Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vaříme o svátcích. Masové fondue či pečená sladká šunka

  0:13aktualizováno  0:13
Přemýšlíte, jak zasytit rozmlsané strávníky? Zkuste to pečenou kachnou s jablky, cibulí a kaštany.

Pikantní, vajíčkovo-hořčičná, mrkvová s medem a řecká omáčka s mátou k masovému fondue | foto: isifa.com

Pečená kachna s jablky, cibulí a kaštanyPečená kachna s jablky, kaštany a cibulí

Příprava: 30 minut + asi 2 hodiny pečení
Pro 4 osoby

* 1 kachna * sůl, celý kmín * několik snítek tymiánu * 4-5 větších jablek * 1 citron, bio * 400 g jedlých kaštanů * 2-3 velké červené cibule * 1 lžíce másla * 150 ml černého piva * 2 lžíce medu

1. Omytou kachnu bez zbytků peří osušíme. Uvnitř a vně vetřeme sůl, okmínujeme, vložíme do pekáče a necháme chvíli odležet. Jablka bez jádřince nakrájíme na plátky, promícháme s citronovou šťávou a kůrou, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na klínky a tymián.

2. Kaštany nařízneme do kříže a 15-20 minut vaříme ve vodě (nebo na plechu v troubě). Oloupeme je a smícháme s jablky. Kachnu naplníme vzniklou směsí, plus 2 snítky tymiánu, kůži pomažeme máslem a maso vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů.

3. Zprudka zapečeme, snížíme na 170°, podlijeme vodou, přikryjeme. Pečeme asi hodinu podléváme, přeléváme výpekem. Svrchu sbíráme vypečený tuk. Pak kachnu obložíme zbytkem směsi, posypeme tymiánem, podlijeme částí piva a pečeme bez poklice doměkka asi další hodinu. Maso potřeme medem rozmíchaným s několika lžícemi piva a dopečeme dozlatova.

Tip
Odstraňte kostru z trupu a vzniklou dutinu naplňte houskovou nádivkou s prolisovanými kaštany, jablky, tymiánem a šalvějí.

Losos plněný mandlovou nádivkouLosos plněný mandlovou nádivkou

Příprava: 25 minut + 45-55 minut pečení
Pro 6-8 osob

* 1 vykuchaný losos bez hlavy o váze asi 2 kg * sůl a mletý pepř * 1 citron, bio * 60 g másla * 2 žloutky * muškátový oříšek * 100 g oloupaných mandlí * hrst rozinek * 4 lžíce čerstvé strouhanky * 4 lžíce bílého suchého vína + trochu na podlití * 50 g strouhaného parmazánu * svazek petrželky * 2-3 řapíky celeru * 3 lžíce olivového oleje

1. Omytého a osušeného lososa uvnitř i vně osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V míse ušleháme změklé máslo, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a citronovou kůru. Přidáme jemně posekané mandle, nasekané spařené rozinky, strouhanku, víno, parmazán, usekanou petrželku a oloupaný, nasekaný celer. Je-li nádivka příliš řídká, přidáme strouhanku,nebo naopak přilijeme trochu vína.

2. Nádivkou naplníme lososa, převážeme motouzem a dáme do pekáče
vymazaného olejem. Rybu osolíme, pokapeme olejem, citronovou šťávou a potřeme zbylou nádivkou. Zapečeme v troubě předehřáté na 200°, podlijeme vínem a pečeme.

3. Nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová. Necháme ji chvíli odpočinout, odstraníme motouz a nakrájíme na porce.

Tip
Podávejte s vařeným nebo šťouchaným bramborem

Vepřová pečeně se zeleninouVepřová pečeně se zeleninou

Příprava: 15 minut + asi 1,5 hodiny pečení
Pro 4-6 osob

* 1,5 kg vepřové krkovice s kostí * sůl a čerstvě drcený pepř * 4-5 plátků anglické slaniny * hrst nasekaných čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, oregano, tymián) * 2-3 hlavičky česneku * 250 g šalotek * 400 g karotky * 250 g celeru * 250 ml světlého piva na podlití

1. Maso omyjeme, osušíme, důkladně osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vyloženého plátky slaniny. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů a zprudka zapečeme.

2. Mezitím si připravíme zeleninu. Maso podlijeme pivem, vložíme celé neoloupané stroužky česneku, celé malé nebo rozpůlené šalotky, oloupanou, na větší kusy překrájenou karotku a na hrubší kusy nakrájený očištěný celer. Zeleninu osolíme, vše posypeme bylinkami, přikryjeme poklicí nebo alobalem, ztlumíme teplotu na 180 ° a pečeme doměkka. Maso podléváme podle potřeby pivem nebo vodou, přeléváme výpekem a obracíme.

3. Když je maso měkké, stáhneme poklici, a je-li potřeba, dopečeme krátce na barvu. Pak necháme asi 10 minut odležet, nakrájíme na porce a podáváme s upečenou zeleninou.

Pečená sladká šunka s rozinkami a hřebíčkemPečená sladká šunka s rozinkami a hřebíčkem

Příprava: 20 minut + 60 minut vaření + 15-20 minut pečení

Pro 6 osob

* 1-1,2 kg šunky od kosti s kůží nebo burgundské šunky * 2 lžíce medu * 2 lžíce meruňkové zavařeniny * 1 lžička dijonské hořčice (nemusí být) * 1 lžíce citronové šťávy * sůl * asi 100 g rozinek (sultánek) * 80 ml meruňkovice * asi 40 ks celých hřebíčků

1. Rozinky spaříme, okapeme a v misce zalijeme meruňkovicí. Předehřejeme troubu na 170°. Šunku položíme na pařák do hrnce s vodou, tak aby byla voda pod pařákem, přiklopíme a vaříme na mírném ohni 50-60 minut.

2. Šunku vyjmeme, rozpařenou kůži nakrájíme na kosočtverce a do každého připíchneme hřebíčkem nasáklou rozinku. V misce smícháme med se zavařeninou, hořčicí, špetkou soli a citronovou šťávou.

3. Šunku vložíme do pekáčku kůží nahoru, potřeme medovou směsí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15-20 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrčička. Během pečení potíráme zbylým medem a podléváme horkou vodou, aby se šťáva nepřipalovala.

Tip
Podobně můžete připravit i uzené koleno nebo jiné uzené maso, nejlépe s kůží. Místo v páře maso uvařte ve vodě s kořenovou zeleninou, divokým kořením, celou skořicí, cibulí a solí pro zvýraznění chuti.

Masové fondue

Příprava: 60-75 minut + doba na opékání, asi 2-3 hodiny
Pro 6-8 osob

* 400 g nízkého roštěnce nebo hovězí svíčkové * 1 svazek zeleného chřestu * 16 dlouhých snítek pažitky * 400 g vepřové panenky * 16 velkých oliv bez pecky, plněných mandlemi * 400 g krůtích prsou bez kostí a kůže * 2-3 plátky ananasu * 16 čerstvých lístků šalvěje * 8 plátků pancetty * 400 g kuřecích prsou, bez kostí a kůže * 16 koleček choriza nebo jiného pikantního paprikového salámu * 400 g kuřecích stehýnek, bez kostí a kůže * asi 1-1,25 kg očištěné a na kousky nakrájené syrové zeleniny, hub, předvařených brambor * sůl a čerstvě mletý pepř * 600-700 ml kvalitního oleje * různé dipy a pikantní studené omáčky k podávání * čerstvé pečivo k podávání

1. Všechno maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Hovězí nakrájíme na 16 malých plátků. Zdřevnatělé stonky chřestu seřízneme, oloupeme od hlavičky dolů a zabalíme do masa tak, aby špičky vyčnívaly. Převážeme snítkem pažitky. Panenku nakrájíme přes vlákno na malé plátky, každý obtočíme kolem olivy a v dlani utáhneme.

2. Krůtí prsa nakrájíme šikmo na 16 malých plátků, každý položíme na polovinu plátku pancetty, na kraj dáme proužek ananasu, lístek šalvěje, srolujeme a stiskneme k sobě. Kuřecí prsa nakrájíme na malé okrouhlé plátky, na každý kousek přidáme kolečko uzeniny a svineme. Stehna překrájíme na menší kusy a ve fólii potřené olejem vytvarujeme na malé válečky a necháme ztuhnout.

3. Maso narovnáme na mísu, do misek si připravíme dipy a omáčky, sůl, pepř. V nádobě na fondue rozehřejeme na sporáku olej a přendáme ji na stojan nad mírný plamen. Kousky masa postupně napichujeme na speciální vidličky, vkládáme do oleje a propékáme. Drůbeží pečte tak, aby nebylo uprostřed růžové. Hotové maso dáme na talířek a podle chuti dochutíme solí, pepřem a omáčkami.

Tip
Podávejte s čerstvými bagetami, pšeničnými či jinými plackami nebo vaším oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou nebo salátem.

Pikantní, vajíčkovo-hořčičná, mrkvová s medem a řecká omáčka s mátou

Pikantní, vajíčkovo-hořčičná, mrkvová s medem a řecká omáčka s mátou k masovému fondue

4 tipy na výborné omáčky

PIKANTNÍ SÝROVÁ

Pro 4 osoby

* 100 g čerstvého sýru * 100 g zakysané smetany * 1 lžička mletého chilli * 150 g tvrdého sýru (čedar) nastrouhaného * tabasco

100 g tvrdého sýru nastrouháme najemno, 50 g nakrájíme na malé kostičky. Čerstvý sýr promícháme se zakysanou smetanou a přimícháme strouhaný sýr, chilli, tabasco. Nakonec vmícháme nakrájený sýr. Ještě zaprášíme chilli.

VAJÍČKOVO-HOŘČIČNÁ

Pro 4 osoby

* 100 g zakysané smetany * 150 g majonézy * 2 vejce natvrdo * 2 lžíce dijonské hořčice * sůl * hrubě mletý pepř

Ze zakysané smetany a majonézy vyšleháme hladký krém. Uvařená a zchladlá vejce nakrájíme na kostičky, které spolu s hořčicí vmícháme do základu omáčky. Podle chuti dosolíme a vršek posypeme mletým pepřem.

MRKVOVÁ S MEDEM

Pro 4 osoby

* 150 g rajčat * 50 g mrkve * 1 lžíce tekutého medu * 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru * sůl * mletý pepř

Rajčata spaříme, zchladíme a rozmixujeme v mixéru. Mrkev nastrouháme najemno a vmícháme k rajčatům. Přidáme zázvor a med a promícháme. Dochutíme solí a pepřem a zdobíme na hrubou strouhanou mrkví.

ŘECKÁ S MÁTOU

Pro 4 osoby

* 200 g řeckého jogurtu * 1 salátová okurka * 1 lžička kopru * 2 stroužky česneku * cca 15 lístků máty * 2 lžíce olivového oleje * sůl a pepř

Oloupanou okurku nastrouhejte najemno - a pořádně z ní vymačkejte vodu. Smíchejte s jogurtem, olejem, přidejte kopr, rozdrcený česnek, nadrobno pokrájenou mátu a dochuťte solí a pepřem. Zdobte mátovými lístky.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Byt 3kk 87 m2 se zahradou
Byt 3kk 87 m2 se zahradou

Liberec XV-Starý Harcov, Liberec(nečleněnéměsto), Jizerská
3 878 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.