Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Konopí vám v kuchyni zachutná, upečte si jamajské pirožky nebo dort

  0:34aktualizováno  0:34
Konopí v kuchyni poslouží třeba ve formě semínek, mouky nebo oleje, u kterých se nemusíte bát obsahu THC, a tedy ani případného „rauše“. Naopak vašemu tělu prospějí esenciálními aminokyselinami a proteiny. Kromě chroupání semínek v salátech můžete vyzkoušet i následující recepty.

Jamajské pikantní pirožky podle Hany Myslivcové | foto: Carun

Jamajské pikantní konopné pirožky

podle receptu Hany Myslivcové
Ingredience na 4 porce

Konopí v kuchyni

Olejnaté semínko konopí obsahuje esenciální mastné kyseliny, vlákninu i proteiny. Nejlépe je tělo využije již vyloupané z tvrdých slupek. Podobně tomu je s konopným olejem, který se ze semínek lisuje. Neobsahuje kontroverzní psychoaktivní látku THC, která je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC i v zelených částech maximálně do výše 0,3 procenta.

Konopné semínko loupané

Konopné semínko loupané

Těsto:

  • 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g konopné mouky
  • 150 g konopného másla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • cca 100 ml studené vody (podle vláčnosti těsta)
  • sůl

Náplň:

  • 1 vetší cibule
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 50 g mrkve
  • 50 g brambor
  • 50 g kukuřice
  • 50 g pastiňáku
  • 1 lžíce konopného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme. Dáme odpočinout alespoň na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si uděláme náplň. Nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji, přidáme na malé kostičky pokrájenou mrkev, brambory, pastiňák a dusíme do měkka. Až zelenina změkne, přidáme kukuřici, pokrájenou chilli papričku a koriandr se lžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme solí a pepřem.
  3. Z těsta vyválíme asi 3 mm silnou placku a rádélkem vyřežeme čtverce o velikosti 10 cm.
  4. Směsí naplníme a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 180 °C.

Konopné pesto

Podle receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy

Ingredience:

Konopné pesto
  • 100 g piniových semínek (můžete je nahradit vlašskými ořechy)
  • 50 g konopných semínek
  • 50 g lístků čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 75 g strouhaného parmezánu
  • 100 ml konopného oleje
  • špetka soli
  • lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Konopná semínka orestujeme na olivovém oleji cca minutu, aby dostala oříškovou chuť.
  2. Všechny ingredience kromě soli dáme do jedné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na pastu. Podle chuti přidáme nakonec sůl. Uskladníme do uzavíratelné nádoby a přidáváme do salátů a těstovin.

Papriky plněné konopím a houbami

Podle receptu Hany Myslivcové pro Carun Pharmacy

Základ:

Papriky plněné houbami a konopím
  • 4 velké houby (přibližně 140 g)
  • 20 g konopného másla nebo neztuženého margarínu
  • 4 velké papriky

Nádivka:

  • 1⁄2 až 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 velká nasekaná cibule (cca 110g)
  • 1 střední houba nakrájená na kostičky (cca 50g)
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce celozrnné strouhanky
  • 2 čajové lžičky čerstvého nasekaného nebo sušeného tymiánu
  • 50 g loupaných konopných semínek
  • 2 rajčata hodinu namočená v olivovém oleji
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů (nejsou nutné)
  • 1⁄2 čajové lžičky soli
  • černý pepř nebo paprika na ochucení

Postup:

  1. Z paprik odřízneme vršky a odstraníme semínka. V předehřáté troubě upečeme při 180 stupních Celsia na tuku houby, nebo je smažíme 5 až 10 minut v těžké pánvi. Papriky vaříme 5 až 10 minut v páře do změknutí.
  2. V těžké pánvi rozehřejeme olej. Do horkého oleje vhodíme cibuli a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme houby, mícháme další minutu a nasypeme česnek. Zmírníme příkon tepla. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem.
  3. V misce smícháme loupaná konopná semínka a smaženou směs. Přidáme strouhanku, rajčata a podle chuti vlašské ořechy. Nádivka by měla být poměrně suchá, ale jen tak, aby se nám z ní podařilo vytvořit kouli, aniž by se drobila. Naplníme jí papriky, přiklopíme vršky a vložíme do pekáče.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi deset minut. Vedle paprik položíme houby a pokryjeme je zbývající nádivkou. Ozdobíme jemně nasekaným česnekem a podle přání též olivami. Pečeme deset minut a déle. Podáváme s houbovou nebo chřestovou omáčkou, či novými bramborami a salátem.

Steaky z tuňáka s olivovo-konopnou tapenádou

Podle receptu Hany Myslivcové

Ingredience na 4 porce:

Steak z tuňáka z konopnou tapenádou
  • 800 g tuňáka
  • 50 ml panenského konopného oleje

Tapenáda:

  • 200 g zelených oliv bez pecky
  • 80 g konopných semínek
  • 100 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 citronu

Postup:

  1. Filety osušíme a opečeme dvě minuty z obou stran na rozpáleném konopném oleji. Vyjmeme z pánve a necháme odpočinout.
  2. Mezitím orestujeme na zbylém oleji z tuňáka nadrobno pokrájené olivy, přidáme konopná semínka, osolíme, opepříme a zalijeme vínem a podusíme.
  3. Tapenádu vršíme na steaky a zakápneme šťávou z citronu.

Čokoládovo-mandlový dort

Pekla Radka Havránková pro Carun

Ingredience:

Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové
  • 100 g tmavé čokolády
  • 225 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 35 g kakaa
  • 1 vejce
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 90 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g umletých konopných semínek
Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové

Čokoládový krém:

  • 200 g mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g medu
  • 420 g kvalitní čokolády
  • 120 g másla

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zchladlou ji přimícháme do změklého másla a vyšleháme do pěny.
  2. V jiné misce šleháme celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny.
  3. V další misce ušleháme z bílků a zbylého cukru (150 g) tuhý sníh.
  4. Spojíme čokoládové máslo se žloutkovou pěnou. Pak stejným způsobem po částech zapracujeme sníh z bílků. Nakonec do hmoty prosejeme mouku, kakao, mandlovou a konopnou mouku a opatrně promícháme, až se vše pěkně spojí.
  5. Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme asi 40 minut při 170 °C.
  6. Na krém si do misky připravíme čokoládu. Do kastrůlku dáme mléko, smetanu a med a přivedeme k varu. Jakmile začíná směs vřít, nalijeme ji na čokoládu.
  7. Ručním šlehačem šleháme směs na nejnižší rychlost až do jejího vychladnutí a nakonec do ní zašleháme změklé máslo. Krém je poměrně řídký, tak ho necháme ještě chladnout, čímž zhoustne.
  8. Dort dvakrát prokrojíme, pláty pomažeme krémem a opět spojíme dohromady. Zbylým krémem natřeme dort celý kolem dokola. Celý dort ozdobíme jahodami a konopnými semínky. Dáme do lednice zatuhnout.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.