Vaří Miroslav Macek: K dobrému jídlu patří dobré víno

  11:28
Přichystat kastrůlek se všemi ingrediencemi trvalo bývalému politikovi Miroslavu Mackovi sotva čtvrt hodiny. Ve své moderní kuchyni, kde všechno ladí do modra, se pohyboval sebejistě a přesně věděl, kde co má.

Miroslav Macek vaří | foto: David PortMF DNES


„Přesto jsem po boku své ženy zlehka ve vaření obleněl,“ přiznává. O své paní mluví jako o geniální kuchařce, které se něco málo při vaření pokazí jen jednou za několik let, sám prý umí líp než ona snad jenom zvěřinu.

„Tu ale připravujeme jen v zimě, teď volíme jednoduché pokrmy ze sezonní zeleniny, ryb a mořských plodů.“ 

Fenyklové hlavy v troubě už provoněly kuchyň, Miroslav Macek mezitím do zahrady nanosil sklo, stříbrné příbory, karafy s vodou a nádobu na led s vychlazeným bílým.

„Bez dobrého vína není dobré jídlo, proto je dole ve sklípku pod domem vždycky z čeho vybírat.“

Zásoby má slušné i kvůli přátelům, protože Mackovi zvou na večeři své známé alespoň dvakrát týdně. Ke každé takové večeři tradičně vyrábějí i jídelní lístky, běžně o pěti chodech a v záhlaví se jmény hostů, a tisknou si je na ruční papír s vlastním vodoznakem.

„Jídelní lístky samozřejmě archivujeme, jsou jich už stovky, abychom měli kontrolu a svým hostům neuvařili dvakrát to samé.“

Bůh i ďábel je skryt v detailech

Stolování je důležité i pro publicistu a překladatele Miroslava Macka. U nich doma se běžně používají stříbrné příbory a porcelán, který by do myčky dal leda ignorant. „Nasytit se očima je přece stejně důležité,“ tvrdí bývalý zubař a politik.

Se svou ženou napsali Kuchařku pro snoby, která se ihned vyprodala. Možná proto, že ji psali dva gurmeti. Miroslav Macek začal vařit už v patnácti, to když se ošklíbl nad maminčiným jídlem a ona mu odsekla, ať si tedy uvaří sám, jeho žena Jana zase léta žila v italském kantonu ve Švýcarsku. Sem a do sousedního Německa jezdí Mackovi měsíc co měsíc na nákupy. Pro rakletové brambory, chřest, krevety a humry. „Když vaříte z kvalitních surovin a zrovna se nepřejídáte, může si dát s klidem i pětichodovou večeři,“ říká Macek.

Trendům však podléhat odmítá a máslo by za margarín nikdy nevyměnil. „Bůh i ďábel je skryt v detailech! Třeba mě fascinuje, když někdo místo jemného pasírování přes sítko zeleninu rozmixuje. Že mu nechutná? Nedivím se. Rozdrcené buňky dostanou divokou příchuť, která nemá se skutečnou chutí zeleniny pranic společného.“ A raději se sám postaví k zavařovačkám a udělá vlastní marmelády, džemy a huspeniny, protože ty z obchodu mu nechutnají.

Když vidíte, s jakou rozkoší o jídle mluví a jak si na něm pak pochutnává, otázka se nabízí: Jak to, že neztloustl ani tehdy, když byl druhým nejdůležitějším mužem v ODS? Ve vysoké politice jsou přece saka do roka těsná všem. „Knedlíky s omáčkou jsem v poledne na rozdíl od kolegů nejedl,“ prozrazuje, „to už bych se nehnul. Raději jsem si někde stranou dal v klidu jogurt a večer si zašel na něco lehkého a dobrého.“

Celý život dělá každé ráno totéž – snídá po anglicku. Čerstvý džus, čaj s mlékem a vejce na slanině. „Glykemická křivka nelétá jako splašená a celé dopoledne je tělo spokojené.“

Zapékaný fenykl s olivami

Pro dva, hotovo za 30 minut

Ingredience:

3 hlavy čerstvého fenyklu
1 lžička másla
200g našlehaného tvarohového sýra
5–10 černých oliv
4 malá rajčata
4 kaparové plody (ne květy)
3 plátky libové šunky
1/6 l smetany
parmezán
sůl, bílý pepř

Fenyklové hlavy zbavíme nejvrchnější slupky, rozkrojíme na čtvrtiny a pět až sedm minut povaříme ve slané vodě. Pak je necháme vychladnout, odstraníme košťály a rozložíme na jednotlivé plátky.

V zapékací misce rozpustíme máslo, na dno naskládáme vrstvu plátků fenyklu, na ni rozprostřeme vrstvu sýra, posypeme vypeckovanými, na polovinu nakrájenými olivami, lehce osolíme a opepříme. Nahoru položíme plátky šunky a přikryjeme další vrstvou fenyklových plátků. Opět lehce osolíme a opepříme. Navrch poskládáme na půlky rozkrájená rajčata řezem dolů a na půlky rozkrojené kapary. Posypeme nastrouhaným parmezánem a po krajích misky zakapeme smetanou.

Zapékací misku dáme do předem vyhřáté trouby (200–220 °C) a 30 minut zapékáme, z toho prvních 15 minut pod alobalem.

Jako přílohu doporučuji pokrájený bílý chléb, z vín se k fenyklu hodí hodně vychlazené veltlínské zelené.

ČTĚTE TAKÉ Z BLOGU MIROSLAVA MACKA

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...