Varovná řeč čísel

- Lékařský výzkum brněnského Ústavu preventivního lékařství Masarykovy univerzity, zaměřený na příjem vitaminů a vápníku, byl proveden mezi 980 školáky ve všech krajích České republiky. Studie se soustředila na dvě skupiny dětí - od 7 do 9 let a od 11 do 15 let, jejichž výběr odpovídal struktuře celé populace včetně věku a pohlaví. Jak uvádí závěrečná zpráva, s přibývajícím věkem se stravovací návyky školáků stále zhoršují a děti z věkové skupiny 11 - 15 let jedí už skutečně velmi nezdravě.

Předpovědi do budoucna proto nejsou příliš radostné. Stále klesající popularita ovoce, zeleniny, mléka a dalších druhů potravin v dětství má totiž za následek nemalá zdravotní rizika v dospělosti. Nedostatek důležitých minerálních látek a vitaminů je jednou z příčin nejen ischemické choroby srdeční a některých typů zhoubných nádorů, ale také osteoporózy. Ta dnes postihuje téměř 10 procent populace a jejímu vzniku se dá zčásti předejít dostatečným příjmem vápníku právě v dětském věku.
Výsledky výzkumu naznačují, že vina je z velké části na straně rodičů. Ne každý člověk sice má v malíčku konkrétní údaje o doporučeném denním příjmu nejrůznějších vitaminů a minerálních látek, ale v mnoha rodinách je zdravé výživě věnována minimální pozornost, informacím na takové téma rodiče nepřikládají velký význam a zdravý a vyvážený jídelníček je pro ně neznámým pojmem.

Nejvýznamnější potraviny, které tuto látku obsahují
Tresčí játra v oleji, oleje, vnitřnosti, mrkev, máslo, margariny, mléko, pomeranče Vepřové maso, obilniny, chléb, neloupaná rýže, játra, ledviny, ryby, luštěniny, ořechy, vejce, zelenina Obilniny, sýry, mléko, vejce, listová zelenina, kvasnice, luštěniny Játra, kuřata, ryby, pšeničné klíčky, vejce, banány, brambory Ovoce, zelenina Rostlinné oleje, listová zeleniny, hrubá obilná mouka, pšeničné klíčky Mléko, sýr, jogurt, tvaroh, mák Hovězí a vepřové maso, vnitřnosti, listová zelenina, luštěniny

Pramen: Ústav preventivního lékařství LFMU v Brně