Omeleta, špagety, rumpsteak. Teplá večeře za 15 minut

  10:29
Nevíte, kam dřív skočit, ale hladovým krkům doma musíte něco naservírovat. Někdy to spasí pár krajíců se salámem nebo ohřáté párky, ale i večeře by měla mít nějakou úroveň. Ty naše ji mají, a přitom vám zaberou minimum času.
Omeleta s rajčaty a bazalkou

Omeleta s rajčaty a bazalkou | foto: Isifa.com

Omeleta s rajčaty a bazalkou

Doba přípravy: 10 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 lžíce oleje
  • 8 vajec
  • sůl, pepř

1. Omytá rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky, vymáčkneme z nich jádra a přebytečnou tekutinu, pokrájíme na plátky.

2. Bazalku omyjeme a osušíme, část lístků natrháme, zbytek necháme na ozdobu.

3. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Vejce rozšleháme vidličkou se solí a pepřem, promícháme je s rajčaty a natrhanou bazalkou.

4. Vejce s rajčaty nalijeme do pánve a necháme bez míchání opékat asi dvě minuty. Když jsou kraje omelety pevné, obracečkou je směrem ke středu nadzvedáváme a necháme tekutá vejce stéct na dno pánve.

5. Pánev zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 minut dopékáme. Pokud je omeleta na povrchu stále tekutá, vložíme ji na chvíli odkrytou pod gril.

6. Hotovou omeletu rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme ji zbylou bazalkou.

TIP: Rozšlehejte s vejci několik lžic smetany nebo zakysané smetany.

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Doba přípravy: 15 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 4 střední rajčata
  • sůl
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 1 malá salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • směs listového salátu
  • sůl, pepř
  • 1 citron
  • 2 steaky z roštěné
  • drcený pepř

1. Omytá rajčata nasekáme na drobné kousky, prosolíme a necháme vykapat na sítu. Olivy pokrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky.

2. Rajčata, olivy a okurku vsypeme do mísy, promícháme s lžící oleje, balsamikem, nasekanou pažitkou.

3. Salátové listy pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme a dochutíme trochou šťávy z nakrájeného citronu.

4. Steaky nakrojíme ostrým nožem po stranách, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olejem, drceným pepřem a na pánvi je opečeme zprudka 2–4 minuty po každé straně. Pánev stáhneme z ohně, přetáhneme alobalem a necháme steaky pět minut dojít.

5. Na talíře rozdělíme salátové listy, skrojky citronu a steaky, podáváme s rajčatovoolivovou salsou.

TIP: Do salsy nasekejte nadrobno kousek červené cibule.

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s cibulkou a vejci

Doba přípravy: 5 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 jarní cibulky
  • 2–3 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 4 šálky uvařené nebo podušené rýže
  • 1 lžíce sojové omáčky

1. Jarní cibulky podélně i příčně překrojíme, bílé části nasekáme na jemné kostičky, zelené nadrobno pokrájíme a odložíme stranou. Vejce prošleháme se solí.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme na něj kostičky cibulky, opečeme, přihodíme rýži a restujeme společně asi dvě minuty.

3. Rýži shrneme na pánvi ke straně, vlijeme vejce, s rýží promícháme a opečeme.

4. Do hotové rýže s vejci vmícháme sójovou omáčkou, pokrájenou zelenou nať jarní cibulky a dochutíme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Přidejte k rýži a vejcím hrst horkou vodou propláchnutého mraženého hrášku.

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Doba přípravy: 10 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 plechovky tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • strouhaný parmazán

1. Ve větší nerezové míse promícháme slitého tuňáka, prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kapary, olej, sůl a pepř.

2. Misku dáme nad hrnec s osolenou vodou na špagety a směs prohřejeme, mísu stáhneme z hrnce ve chvíli, kdy se začne vařit voda na špagety.

3. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a přesypeme do mísy s prohřátým tuňákem.

4. Špagety a tuňáka promícháme, rozdělíme na porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a parmazánem.

TIP: Pokud kapary nebudete proplachovat, do směsi přidejte jen malé množství soli.

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Doba přípravy: 15 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 700 g čerstvých špenátových listů
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 placky libanonského chleba nebo menších korpusů na pizzu
  • 200 g sýra feta
  • pepř

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Omytý a osušený špenát zbavíme stonků, větší lístky natrháme. Jarní cibulku rozřízneme podélně na poloviny, větší na čtvrtiny. Česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájené jarní cibulky, přidáme česnek, špenátové listy a promícháme, dokud špenátové listy nezavadnou.

3. Libanonský chléb mašlovačkou trochu navlhčíme vodou a vložíme ho na 3 5 minut na plechu do trouby.

4. Špenát a cibulky ochutíme solí a promícháme s nadrobenou fetou.

5. Prohřáté placky ozdobíme špenátovou směsí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Placky potřete před ozdobením špenátovou směsí bazalkovým pestem nebo olivovou tapenádou.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...