Orientální marinovaný lilek
Ingredience:
- 3 menší lilky
- 75 ml panenského olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 2 hřebíčky
- půl lžičky skořice
- 80 g blanšírovaných mandlí
- 60 g rozinek
- sůl a pepř
Pracovní postup:
Troubu rozpalte na 220 stupňů Celsia. Lilky opláchněte a rozkrojte čtyřikrát podélně, tak aby nám vznikly plátky cca 2 cm silné. Potřete je po obou stranách olivovým olejem a dejte péct cca na deset minut, měly by být tmavě zlatavé.
Mezitím si připravte marinádu. V hrnku smíchejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet, med, hřebíčky, skořici, mandle a rozinky. Dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti a všechno promíchejte.
Upečené lilky dejte do skleněné nebo kameninové mísy, zalijte marinádou (párkrát je při tom otočte, aby se dostala všude) a zakryjte potravinovou fólií, která vám uvnitř vytvoří mikroklima. Nechte je vychladnout a po nějaké době je můžete znovu otočit. Nejlepší jsou druhý den, když už se všechny chutě správně spojí.
Tip Karolíny: Marinované plátky můžete také potřít měkkým kozím sýrem, pokapat troškou medu a svinout do roládek, které pak spíchnete párátkem.
Candát se šalvějovým olejem
Ingredience:
- 6 lžic olivového oleje
- hrst listů šalvěje
- 4 filety candáta nebo jiné dobré bílé ryby
- 2 lžíce másla
- 1/2 citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
Na menší pánvičce si rozehřejte olivový olej, pak ztlumte plamen a hoďte do něj lístky šalvěje. Promíchejte a počkejte, než se kolem lístků začnou tvořit drobné bublinky - v tu chvíli je stáhněte z ohně. Šalvěji stačí opravdu malá chvíle, aby zkřehla a rozvoněla se. Pokud ji budete smažit minutu, bude už hnědá a bez chuti, proto neprošvihněte krátký okamžik, kdy už je zpěněná, ale stále ještě zelená, a odstavte pánev z plamene. Zakryjte poklicí, nebo alobalem a nechte odpočívat, šalvěj uvolní své aroma do oleje.
Mezitím si připravte rybu. Na pánvi rozpusťte máslo a rybu osušte papírovou utěrkou, zvlášť pokud jste ji rozmrazovali. Pak ji dejte na pánev s rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a krátce opečte (cca 2 minuty). Poté ji otočte, opět osolte a opepřete, hojně pokapejte citronovou šťávou a nechte další dvě minuty péct z druhé strany. Pokud máte větší kus ryby, můžete dobu prodloužit, ale nepřesahujte několik minut, aby ryba zůstala šťavnatá a kompaktní. Rybu na talíři polijte šalvějovým olejem i s lístky šalvěje.
Tabouleh s konopnými semínky
Ingredience:
- 1 velký svazek hladkolisté petržele
- 2 zralá rajčata (mimo sezónu hrst cherry rajčátek)
- 50 g konopných semínek
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- špetka skořice
- mletý koriandr
- čerstvá máta
- čerstvý koriandr podle chuti
Pracovní postup:
Petržel operte, dejte do cedníku a nechte okapat vodu. Mezitím nakrájejte rajčata na malé kosičky a posekejte cibuli. Dejte je do mísy, přidejte konopná semínka a petržel a připravte si zálivku - olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem, skořicí a mletým koriandrem. Zálivkou polijte salát, lehce promíchejte, pak posypejte sekanou čerstvou mátou a čerstvým koriandrem.
Čokoládovo-pomerančové tartaletky
Ingredience na 8 tartaletek o průměru 12 cm:
- 250 g špaldové mouky hladké
- 150 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- špetka soli
Na pomerančovou náplň:
- 100 g pomerančové marmelády
- 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného,
- vyškrabaná náplň z 1 vanilkového lusku
- 2 lžíce vodky
Na čokoládový krém:
- g hořké čokolády
- 1 lžíce pomerančové marmelády
- 1 lžíce vodky
- 3 lžíce smetany ke šlehání 33 %
Pracovní postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně vypracujte hladké těsto. Pokud pracujete ručně, tak na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli odpočinout do chladničky.
Pak těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky - do těsta zakrojte okrajem formy a tartaletku pak vtlačte dovnitř, utvoří se vám hezké vroubkované okraje. Pokud máte formy silikonové, kterými se nedá vykrajovat, vytvořte si kuličky, které rozválíte a pak vtlačíte do formy. Troubu si rozpalte na 180 stupňů Celsia a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a vodkou a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 20 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.
Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, vodkou a smetanou. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou. Nechte chvíli tuhnout, ale nečekejte, že čokoláda ztuhne úplně, náplň zůstane ve formě pevného krému.
Tip Karolíny: Nakonec můžete tartaletky ozdobit pomerančovou kůrou nebo sekanými mandlemi.