Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Steak, zapečená zelenina, špagety nebo ryba. Tipy na dietní večeře

  2:39aktualizováno  2:39
Víte, jaká je nejrozšířenější fáma o večeřích? Že se máte najíst naposledy v šest a pak už nic. To byste mohli realizovat jedině, pokud chodíte spát v osm.

I když držíte dietu, neodpírejte si večeře. Bez nich nezhubnete. Ideální jsou třeba lehké špagety nebo zapečená zelenina. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Když se nasvačíte kolem třetí a spát půjdete o půlnoci, je při dietě nejlepší večeřet dvakrát. Jednou větší porci kolem sedmé a pak druhou večeři tak v deset, abyste nešli spát s žaludkem kroutícím se hlady. A protože večer je doba plná pokušení, je zvlášť důležité jíst takové věci, které vás zasytí.

V některých dietách je zakázáno konzumovat večer přílohy a doporučuje se pouze maso nebo sýr se zeleninou. Skutečně to sníží váš kalorický příjem, ale takové jídlo máte za hodinu strávené a potom abyste si sedli na ruce, jak vás honí hlad. Co se druhé večeře týče, můžete na ni vyhrazené kalorie "utratit" třeba za víno, ale lepší samozřejmě bude pár kousků mrkve nebo papriky, důkladně pokousané.

Zeleninové kousky navíc poslouží u televize jako náhrada chipsů, po kterých saháte při napínavém filmu a nikdy vlastně nevíte, kolik jste jich zkonzumovali.

Steak ze svíčkové se salátem a salsou verde

Steak ze svíčkové se salátem a salsou verde

Množství: pro 2 osoby (1 porce = 1 620 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + pečení 10 minut

  • 1 lžíce celého pepře
  • 1/2 lžíce hrubé mořské soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 hrsti lístků čerstvé petrželky
  • hrst listů čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 plátky ančoviček
  • 1 lžíce červeného vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 2 steaky z hovězí svíčkové po 150 – 180 g
  • římský nebo ledový salát
  • 200 g cherry rajčat

1. Troubu předehřejeme na 80°C. Pepř a sůl společně rozdrtíme v hmoždíři, promícháme se lžící olivového oleje. Lístky petrželky a bazalky jemně nasekáme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, propláchnuté nasekané kapary, nadrobno pokrájené ančovičky a promícháme s octem, hořčicí a zbylým olejem. Dochutíme solí a pepřem.

2. Salátové listy a rajčata omyjeme a osušíme. Listy salátu natrháme, větší rajčata překrájíme. Steaky ze svíčkové jen lehce rukou naklepeme nebo roztlačíme a vetřeme směs soli, pepře a oleje.

3. Pánev rozehřejeme a steaky na ní opečeme 2 – 3 minuty po každé straně a na 5 minut je necháme dojít v troubě zakryté alobalem. Salát a rajčata promícháme se salsou a podáváme se steakem.

Tip: Někým neoblíbené ančovičky zaměňte za najemno nasekanou kyselou okurku. Přísady na salsu také můžete krátce nahrubo promixovat.

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 478 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + pečení 25 – 30 minut

  • 4 středně velké brambory
  • 4 lžíce oleje
  • strouhanka
  • 150 g eidamu
  • 1 malá brokolice
  • 1 malý květák
  • 1 velká mrkev
  • sůl
  • 1 malá červená paprika
  • 1 šalotka
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • pepř

1. Brambory omyjeme a ve slupce je dáme vařit do měkka. Troubu předehřejeme na 180 °C. Misky vymažeme částí oleje a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme.

2. Brokolici a květák opláchneme a rozebereme na drobné růžičky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na špalíky nebo silnější kolečka a v osolené vodě povaříme s brokolicí a květákem, po deseti minutách ji slijeme a necháme oschnout.

3. Omytou papriku pokrájíme na menší kousky nebo proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka, která orestujeme na pánvi s rozehřátým zbylým olejem. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky.

4. V míse promícháme plátky brambor, povařenou zeleninu a cibuli, směs rozdělíme do misek, přelijeme mlékem promíchaným s vejci, solí, pepřem a sýrem a dáme zapéct do trouby na 25 – 30 minut.

Filety ze pstruha

Filety ze pstruha

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 410 kJ)
Doba přípravy: 40 minut + vaření 50 minut

  • 2 větší pstruzi
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1/4 hlávky kapusty
  • celerová nať (nemusí být)
  • 1 šalotka
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • 70 g mandlových lupínků
  • 1 citron

1. Vykuchané pstruhy zbavíme hlavy, stáhneme kůži, opláchneme a osušíme. Osolíme opepříme. Kapustu pokrájíme na nudličky, promícháme s pokrájenou celerovou natí. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Filety opečeme zprudka na pánvi na oleji, přeložíme je na talíř a zakryjeme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm šalotku, přidáme pokrájené kapustové listy a celerovou nať, společně opečeme.

3. Filety potřeme křenem, přeložíme je na kapustu s celerem, zakryjeme, podlijeme trochou vody a společně několik minut prohřejeme.

4. Mandlové lupínky opečeme nasucho na pánvi dozlatova a rybu jimi ozdobíme.

Špagety aglio olio

Špagety aglio olio

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 1 590 kJ)
Doba přípravy: 5 minut/vaření 12 minut

  • 10 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • čerstvá perželová nať
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • 500 g špaget

1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričky nasekáme. Omytou a osušenou petržel najemno nakrájíme.

2. Do vroucí, dobře osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj česnek a papričky a orestujeme. Z uvařených špaget odebereme šálek vroucí vody, špagety slijeme.

3. Slité špagety vrátíme do hrnce, přelijeme je olejem s česnekem a papričkami, přilijeme uchovanou vodu ze špaget a společně s nasekanou petrželkou v hrnci promícháme.

Autor:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pít se musí umět. I v případě vody

Zajistit, aby tělo mělo dostatek tekutin i v létě, není tak snadné, jak se může zdát. Pravidlo, že stačí vypít dva nebo tři litry a máte vystaráno, neplatí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Tělocvik děti nezachrání. Většina se už obezity nezbaví, varuje Havlíček

Nenechte se zmást. Pár hodin školního tělocviku a jednou týdně pohybový kroužek pro zdravý vývoj dětí rozhodně nestačí. Experti doporučují tři typy aktivit,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.