Vědci radí: Na rakovinu s vápníkem

Rakovina tlustého střeva patří také u nás k jednomu z nejrizikovějších onemocnění. Ostatně i naše první dáma ČR Dagmar Havlová v tomto směru rozjela mohutnou preventivní akci, na níž se mohla podílet celá ohrožená populace. Trápení a smrt, které s sebou zmíněná choroba přinášejí, není lhostejná ani vědcům z bostonské Harvardovy univerzity.
Badatelé v čele s doktorem Kana Wu při dlouhodobém výzkumu zjistili, že z 88 tisíc žen (sledovaných po dobu šestnácti let) a ze 47 tisíc mužů (zkoumaných po dobu deseti let) onemocnělo na tuto chorobu 625 příslušnic něžnějšího a 399 členů silnějšího pohlaví.

Získané údaje, mezi nimiž nechyběly ani složení stravy, váha jejích konzumentů, kouření či příjem alkoholických nápojů, ukázaly, že denní dávka vápníku ve výši 700 miligramů snížila hrozbu rakoviny tlustého střeva téměř o polovinu.

Za optimální přitom vědci považují požívání zejména mléčných produktů. Přísun většího množství tohoto chemického prvku zdravotní stav nijak neovlivní, naopak jeho denní pokles na pouhých 500 či méně miligramů se stává hazardem se zdravím.