Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Večeře jako lusk. I luštěniny mohou chutnat

  0:22aktualizováno  0:22
Zapomeňte na školní jídelnu - luštěniny mohou výborně chutnat i vypadat skvěle na talíři. Tuhle superzdravou potravinu vás totiž naučíme vařit jinak!

Treska se slaninou a čočkou | foto: Isifa

Cizrnový salátCizrnový salát

Příprava: 15 minut

* 800 g uvařené nebo konzervované a propláchnuté cizrny
* 2 velké červené cibule
* 1 svazek pažitky
* svazek koriandru
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu nebo limetky
* 200 g sýra balkánského typu

1. Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a promícháme s cizrnou.

2. Přidáme najemno pokrájenou pažitku, sůl, mletý pepř, olivový olej, citronovou šťávu a promícháme. Se solí opatrně, balkánský sýr bývá někdy dost slaný. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený sýr a usekané listy koriandru a podáváme.

Tip
Do salátu přidejte místo pepře olivový olej ochucený chilli papričkami nebo trochu mletého chilli. Cizrnu před vařením propláchněte, namočte na 10-12 hodin a vařte doměkka v dostatečném množství vody asi 2 hodiny, v tlakovém hrnci je doba varu kratší asi o polovinu. Balkánský sýr zaměňte za jiný měkký sýr. Vyzkoušejte kozí nebo ovčí.

Co jste možná nevěděli

* Pokud budete luštěniny vařit s kořením, snížíte následné nadýmání. Do vody, ve které je budete vařit, přisypete saturejku nebo bazalku, libeček či snítku tymiánu.

* Lépe budete luštěniny trávit, pokud vodu, ve které jste je před vařením máčeli, slijete a k samotnému vaření použijete novou.

* Fazole, hrách, sóju i cizrnu solte až na konci vaření. Ve slané vodě se doba varu mnohonásobně prodlouží.

* Místo hnědé čočky zkuste červenou. Je lépe stravitelná, chutná velmi podobně a má jednu velkou výhodu, uvařená je téměř hned. Hodí se do salátů, polévek i jako příloha.

Treska se slaninou a čočkouTreska se slaninou a čočkou

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení a vaření

* 600 g filetů z tresky
* lžička šalvěje
* 8 plátků slaniny
* 8-16 zelených papriček
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g čočky
* 100 ml bílého vína
* 4 lžíce kysané smetany
* citronová šťáva

1. Rybí filety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a okořeníme nasekanou nebo rozemnutou šalvějí. Každou porci ryby obalíme dvěma plátky slaniny a opečeme z obou stran ve větší a hlubší pánvi na polovině rozehřátého oleje společně se zelenými papričkami.
U čerstvých filetů to trvá asi 5-6 minut po každé straně, záleží na výšce masa.

2. Upečenou rybu a opečené papričky vyjmeme a uchováme stranou pod alobalem. Do pánve přidáme zbylý olej, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a osmahneme dozlatova. Přidáme uvařenou okapanou čočku, ještě chvíli opékáme a potom obsah pánve zalijeme vínem, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud se víno částečně neodpaří.

3. Nakonec vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a podáváme s opečenou rybou a papričkami.

Tip
S cibulí můžete přidat do pánve ještě jemně pokrájenou slaninu a chuť čočky doladit citronovou šťávou.

Sójová polévka s paprikouSójová polévka s paprikou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce ml. papriky
* 1/4 lžičky kmínu, snítka tymiánu
* 1 červená paprika
* 1 mrkev
* snítka celerové natě
* 2 brambory
* 400-500 g sójových bobů
* 1/2 pórku
* citronová šťáva

1. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a necháme zesklovatět. Přisypeme mletou papriku, a jakmile zpění, ihned ji zalijeme 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru.

2. Přidáme kmín, tymián, nakrájenou papriku, mrkev, snítku celeru, brambory a uvařené sójové boby a osolíme a opepříme. Uvedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme, dokud zelenina a brambory nezměknou. Před dokončením přidáme nakrájený pórek a dovaříme doměkka. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, popřípadě citronovou šťávou.

Tip
Sóju propláchněte studenou vodou a nechte máčet 12-24 hodin v dostatečném množství vody. Potom vodu vyměňte a vařte asi 2-2,5 hodiny doměkka. V tlakovém hrnci se doba zkrátí asi o polovinu.

Hrášková polévka s klobásouHrášková polévka s klobásou

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

* 400 g mraženého zeleného hrášku
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vetší mrkev
* 2 řapíky celeru
* 1 snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1 klobása
* 2 žemle

1. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje, vsypeme najemno nakrájenou cibulku a pokrájený česnek a krátce osmahneme, dokud cibulka nezesklovatí. Potom přidáme polovinu hrášku, osmahneme, zalijeme 1,2 l vody nebo zelinového vývaru a asi 5 minut povaříme.

2. Polévku stáhneme z ohně a ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka. Hrnec vrátíme na plamen, uvedeme opět do varu a přidáme nakrájenou mrkev a vláken zbavený pokrájený řapíkatý celer. Okořeníme rozmarýnem, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny a nakonec dáme do polévky zbylý hrášek. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně a podáváme s porcí opečené žemle a klobásy.

3. Na kostičky nakrájenou žemli a klobásu rozložíme na plech nebo do pekáčku, pokapeme lžící oleje a rozpečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Obsah pekáčku občas promícháme.

Tip
Řapíky celeru před krájením oloupejte škrabkou na zeleninu, zbavíte se tak tuhých vláken.

Hovězí jazyk s fazolkamiHovězí jazyk s fazolkami

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

* 600 g hovězího jazyka
* 4 listy ledového salátu
* 600 g zelených fazolek
* 4 lžíce olivového oleje
* 6 lžic bílého vinného octa
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* 2 šalotky

1. Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci. Uvařený hovězí jazyk oloupeme, necháme vychladit a nakrájíme na tenké plátky.

2. Fazolové lusky seřízneme u stopky, omyjeme a uvaříme na pařáku nebo v osolené vodě doměkka, ale tak, aby zůstaly křupavé, stačí asi 5-8 minut. Uvařené fazolky slijeme, ponoříme na chvíli do ledové vody pro zachování barvy a necháme okapat. Šalotky oloupeme, nakrájíme najemno a promícháme s fazolovými lusky.

3. V misce prošleháme olej, vinný ocet, hořčici, trochu pepře a sůl a zálivku přelijeme přes salát, promícháme a necháme v chladu chvíli rozležet. Salát rozdělíme na talíře, na fazolky položíme list omytého a osušeného ledového salátu, poklademe plátky jazyka a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Tip
Hovězí jazyk můžete dle chuti použít i uzený nebo ho nahradit vepřovým uzeným jazykem. K salátu ale můžete servírovat jakékoliv uzené maso, například libovou pečeni.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.