Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vědec objevil chipsy, po nichž se netloustne

  16:25aktualizováno  16:25
Oblíbená večerní zábava milionů lidí - sezení při televizi a pojídání bramborových chipsů - už zřejmě nebude nutně spojena s tloustnutím. Dolnorakouský fyzik Peter Schwarzhans totiž vynalezl nový typ bramborových lupínků, které neobsahují tuky. Nejde ale o chipsy z obyčejných brambor, protože surovinou pro jejich výrobu je severoamerická plodina topinambur. Běžný stogramový balíček bramborových chipsů má až 550 kalorií, lupínky prodávané jako lehké pak nejméně 400 kalorií.

Spořádání stejného množství topinamburových chipsů ale přidá tělu jen 50 kalorií a podle fyzikovy patentované technologie z nich lze odstranit tuky prakticky beze zbytku.

Tajemství nové technologie si ale vynálezce z vesnice Grafenbach nechává pro sebe. Deníku Die Presse pouze prozradil, že se pochoutka peče za pomoci horkého vzduchu. Jeho chipsy jsou prý velmi chutné a na rozdíl od bramborových lupínků zůstanou křupavé a čerstvé dokonce i několik týdnů po otevření balíčku.

Schwarzhans se pokoušel upéct za pomoci horkého vzduchu i lupínky z obyčejných brambor, údajně ale chutnaly "hnusně". Vynálezce "chipsů 21. století" teď pouze čeká na vhodného výrobce chipsů a dodavatele topinambur.

Helianthus tuberosus, nazývané židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, jsou sice příbuzné slunečnici, ale běžným bramborám se podobají a dají se i jako brambory upravovat. Jsou oblíbené v kuchyních arabských, v jižní Francii, ve Spojených státech a vůbec tam, kde se hůř daří bramborám.

Lze je použít k zapékání, na placky, kaši či je dusit se zeleninou. V Čechách a na Moravě se ovšem pěstují málo, a když, tak především jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.