Spořádání stejného množství topinamburových chipsů ale přidá tělu jen 50 kalorií a podle fyzikovy patentované technologie z nich lze odstranit tuky prakticky beze zbytku.
Tajemství nové technologie si ale vynálezce z vesnice Grafenbach nechává pro sebe. Deníku Die Presse pouze prozradil, že se pochoutka peče za pomoci horkého vzduchu. Jeho chipsy jsou prý velmi chutné a na rozdíl od bramborových lupínků zůstanou křupavé a čerstvé dokonce i několik týdnů po otevření balíčku.
Schwarzhans se pokoušel upéct za pomoci horkého vzduchu i lupínky z obyčejných brambor, údajně ale chutnaly "hnusně". Vynálezce "chipsů 21. století" teď pouze čeká na vhodného výrobce chipsů a dodavatele topinambur.
Helianthus tuberosus, nazývané židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, jsou sice příbuzné slunečnici, ale běžným bramborám se podobají a dají se i jako brambory upravovat. Jsou oblíbené v kuchyních arabských, v jižní Francii, ve Spojených státech a vůbec tam, kde se hůř daří bramborám.
Lze je použít k zapékání, na placky, kaši či je dusit se zeleninou. V Čechách a na Moravě se ovšem pěstují málo, a když, tak především jako krmivo pro hospodářská zvířata.