Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vaříme a pečeme z brambor. S námi budete umět celé menu

  0:29aktualizováno  0:29
Věděli jste, že brambor můžete postavit celé polední menu. Od polévky přes hlavní jídlo až po dezert? Proto přinášíme nejlepší bramborové recepty podle našich babiček.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Bramborák se zelímBramborák se zelím

Příprava: 15 minut + 45 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 700 g oloupaných brambor
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička drceného kmínu
* 2-3 stroužky česneku
* 1 lžíce majoránky
* 2-3 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce
* olej nebo sádlo na smažení

1. Kysané zelí vymačkáme, překrájíme a vložíme do mísy.

2. Brambory nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme k zelí. Promícháme se solí, pepřem, kmínem, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou, moukou a vejcem.

3. V pánvi rozpálíme trochu oleje nebo sádla. Lžící nanášíme postupně na pánev trochu těsta a rozetřeme ho na placičky, které opékáme po obou stranách dozlatova.

4. Upečené bramboráky klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Takto postupně upečeme všechny bramboráky a podáváme.

Tip
Do těsta můžete přidat jemně nakrájenou slaninu, šunku, uzené maso apod. Množství brambor můžete zvýšit.

Krémová bramborová polévkaKrémová bramborová polévka

Příprava: 10 minut + 25-30 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 600 g oloupaných brambor
* 200 g celeru
* 1-1,2 l vody
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 200 ml mléka
* 200 ml smetany 33%
* 4 lžíce sekané petrželky

1. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou, rozmícháme a rozšleháme, osolíme a uvedeme do varu.

2. Mezitím si nakrájíme oloupané brambory a očištěný celer na kostičky, vložíme do vroucí polévky, ochutíme mletým kmínem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut do měkka.

3. Ke konci varu přidáme mléko, stáhneme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.

4. Bramborový krém přecedíme přes jemný cedník, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.

Smetanové bramborySmetanové brambory

Příprava: 30 minut + 45-60 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku
* 500 ml smetany na šlehání
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce solamylu

1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle, aby byly všechny stejně silné.

2. Ve velkém kastrole se silným dnem rozehřejeme máslo a olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a jemně usekaný česnek. Zalijeme většinou smetany, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem a uvedeme k varu.

3. Ve zbylé smetaně rozmícháme škrobovou moučku. Do kastrolu přidáme plátky brambor, zalijeme rozmíchaným škrobem, promícháme a chvíli povaříme, stačí asi 2-5 minut, do mírného zhoustnutí.

4. Do máslem vymazané zapékací formy nebo pekáčku přendáme směs brambor se smetanou, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.

5. Pečeme při mírné teplotě asi 45-60 minut, až brambory změknou a na povrchu jsou opečené do růžova. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a podáváme jako přílohu nebo i samostatný pokrm.

Mandlový koláč s kořenímMandlový koláč s kořením

Příprava: 20 minut + 35-40 minut pečení

Na jeden plech

* 5 žloutků
* 200 g cukru krupice
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 120 g strouhaných mandlí
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka tlučeného hřebíčku
* 200 g studených nastrouhaných brambor
* 5 bílků
* 3-4 lžíce strouhanky
* máslo na vytření plechu
* 4 lžíce pomerančové zavařeniny
* 100 g mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny.

2. Vmícháme jemně strouhanou kůru z dobře omytého citronu, strouhané loupané mandle, skořici, hřebíček a prolisované brambory. Nakonec do těsta zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků a strouhanku.

3. Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut.

4. Koláč vyjmeme z trouby, potřeme zavařeninou rozmíchanou se lžící horké vody a posypeme mandlovými lupínky.

5. Koláč vložíme zpět do trouby a minutu až dvě zapečeme pod rozpáleným grilem.

Bramborovo-jablečný koláčBramborovo-jablečný koláč

Příprava: 25 minut + 30-40 minut pečení

Na jednu koláčovou formu o průměru 28 cm

* 250 g polohrubé mouky
* 30 g másla
* 250 g teplých strouhaných brambor
* 80 g cukru krupice
* 1 vejce + 1 na potření
* 1 kypřicí prášek do pečiva

Na náplň:
* 2 lžíce strouhanky
* 750 g oloupaných jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce skořice
* 1 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřicím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.

2. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší, než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.

3. Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut dozlatova.

Tip
Z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky nebo povidly, mákem, švestkami apod.

3 nejrychlejší kaše

Bramborovou kaši povýší pár ingrediencí na kulinářský skvost

S BYLINKAMI

Pro 4-6 osob

* 1 kg brambor * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl * snítka zelených bylinek

1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.

2. Bylinky posekáme (pažitku, petrželku, estragon atp.). Brambory rozšťoucháme s horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Nakonec vmícháme bylinky.

CELEROVÁ

Pro 4-6 osob

* 800 g brambor * 200 g celeru * 1 jablko * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl

1. Oloupané brambory dáme vařit s očištěným celerem do osolené vody. Po 15 minutách přidáme oloupané a nakrájené jablko.

2. Vodu z brambor slijeme, přidáme horké mléko s máslem a vše rozšťoucháme na jemnou kaši.

SMETANOVÁ

Pro 4-6 osob

* 1 kg brambor * 150 ml šlehačky * 1 lžíce másla * slepičí vývar (může být z kostky) * sůl

1. Brambory oloupeme a uvaříme ve slepičím vývaru.

2. Většinu vývaru slijeme, ale cca 1 dl necháme v hrnci, přidáme šlehačku, máslo a vše rozšťoucháme dohladka a vyšleháme metlou. Podle chuti dosolíme.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.