I když držíte dietu, neodpírejte si večeře. Bez nich nezhubnete. Ideální jsou třeba lehké špagety nebo zapečená zelenina. (Ilustrační snímek)

I když držíte dietu, neodpírejte si večeře. Bez nich nezhubnete. Ideální jsou třeba lehké špagety nebo zapečená zelenina. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Steak, zapečená zelenina, špagety nebo ryba. Tipy na dietní večeře

  • 50
Víte, jaká je nejrozšířenější fáma o večeřích? Že se máte najíst naposledy v šest a pak už nic. To byste mohli realizovat jedině, pokud chodíte spát v osm.

Když se nasvačíte kolem třetí a spát půjdete o půlnoci, je při dietě nejlepší večeřet dvakrát. Jednou větší porci kolem sedmé a pak druhou večeři tak v deset, abyste nešli spát s žaludkem kroutícím se hlady. A protože večer je doba plná pokušení, je zvlášť důležité jíst takové věci, které vás zasytí.

V některých dietách je zakázáno konzumovat večer přílohy a doporučuje se pouze maso nebo sýr se zeleninou. Skutečně to sníží váš kalorický příjem, ale takové jídlo máte za hodinu strávené a potom abyste si sedli na ruce, jak vás honí hlad. Co se druhé večeře týče, můžete na ni vyhrazené kalorie "utratit" třeba za víno, ale lepší samozřejmě bude pár kousků mrkve nebo papriky, důkladně pokousané.

Zeleninové kousky navíc poslouží u televize jako náhrada chipsů, po kterých saháte při napínavém filmu a nikdy vlastně nevíte, kolik jste jich zkonzumovali.

Steak ze svíčkové se salátem a salsou verde

Steak ze svíčkové se salátem a salsou verde

Množství: pro 2 osoby (1 porce = 1 620 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + pečení 10 minut

  • 1 lžíce celého pepře
  • 1/2 lžíce hrubé mořské soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 hrsti lístků čerstvé petrželky
  • hrst listů čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 plátky ančoviček
  • 1 lžíce červeného vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 2 steaky z hovězí svíčkové po 150 – 180 g
  • římský nebo ledový salát
  • 200 g cherry rajčat

1. Troubu předehřejeme na 80°C. Pepř a sůl společně rozdrtíme v hmoždíři, promícháme se lžící olivového oleje. Lístky petrželky a bazalky jemně nasekáme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, propláchnuté nasekané kapary, nadrobno pokrájené ančovičky a promícháme s octem, hořčicí a zbylým olejem. Dochutíme solí a pepřem.

2. Salátové listy a rajčata omyjeme a osušíme. Listy salátu natrháme, větší rajčata překrájíme. Steaky ze svíčkové jen lehce rukou naklepeme nebo roztlačíme a vetřeme směs soli, pepře a oleje.

3. Pánev rozehřejeme a steaky na ní opečeme 2 – 3 minuty po každé straně a na 5 minut je necháme dojít v troubě zakryté alobalem. Salát a rajčata promícháme se salsou a podáváme se steakem.

Tip: Někým neoblíbené ančovičky zaměňte za najemno nasekanou kyselou okurku. Přísady na salsu také můžete krátce nahrubo promixovat.

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 478 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + pečení 25 – 30 minut

  • 4 středně velké brambory
  • 4 lžíce oleje
  • strouhanka
  • 150 g eidamu
  • 1 malá brokolice
  • 1 malý květák
  • 1 velká mrkev
  • sůl
  • 1 malá červená paprika
  • 1 šalotka
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • pepř

1. Brambory omyjeme a ve slupce je dáme vařit do měkka. Troubu předehřejeme na 180 °C. Misky vymažeme částí oleje a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme.

2. Brokolici a květák opláchneme a rozebereme na drobné růžičky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na špalíky nebo silnější kolečka a v osolené vodě povaříme s brokolicí a květákem, po deseti minutách ji slijeme a necháme oschnout.

3. Omytou papriku pokrájíme na menší kousky nebo proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka, která orestujeme na pánvi s rozehřátým zbylým olejem. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky.

4. V míse promícháme plátky brambor, povařenou zeleninu a cibuli, směs rozdělíme do misek, přelijeme mlékem promíchaným s vejci, solí, pepřem a sýrem a dáme zapéct do trouby na 25 – 30 minut.

Filety ze pstruha

Filety ze pstruha

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 410 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + vaření 50 minut

  • 2 větší pstruzi
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1/4 hlávky kapusty
  • celerová nať (nemusí být)
  • 1 šalotka
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • 70 g mandlových lupínků
  • 1 citron

1. Vykuchané pstruhy zbavíme hlavy, stáhneme kůži, opláchneme a osušíme. Osolíme opepříme. Kapustu pokrájíme na nudličky, promícháme s pokrájenou celerovou natí. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Filety opečeme zprudka na pánvi na oleji, přeložíme je na talíř a zakryjeme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm šalotku, přidáme pokrájené kapustové listy a celerovou nať, společně opečeme.

3. Filety potřeme křenem, přeložíme je na kapustu s celerem, zakryjeme, podlijeme trochou vody a společně několik minut prohřejeme.

4. Mandlové lupínky opečeme nasucho na pánvi dozlatova a rybu jimi ozdobíme.

Špagety aglio olio

Špagety aglio olio

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 590 kJ)
Doba přípravy: 5 minut/vaření 12 minut

  • 10 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • čerstvá perželová nať
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • 500 g špaget

1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričky nasekáme. Omytou a osušenou petržel najemno nakrájíme.

2. Do vroucí, dobře osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj česnek a papričky a orestujeme. Z uvařených špaget odebereme šálek vroucí vody, špagety slijeme.

3. Slité špagety vrátíme do hrnce, přelijeme je olejem s česnekem a papričkami, přilijeme uchovanou vodu ze špaget a společně s nasekanou petrželkou v hrnci promícháme.