Thajské veganské kari
Zodpovědné jídlo |
Ingredience:
- Lilek
- Bambus
- Cuketa
- Sladká červená paprika
- Kari koření
- Kokosové mléko
- Citronová tráva
- Bazalka
- Chilli papričky nebo feferonky
- Upravené sojové maso (např. ve tvaru krevet)
- Rýže jako příloha
Příprava:
- Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno, přidáme česnek, citronovou trávu, feferonky a vše na oleji orestujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájený lilek, bambus, cuketu a červenou papriku a poté dolijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru.
- Vše okořeníme solí, pepřem, žlutým kari, sladkou mletou paprikou a sojovými krevetami. Na závěr přidáme kokosové mléko a bazalku. Podáváme s rýží.
Salát Bun Bo
Ingredience:
- Rýžové nudle
- Tmavé grilované sojové plátky
- Mix salátů (pekingské zelí, ledový salát, polníček, rukola apod.)
- Salátová okurka
- Paprika
- Bylinky (koriandr, pažitka, petržel apod.)
- Sojová omáčka (tamari)
- Olivový olej
- Sladkokyselá omáčka na zálivku
- Česnek
- Arašídy
- Jarní cibulka
Příprava:
- Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě doměkka (jako špagety), vycedíme a necháme odkapat. Přidáme do nich olivový olej.
- Nakrájejte mix salátů, salátové okurky, papriky, polníčku či rukoly dle vašeho výběru a chuti.
- Tmavé sojové plátky nakrájíme na menší kousky a vložíme do vlažné vody dokud nezměknou. Poté přebytečnou vodu vylijeme a změklé sojové plátky marinujeme 10 minut s česnekem, solí, pepřem a tamari (sojová omáčka). Následně restujeme na olivovém oleji dozlatova.
- Na nudle navršíme mix salátů a zeleniny, na ně položíme orestované kousky sojových plátků a na závěr jídlo ozdobíme arašídy a koriandrem.
Brambory na smetaně s veganskými plátky
Ingredience:
- Brambory
- Hlíva ústřičná
- Rýžová smetana
- Cibulka
- Sojové plátky – pepřové (nesmažené)
Příprava:
- Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka, přidáme sůl.
- Cibulku nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme hlívu ústřičnou a vše restujeme 5 minut. Poté zalijeme rýžovou smetanou. Vše okořeníme solí a pepřem. Na závěr přidáme baby špenát.
- Sojové plátky zlehka osmažíme na pánvi s olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem.