, mletým pepřem a podáváme s kuskusem, připraveným podle návodu na obalu. Chceme-li směs ostřejší, přidáme pár kapek tabasca. Do směsi přidejte lilek, mrkev, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu dle chuti a sezóny nebo na kostičky nakrájené a na oleji opečené tofu. Podávejte pro změnu s chlebem nebo chlebovými plackami.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...