Doporučujeme

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Vaše recepty a rady. Podzimní nádivka, domácí sádlo a další rodinné poklady

  • 11
Soutěžili jste s magazínem ONA DNES o Bohyni české kuchyně. Vítězné recepty jsme představili v předchozím díle. Přinášíme další rodinné poklady, recepty i rady.

BedlyBedlová pomazánka se syrečky

Autor: Karla Kůrková, Tovačov

* 150 g bedel
* 60 g slaniny
* 5 olomouckých syrečků
* 50 g másla
* olej na smažení
* 1 cibule, petrželka

Očištěné a pokrájené houby dusíme na slanině až do vypaření tekutiny. Po vychladnutí je semeleme na masovém strojku společně s olomouckými syrečky.

Okořeníme a společně s jemnou cibulkou a máslem vymícháme na hladkou pomazánku. Tu mažeme na plátky veky a ozdobíme zelenou petrželkou.

Houbové topinky

Autor: Ludmila Sopková, Uherské Hradiště

* 1 kg drobně nakrájených hub
* 1 dl oleje
* 5 cibulí
* 4 paličky česneku (nasekané)
* 3 zelené papriky (nakrájené na proužky)
* 2 červené papriky (nakrájené na proužky)
* pepř, kmín, chilli, sůl, trocha kečupu (nemusí být)

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme houby (5 minut povařené ve slané vodě). Přidáme všechny ostatní suroviny a necháme směs vydusit do zhoustnutí. Směs naplníme do sklenic (cca 7 lahviček od dětských přesnídávek) a 20 minut sterilizujeme. Pomazánka chutná nejlépe na topinkách.

Příloha k masu

Za vyzkoušení stojí i další kaštanový recept výherkyně soutěže, paní Štěpničkové, příloha k masu.

Pečené kaštany rozdrtíme válečkem. Stejné množství rozmrazené zeleninové směsi osmahneme na pánvi, přidáme kaštany a okořeníme mletým zázvorem nebo bílým pepřem.

Sladké kynuté knedlíky s povidlyBáječně nadýchané ovocné knedlíky

Autor: Vlasta Müllerová, Jemnice

Když vaříme ovocné knedlíky v páře na pařáku, stačí jednoduchý trik, aby se nelepily. Pařák vyložíme pečicím papírem, propícháme ho vidličkou, a když se voda vaří, vložíme na papír knedlík.

Tip na povedenou svíčkovou

Autor: Ludmila Brodská, Vsetín

Svíčkovou (pro 4 osoby) nezahuštuji moukou. Při pečení či dušení masa dám hodně zeleniny: 1 velký celer, asi 4 velké mrkve, 1-2 petržele, 1 cibuli, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a tymián. Až je maso měkké, rozmixuji zeleninu, dochutím solí a octem a přidám pouze kysanou smetanu.

Jíška naopak & další tipy

Vlasta Nová, Plzeň:
Jíšku dělám obráceným způsobem: nejprve opražím hladkou mouku a pak teprve rozpouštím máslo. Máslo se nepřepaluje.

Jana Berková, Nová Role:
Abychom zabránili tvorbě plísně, položíme na horkou zavařeninu kulatý kousek celofánu a nalijeme na něj 1 lžičku (u větších nádob více) rumu nebo režné.

Miluše Andrlová, Choceň:
Perník bude vláčnější, pokud do těsta místo mléka přidáte černý čaj.

Ludmila Uhrová, Třebíč: Mleté maso bude šťavnatější a lépe se spojí, když do něj vmícháme syrovou nastrouhanou bramboru.

Vylepšené palačinky

Jana Dvořáková, Děčín

Do palačinkového těsta přidáme trochu sodovky nebo lžíci rumu, těsto je pak nadýchané, je ale třeba nechat ho aspoň hodinu odpočinout, aby mohlo nabobtnat.

Podzimní nádivka do buchet

Autor: Zdenka Tučková, Praha

1/5 kg mrkve jemně nastrouháme a podusíme. Když je šťáva téměř vydušená, zalijeme ji trochou smetany, přidáme 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku pepře a chvíli směs povaříme. Buchty jsou dobré a velice vláčné.

Domácí sádloNejlepší domácí sádlo

Autor: Jiřina Slavíčková, Plzeň

* syrové sádlo (nejlepší jsou ořezy z bůčku)
* sůl, kmín
* 1 bobkový list
* 6 pepřů
* 2-3 nová koření
* 1 polovina lžíce mléka

Syrové sádlo nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, okmínujeme a lehce podlijeme.

Během škvaření sádlo promícháme, když jsou škvarky vyškvařené, sádlo odstavíme a opatrně zamícháme do sádla 1 polévkovou lžíci mléka. Z chladnějšího sádla vyjmeme koření a naplníme ho do sklenic.


  • Vybrali jsme pro Vás