Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vaříme podle socialistické kuchařky. Dejte si žemlovku či rýžový nákyp

  0:56aktualizováno  0:56
Pokusíme se společně připravit hity totalitní kuchyně tak, aby nám konečně chutnaly. Vašemu vaření čest!

Lečo s klobáskami | foto: isifa

ČevapčičiČevapčiči

Příprava: 20 minut + asi 10 minut pečení

Pro 4 osoby

* 600 g jemně mletého zadního hovězího masa
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 cibule, usekaná najemno
* 4 lžíce oleje
* listy hlávkového salátu k podávání
* 100 g balkánského sýra k podávání
* 4 pálivé papričky k podávání

1. Mleté maso prohněteme, ještě jednou nebo dvakrát semeleme na masovém strojku a promícháme se lžící studené vody, olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a jemně usekanou cibulí. Masovou hmotu dobře propracujeme a necháme v chladu odležet, minimálně hodinu.

2. Z masové směsi vytvarujeme stejnoměrné menší válečky, dlouhé asi 5 cm. Potom rozehřejeme gril nebo pánev. Rozpálenou mřížku grilu nebo pánev potřeme olejem, poklademe čevapčiči a opékáme ze všech stran do hněda.

3. Při grilování podle potřeby potíráme maso olejem. Opékáme zhruba 6-10 minut, podle velikosti válečků, čevapčiči musí zůstat uprostřed šťavnaté. Podáváme s listy hlávkového salátu, chilli papričkou a nadrobno nakrájeným balkánským sýrem.

Tip
Čevapčiči můžete připravit i z předního hovězího, nejlépe z krku, ze zadního použijte špičku z kýty nebo plec. Čevapčiči se také připravuje ze směsi hovězího, jehněčího a vepřového masa. Podávejte pro změnu klasicky s cibulí, plnotučnou hořčicí a zeleninou.

Hovězí se zeleninou a bylinkovou omáčkou s vejciHovězí se zeleninou a bylinkovou omáčkou s vejci

Příprava: 20 minut + 2 hodiny 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 600 g hovězího zadního masa, nejlépe tabulové špičky z kýty
* 2 cibule
* 6 kuliček celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 1 bobkový list
* 1/2 celeru
* 1 malá petržel
* 2-3 snítky libečku
* 250 g mrkve
* 200 g hrášku (lusky)
* 200 g pórku
* 600 g brambor, uvařených
* hrst zelené petrželky

Na omáčku:
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 3-4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 1-2 lžičky hořčice
* hrst čerstvých bylinek

1. Hovězí maso odblaníme, omyjeme a vložíme vcelku do vroucí osolené vody. Přidáme celé koření, rozčtvrcenou oloupanou cibuli, očištěný překrájený celer, petržel, kousek mrkve a libeček. Uvedeme do varu, zmírníme plamen a mírným varem vaříme pod poklicí, dokud maso nezměkne, trvá to asi 2 hodiny.

2. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, zeleninu odstraníme a do vývaru dáme vařit očištěnou a na větší kusy překrájenou mrkev a čtvrtky cibule. Když je zelenina skoro měkká, ale pevná na skus, přidáme pórek a lusky a pár minut dovaříme do měkka.

3. Maso nakrájíme na plátky přes vlákno, prohřejeme ve vývaru a podáváme s vařenou zeleninou, vařenými brambory, podlité trochou vývaru a s vaječno-bylinkovou omáčkou.

4. Než se uvaří maso, připravíme si omáčku. V misce prošleháme olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Vmícháme jemně posekaná vejce na tvrdo a usekané bylinky a podle chuti přisolíme a dochutíme pepřem.

Tip
Brambory můžete uvařit také ve vývaru se zeleninou. Kombinujte různé druhy zeleniny dle vaší chuti a sezony, např. květák, brokolici, kedlubnu kapustu apod.

Kuře pečené v soliKuře pečené v soli

Příprava: 10 minut + 2-2 hodiny 25 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 kuře o váze asi 1,25 kg
* 1,5-2 kg soli
* 1 lžíce másla
* několik snítek petrželky, libečku či jiných bylinek

1. Kuře omyjeme, očistíme a osušíme. Vnitřek kuřete osolíme, do břišní dutiny vložíme máslo, bylinky a nožky založíme a protáhneme kůží nebo svážeme provázkem k sobě. Křidélka založíme a připevníme k tělu.

2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do pekáče nasypeme asi kilo soli, položíme na ni kuře prsíčky nahoru, zbylou solí překryjeme celý povrch kuřete, přimáčkneme a vložíme do předehřáté trouby. Kuře pečeme asi 2 až 2 a čtvrt hodiny. Potom ho vyjmeme z trouby, solnou krustu rozbijeme a odstraníme z kuřete, kuře opatrně přeneseme na mísu,aby nevytekla zevnitř šťáva, a naporcujeme ho.

3. Takto pečené kuře je velmi šťavnaté. Kůži z kuřete před porcováním úplně očistíme od soli nebo ji raději stáhneme.

Tip
Sůl můžete smíchat s trochou vody na pastu, část dát do pekáče a zbytkem obalit kuře.

Lečo s klobáskamiLečo s klobáskami

Příprava: 15 minut + asi 15 minut dušení

Pro 4 osoby

* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 velká cibule
* 1 lžička mleté sladké papriky
* špetka pálivé papriky
* 6 větších zelených paprik, slovenských
* 500 g rajčat
* 250 g pikantní klobásy, např. paprikové
* sůl a mletý pepř na dochucení

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na proužky. Rajčatům vyřízneme zelenou část okolo stopky a rozkrájíme je na osminky nebo plátky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Klobásu nakrájíme na tenká kolečka.

2. V kastrole rozehřejeme sádlo nebo olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, hrnec stáhneme z ohně, aby se snížila teplota tuku, a zaprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, aby paprika jen zpěnila.

3. Přidáme nakrájené papriky a dusíme asi 5 minut. Potom vsypeme pokrájená rajčata, trochu soli a pepře a dále dusíme do měkka.

4. Nakonec vmícháme na kolečka nakrájené klobásky a ještě pár minut společně dusíme. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Smažený celer v těstíčkuSmažený celer v těstíčku

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 800 g mladého celeru, kořenového
* 2 vejce
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 1 lžička škrobové moučky
* 100-150 ml světlého piva
* sůl a mletý bílý pepř
* olej na smažení
* klínky citronu k podávání

1. Celer okrájíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. V misce prošleháme vejce, hladkou mouku, škrobovou moučku, pivo, sůl a špetku mletého pepře na hustší těstíčko.

2. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Plátky celeru namočíme do těstíčka, vložíme do rozpáleného oleje a pomalu smažíme po obou stranách dozlatova.

3. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Takto postupně usmažíme všechen celer a podáváme s dílky citronu a bramborovou kaší.

Tip
Celer můžete také krátce povařit v osolené vodě se špetkou cukru, nechat vychladnout, nakrájet a pak obalovat v těstíčku nebo v klasickém trojobalu. Místo piva připravte těstíčko z vody, mléka a strouhaného sýra nebo bílého vína.

Rýžový nákyp s meruňkami a rozinkamiRýžový nákyp s meruňkami a rozinkami

Příprava: 30 minut + 45-50 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 l mléka
* 250 g rýže
* sůl
* 100 g másla + 1 lžíce na pečení
* 4 žloutky
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* kůra z poloviny citronu
* hrst rozinek
* 1 meruňkový kompot
* 4 bílky

1. Rýži propláchneme vroucí vodou a necháme okapat. V kastrole se silným dnem uvedeme do varu mléko, vsypeme rýži, vložíme kousek másla a špetku soli a dusíme pod poklicí skoro do měkka. Potom rýži dovaříme na vláčnou kaši. Troubu předehřejeme na 170 C.

2. Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry, přidáme citronovou kůru, rozinky a vše vmícháme do zchladlé kaše. Nakonec přidáme sníh z bílků.

3. Zapékací misku vymažeme, naplníme polovinou kaše, poklademe meruňkami a překryjeme zbylou kaší. Povrch pokapeme máslem a pečeme dozlatova. Trvá to asi 45-50 minut.

4. Necháme asi 10 minut odpočinout a podáváme poprášené cukrem, šťávou z meruněk a lístky meduňky.

Jablková žemlovkaJablková žemlovka s tvarohem

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 menší veka nebo 6 housek či rohlíků
* 2 vejce
* 600-750 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce másla + na vymazání
* hrst strouhanky na vysypání formy
* cukr moučka na poprášení

Na náplň:
* 4-5 jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1/2-1 lžíce cukru krupice
* 1 lžička mleté skořice
* 2 lžíce rozinek

Na tvarohovou náplň:
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
* 1 lžíce rozinek
* 2-3 lžíce smetany, 33%

1. V míse prošleháme mléko a vejce. Pečivo nakrájíme na tenčí plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme je nebo nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou.

2. Tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, žloutkem, jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a vmícháme smetanu a rozinky. Nakonec do tvarohu zapracujeme tuhý sníh z bílku.

3. Nakrájené pečivo namáčíme postupně v mléce s vejci, necháme nasáknout a jednou vrstvou pečiva vyložíme vymazanou zapékací mísu nebo menší pekáček. Potřeme ochuceným tvarohem, pokryjeme další vrstvou pečiva, poklademe plátky jablek, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami. Jsou-li jablka kyselejší, posypeme je ještě trochou krupicového cukru a opět překryjeme namočenými plátky pečiva. Přelijeme zbylým mlékem s vejci, povrch poklademe kousky másla, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180-190 stupňů dozlatova, trvá to asi 45 minut.

4. Nákyp během pečení krásně vyběhne a zezlátne. Necháme chvíli odpočinout a podáváme krájené na porce a sypané moučkovým cukrem.

Tip
Žemlovka je výborná ihned po upečení, ale i za studena. V obou případech podávejte s kysanou smetanou nebo hustým bílým jogurtem.

Autoři:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.