Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

  0:09aktualizováno  0:09
Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě na stole nechybí prasečí hlava s rozemletým ječmenem, ve Venezuele se jídlo balí do banánových listů a v Itálii má vánoční hostina více jak tři chody.

Štědrovečerí večeře je slavnostní příležitostí v mnoha zemích světa. | foto: Profimedia.cz

Švédský vánoční stůl

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

V této skandinávské zemi milují stoly naplněné jídlem mnoha druhů, tomu vánočnímu se říká julbord. „Najdete na něm všechno možné: marinovaného lososa, nakládané sledě, paštiky, tlačenky, minipárečky a domácí klobásy, masové kuličky, salát z červené řepy, bramborový salát. Chybět nesmí ani pečená vánoční šunka a Janssonovo pokušení, což jsou brambory zapečené s ančovičkami. Jako dezert se podává rýžová kaše se šlehačkou a zavařeným ovocem. Jeden talíř kaše se nechává za dveřmi pro domácího skřítka. A do jednoho talíře se při přípravě hodí mandle - kdo ji najde, bude se podle lidové pověry následující rok vdávat nebo ženit,“ popisuje švédské tradice Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu v Praze.

Venezuelané pečou maso v banánových listech

Venezuelské huellacas

Venezuelské huellacas

Téměř všude jsou Vánoce časem, kdy se setkává celá rodina, a Venezuela není výjimkou. Štědrovečerní jídlo huellacas v této jihoamerické zemi se skládá z několika ingrediencí. Smíchají se různé druhy masa, papriky, olivy, kapary, rozinky a koření, vše se obalí do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu, ve kterém se jídlo nakonec uvaří. Mimo to si tu lidé dopřávají například šunkový chléb, kuřecí salát a jako dezert dobroty z papáji.

Italská hostina sedmi ryb

Italská láska k jídlu se nezapře ani během Vánoc, kdy si ve většině rodin chystají hostinu o více než třech chodech.

Rybářské špagety

Rybářské špagety "alla pescatora" z toho, co dalo moře

„Každé jídlo hostiny sedmi ryb, jak pojmenovali Italové své štědrovečerní jídlo, obsahuje mořské plody. V předkrmu se mohou objevit kousky uzeného lososa, salát s krevetami nebo z chobotnice. Dalším pokrmem mohou být zase špagety s mořskými plody či černé rizoto se sépiemi. Hlavním jídlem jsou většinou pečené nebo grilované ryby,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Ke všem jídlům se podává i několik příloh. Často pečené brambory nebo zelenina.

Francouzské vánoční polínko

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Sváteční tabule ve Francii je celkově rozmanitá. Ve velkých městech je jiná než na venkově. Tradičním francouzským jídlem je takzvané le reveillon, které se podává o půlnoci. Skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Dalším tradičním pokrmem je také foie gras, paštika z husích nebo kachních jater.

Na stole by neměla chybět čokoládová roláda vypadající jako polínko. Francouzi připravují i spoustu sladkých sušenek. Venkov se od větších měst liší, na Vánoce připravují například pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou.

Islandské masové hody

Na Islandu si dopřávají rybu jenom 23. prosince na svatého Thorláka, kdy pojídají nepříliš voňavého fermentovaného rejnoka s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

„Na štědrovečerním stole bývá uzené jehněčí, solená vepřová žebra a různé druhy drůbeže a pernaté zvěře - například guláš z bělokura nebo uzený papuchalk,“ vyjmenovává pro nás neobvyklé menu Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu. Podobně jako zbytek Seveřanů si Islanďané neodpustí sladkou rýžovou kaši a cukroví, nejoblíbenější jsou u nich perníčky.

Litevskou specialitou je vařený hrách s fazolemi a klobásou

Jakmile se v Litvě začne stmívat, všichni nedočkavě vyhlížejí první hvězdu. Až se objeví, usedají ke stolu a mohou začít hodovat. Kūčios, jak se hostině v litevštině říká, má celkem dvanáct chodů. Mezi nimi jsou například pokrmy z máku (třeba makové mléko), nakládaná zelenina a několik druhů ryb – kapr, štika nebo sleď.

Na stole má své místo prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem, které místní říkají koca nebo kikas. Specialitou je vařený hrách s fazolemi a nakrájenou klobásou. Kolečka klobásy symbolizují slunce v příštím roce. Stejně jako v České republice se ani v Litvě nevyhýbají sladkému. Pečou zázvorové sušenky a kupují mandarinky nebo pomeranče.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.