Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vaříme ze zelí. Vitaminové bomby, které navíc připravíte levně

  0:40aktualizováno  0:40
Hledáte-li v době krize zdroj vitaminů, který rodinný rozpočet nezruinuje, sáhněte po kysaném zelí. Zelenina, která podlehla mléčnému kvašení, má v sobě mimořádné množství vitaminu C a slušný obsah vlákniny i dalších zdraví prospěšných stopových prvků.

Červené zelí s brusinkamiČervené zelí s brusinkami

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

Pro 4 osoby

* 800 g hlávkového červeného zelí
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* 2 lžíce cukru krupice
* 100 ml červeného vína
* 1 bobkový list
* 4 hřebíčky
* 5 kuliček nového koření
* 2 kyselejší jablka
* 2-3 lžíce vinného octa na dochucení
* 4 lžíce zavařených brusinek

1. Zelí rozčtvrtíme, očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Nakrouhané zelí zalijeme vroucí vodou, slijeme a necháme okapat.

2. Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme v kastrolu na rozehřátém sádle, posypeme cukrem, osmahneme a vsypeme spařené zelí. Osolíme, přidáme koření, podlijeme vínem a dusíme asi 15 minut.

3. Potom přidáme na nudličky nastrouhaná oloupaná jablka, ocet, brusinky a zvolna dusíme asi 10 minut, dokud se nevydusí přebytečná voda a zelí není měkké.

Tip
Místo brusinek můžete přidat ostřejší rybízovou zavařeninu a navíc přidat sušené spařené brusinky nebo rozinky. Vinný ocet můžete použít jak bílý, tak červený, popřípadě zelí dochutit trochou citronové šťávy.

Zelný salát se slaninouZelný salát se slaninou

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 hlávka zelí, asi 800 g-1 kg
* sůl
* 1 lžíce kvalitního oleje
* 4-6 lžic jablečného octa, dle chuti
* 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
* menší svazek čerstvého kopru
* 150 g anglické slaniny na kostičky

1. Zelí očistíme, rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na tenké nudličky.

2. Nakrouhané zelí vložíme do mísy, osolíme a promačkáme, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Kopr otrháme ze stonků a jemně usekáme.

3. Zelí ochutíme octem, cukrem a vmícháme usekaný kopr a necháme chvíli odležet. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje do křupava. Opečenou slaninu vmícháme do salátu a podáváme.

Tip
Podávejte s čerstvým tmavým pečivem, jablečný ocet nahraďte bílým vinným octem a místo kopru vmíchejte do salátu usekanou pažitku nebo petrželku.

Zapečené zelí s bramborami a uzenýmZapečené zelí s bramborami a uzeným

Příprava: 30 minut + 25-30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 800 g brambor
* 100 g anglické slaniny
* sůl
* 1 lžíce sádla
* 500 g kysaného zelí
* 10 kuliček jalovce
* 300 g uzeného vařeného masa

1. Brambory omyjeme, vložíme do osolené vody, uvaříme téměř doměkka. Potom brambory slijeme, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Uzené maso také nakrájíme na plátky nebo proužky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme plátky slaniny a poklademe polovinou brambor, osolíme, na brambory navrstvíme zelí a posypeme jalovcem.

3. Na zelí rozložíme nakrájené uzené maso a překryjeme zbylými bramborami. Povrch osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a zelí není měkké. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli vychladnout a podáváme.

Tip
Zapékat můžete i plátky syrových brambor, syrové brambory však díky kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou. Po krátkém zapečení můžete vše zalít smetanou na šlehání a vše dopéct dozlatova. Použijte nejlépe uzený bůček nebo krkovici, tučnější části se pěkně vyškvaří a pokrm je chutnější.

Polévka z čerstvého zelíPolévka z čerstvého zelí

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

Pro 4-6 osob

* 1 malá hlávka zelí, asi 500-600 g
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, na jemno
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 1 velký syrový brambor
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 5 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* 200 ml smetany na vaření
* 1 lžíce mleté sladké papriky

1. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, omyjeme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku.

2. Vlijeme vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne.

3. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci tuku krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce hotové polévky.

Tip
Do polévky můžete přidat opečenou klobásu, slaninu či jinou uzeninu a polévku připravit i z kysaného nebo sterilovaného zelí a přidat vařené, na kostičky nakrájené brambory, houby a navíc polévku dochutit česnekem.

Závin s náplní z červeného zelíZávin s náplní z červeného zelí

Příprava: 60 minut + 30-40 minut pečení

Na dva záviny

* 500 g listového těsta
* 1 vejce na potření
* 1 menší hlávka červeného zelí, asi 1 kg
* sůl
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, na proužky
* 1 lžíce cukru krupice
* 1-2 lžíce vinného octa
* špetka skořice
* 1 hruška nebo 1 jablko
* 50 g spařených rozinek
* hrst usekaných vlašských ořechů

1. Zelí očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Pak jej spaříme vroucí vodou a necháme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme cukr, necháme lehce zkaramelizovat a vmícháme zelí.

2. Zastříkneme octem, osolíme, ochutíme skořicí a dusíme pod poklicí asi 10-15 minut. Potom přidáme nastrouhané a oloupané ovoce a dodusíme do měkka tak, aby se odpařila všechna voda.

3. Zelí stáhneme z ohně, vmícháme opláchnuté a spařené rozinky, překrájené ořechy a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na polovinu a postupně vyválíme dva pláty o síle asi 0,5 cm. Na střed každého plátu dáme po celé délce polovinu zelné náplně, konce necháme volné na zahnutí.

4. Delší okraje těsta přehneme přes sebe, kratší okraje stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme. Záviny přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 30-40 minut.

Tip
Závin můžete připravit také z bílého hlávkového zelí podušeného na másle či sádle se solí, pepřem a do náplně vmíchat pokrájenou šunku, sýr apod.

Panenka v kapustovém těstíčkuPanenka v kapustovém balíčku

Příprava: 45 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové panenky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 2 lžíce kvalitního oleje
* 1 menší cibule, na jemno
* 2 stroužky česneku
* hrst sušených hub
* 1 lžíce usekané čerstvé dobromysli
* 100 g anglické slaniny, tenké plátky
* 1 menší hlávka kapusty
* 1 lžíce moučného másla
* trocha worcesteru na dochucení

1. Sušené houby necháme nabobtnat a potom uvaříme doměkka.
Maso rozkrojíme na 4 stejné válečky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na lžíci rozpáleného oleje, aby se maso zatáhlo.

2. Do pánve přidáme lžíci oleje, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme houby, osolíme, opepříme a společně krátce podusíme. Nakonec dochutíme bylinkami. Kapustu povaříme v osolené vodě, zchladíme a rozebereme na jednotlivé listy. Tužší žebra seřízneme.

3. Opečené panenky obalíme plátky slaniny. Kapustové listy rozložíme na 4 obdélníkové pláty, rozdělíme na ně houbovou směs, maso, zabalíme a upevníme režnou nití nebo motouzem. Takto připravené balíčky vložíme do zapékací misky se zbylým olejem a dopečeme 15-20 minut. Hotové maso vyjmeme a necháme odpočinout, aby se chutě a šťávy rozležely. Do šťávy přidáme lžíci moučného másla, osmahneme, zalijeme vývarem z hub, dochutíme solí, pepřem, worcesterem a necháme přejít varem.

Autoři:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.