Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Variace na pizzové pochoutky nejen pro děti

  0:55aktualizováno  0:55
Máme pro vás pět variací na nejslavnější italskou specialitu. Pizzu totiž milují děti na celém světě, a pokud jim ji ozdobíte podle jejich gusta, zaručeně po ní nezůstane ani drobeček.

Šneci se šunkou a rajčaty | foto: Stockfood.cz

Kočičí langoše a la pizzaKočičí langoše a la pizza

Pro 4-6 osob

Příprava: 60 minut, včetně zdobení a smažení

* 500 g hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 kostky droždí
* 1 lžička cukru krupice
* 50 ml mléka
* 150 ml kyselého mléka nebo podmáslí
* vlažná voda dle potřeby, asi 150-200 ml
* olej na smažení + na potření rukou při zpracování těsta
* kečup na potření, dle chuti
* 2 vejce, vařená natvrdo
* svazek pažitky
* hrst černých oliv bez pecek
* 1 žlutá paprika

1. Z droždí, vlažného mléka, cukru a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, vlijeme vykynutý kvásek, kyselé mléko nebo podmáslí a podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Zpracujeme vařečkou a rukama nebo v robotu v hladké nelepivé a pružné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut vykynout.

2. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky a rukama z nich utvoříme placky o průměru asi 10-15 cm. Ruce si můžeme při práci s těstem potřít olejem, bude se pak méně lepit a snadněji roztahovat. Na plotně rozpálíme vyšší pánev a přilijeme do ní vrstvu oleje. Placky smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a necháme okapat na papírových ubrouscích. Můžeme je ale také upéct dokřupava v troubě.

3. Papriku omyjeme, zbavíme semeníku a nakrájíme na trojúhelníčky a proužky. Langoše potřeme kečupem, z plátků vajec natvrdo uděláme oči a čumáček a dozdobíme rozpůlenými černými olivami. Z pažitky vytvoříme vousky a z papriky uši a pusu.

Tip
Těsto můžete zadělat také jenom vodou a vynechat kyselé mléko. Langoše můžete po upečení klasicky potřít prolisovaným česnekem zpěněným na troše másla a posypat sýrem nebo potřít kečupem nebo je podávat i nasladko s džemem, ovocnou omáčkou či cukrem, skořicí a kysanou smetanou.

Šneci se šunkou a rajčatyŠneci se šunkou a rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g sterilovaných rajčat
* 100 g šunky
* 80-100 g tvrdého strouhaného sýra
* 1 vejce, rozšlehané
* sušená bazalka a oregano

1. V pánvi na dvou lžících oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku a česnek. Přilijeme sterilovaná rajčata a vaříme 10-15 minut na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Ochutíme bazalkou, pepřem, podle chuti osolíme a necháme zchladnout.

2. Těsto vyválíme na plát 30 x 40 cm o síle asi 4 mm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň, neroztíráme ji až do krajů, poklademe plátky šunky nebo salámem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Těsto srolujeme jako roládu. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na plátky, naskládáme je naplocho na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 20 minut.

Tip
Náplň můžeme připravit i z čerstvých zralých rajčat, která před krájením krátce spaříme horkou vodou, oloupeme a šťávu z nich vyždímáme. Použijete-li mražené listové těsto, nechte ho rozmrazit v původním obalu při pokojové teplotě.

Sladká pizza s ovocemSladká pizza s ovocem

Pro 4 osoby

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce
* 200 g medu
* 120 g hrubé mouky
* 1/4 lžičky jedlé sody
* 1 vanilkový cukr
* špetka skořice
* špetka hřebíčku
* 400 g jahod
* 1/2 citronu
* 4 lžíce cukru
* 4 broskve
* 150 g hroznového vína
* hrst pistácií
* 50 g bílé čokolády

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. V míse vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a kořením do pěny. Postupně přiléváme med a dobře promícháváme. Bílky ušleháme zvlášť na tuhý sníh. Do žloutkové směsi zlehka vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a rovnoměrně uhladíme stěrkou. Pomalu pečeme ve střední části trouby dorůžova cca 10 minut. Plát těsta i s papírem překlopíme na plochu poprášenou moučkovým cukrem, papír stáhneme a necháme vychladnout.

2. V pánvi se silným dnem roztavíme cukr na zlatý karamel, vsypeme jahody a koření, pomačkáme, vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Omáčku dochutíme citronovou šťávou a kůrou, prolisujeme a necháme zchladnout.

3. Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, víno omyjeme. Oříšky nahrubo nasekáme. Z piškotového těsta vykrojíme ostrým nožem podle šablony kulaté pláty, naneseme na ně ovocnou omáčku, ozdobíme plátky broskví, hroznovým vínem, posypeme hoblinkami bílé čokolády a sekanými pistáciemi.

Pizza had se šunkou a ananasemPizza had se šunkou a ananasem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + kynutí + 15 minut pečení

* půl kostky droždí
* 1 lžička cukru
* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička soli
* 200 g šunky
* 200 g ementálu
* 4 lžíce ananasu
* žlutá a červená paprika
* 2 černé olivy

1. Droždí utřeme v míse s cukrem na kašičku a promícháme s lžící vlažné vody, až vzejde. Přisypeme mouku, sůl, přidáme olej a postupně přiléváme 300 ml vlažné vody a zpracujeme na hladké vláčné a nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout.

2. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů, z každého dílu vytvarujeme váleček.
Konec zploštíme, zbytek rozválíme a vytáhneme na tenčí placku, mírně vytvarujeme okraje a esovitě zahneme do tvaru hada.

3. Hady přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme olejem, tělo poklademe plátky šunky, posypeme sýrem a kousky ananasu. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů 10-15 minut. Z papriky si nakrájíme trojúhelníčky na oči a jazyk a ihned po upečení vpíchneme do těsta. Oči dotvoříme z oliv.

Tip
Ananas můžete použít čerstvý, ale chutnější je v tomto případě ananas kompotovaný. Ementál nebo goudu můžete zaměnit i za jiné sýry dle své chuti.

Dětské minipizzyDětské minipizzy

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + kynutí + 10 minut pečení

* 500 g hladké mouky 00 
* 5 lžic olivového oleje
* 1 sáček sušeného droždí, 25 g
* 2 lžičky soli

Na špenátovou náplň:
* 450 g listového špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce šlehačky
* 100 g ovčího sýra
* 4 vejce

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, přilijeme olej a postupně přiléváme 300 ml vlažné vody. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta uhladíme, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout.

2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme na něm usekaný česnek, přidáme špenát a krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, prohřejeme, osolíme, opepříme, stáhneme z ohně a vmícháme sýr.

3. Jakmile těsto nakyne, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 8 stejných dílů a vyválíme na placky. Vytvarujeme okraje a pokryjeme špenátovou směsí. Pizzy pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 10 minut. Pět minut před dopečením vyklepneme na pizzy po jednom vejci a dopečeme.

Tip
Na rajčatovou náplň potřebujete: 200 g ricotty, 500 g rajčat, bazalku a olivový olej. Pizzy pomažte ricottou, osolte, poklaďte krájenými rajčaty, olivami a zakapte olejem. Pečte stejně jako se špenátem.

Autoři:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.