Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři báječné recepty, díky kterým si zamilujete veganskou kuchyni

  0:59aktualizováno  0:59
Veganská kuchyně je nejenom chutná, ale také ohleduplná ke zvířatům, protože se obejde bez masa a živočišných produktů jako vejce či mléko. A rozhodně se nemusíte bát, že vám budou chybět. Vaše chuťové buňky budou příliš zaneprázdněny bylinkami, chilli papričkami a hlívou ústřičnou.

Thajské veganské kari | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Thajské veganské kari

Zodpovědné jídlo

Recepty připravila Tuan Dungová z pobočky restaurace Loving Hut v pražské ulici Na Poříčí. Se základní myšlenkou míru, lásky a harmonie všech bytostí na planetě svým zákazníkům připravuje pestrá veganská jídla a přispívá k zdravějšímu a šetrnějšímu životnímu stylu.

Loving Hut logo

Ingredience:

  • Lilek
  • Bambus
  • Cuketa
  • Sladká červená paprika
  • Kari koření
  • Kokosové mléko
  • Citronová tráva
  • Bazalka
  • Chilli papričky nebo feferonky
  • Upravené sojové maso (např. ve tvaru krevet)
  • Rýže jako příloha


Příprava:

  1. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno, přidáme česnek, citronovou trávu, feferonky a vše na oleji orestujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájený lilek, bambus, cuketu a červenou papriku a poté dolijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru.
  2. Vše okořeníme solí, pepřem, žlutým kari, sladkou mletou paprikou a sojovými krevetami. Na závěr přidáme kokosové mléko a bazalku. Podáváme s rýží.

Salát Bun Bo

Ingredience:

Veganské Bun Bo
  • Rýžové nudle
  • Tmavé grilované sojové plátky
  • Mix salátů (pekingské zelí, ledový salát, polníček, rukola apod.)
  • Salátová okurka
  • Paprika
  • Bylinky (koriandr, pažitka, petržel apod.)
  • Sojová omáčka (tamari)
  • Olivový olej
  • Sladkokyselá omáčka na zálivku
  • Česnek
  • Arašídy
  • Jarní cibulka


Příprava:

  1. Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě doměkka (jako špagety), vycedíme a necháme odkapat. Přidáme do nich olivový olej.
  2. Nakrájejte mix salátů, salátové okurky, papriky, polníčku či rukoly dle vašeho výběru a chuti.
  3. Tmavé sojové plátky nakrájíme na menší kousky a vložíme do vlažné vody dokud nezměknou. Poté přebytečnou vodu vylijeme a změklé sojové plátky marinujeme 10 minut s česnekem, solí, pepřem a tamari (sojová omáčka). Následně restujeme na olivovém oleji dozlatova.
  4. Na nudle navršíme mix salátů a zeleniny, na ně položíme orestované kousky sojových plátků a na závěr jídlo ozdobíme arašídy a koriandrem.


Brambory na smetaně s veganskými plátky


Ingredience:

Smetanové brambory se sojovým plátkem
  • Brambory
  • Hlíva ústřičná
  • Rýžová smetana
  • Cibulka
  • Sojové plátky – pepřové (nesmažené)


Příprava:

  1. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka, přidáme sůl.
  2. Cibulku nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme hlívu ústřičnou a vše restujeme 5 minut. Poté zalijeme rýžovou smetanou. Vše okořeníme solí a pepřem. Na závěr přidáme baby špenát.
  3. Sojové plátky zlehka osmažíme na pánvi s olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.