Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční soutěž: třikrát ořechové cukroví našich čtenářek

  10:42aktualizováno  10:42
Opravdu dobré vánoční cukroví musí obsahovat aspoň trochu oříšků a je jedno, jestli to budou tradiční vlašské či lískové, nebo kokosové, makadamové či piniové. Jaké recepty doporučují naše čtenářky? Inspirujte se jejich recepty, které poslaly do naší vánoční soutěže.

Ořechové šátečky | foto: pro iDNES.cz

Ořechové šátečky

Těsto:
* 28 dkg hladké mouky (prosáté)
* 25 dkg másla
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce mléka
* 1/2 prášku do pečiva

Náplň:
* 20 dkg mletých vlašských ořechů
* 20 dkg cukru moučka
* ze 2 bílků sníh
* šťáva z 1 citronu

1. Na vále vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
2. Smícháme všechny ingredience na náplň.
3. Z těsta vyválíme tenký plát, vykrajujeme čtverce 4 x 4 cm (je třeba počítat s tím, že šátečky se při pečení o cca 1/3 nafouknou), náplň dáme úhlopříčně z rohu do rohu (s množstvím náplně to raději nepřeháníme).
4. Čisté rohy přehneme přes sebe, spoj dobře „zalepíme“, jinak se nám šátečky v troubě při pečení otevřou.
5. Pečeme dozlatova (ideální je pečící papír).
6. Vychladlé šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.
7. Dobře schováme, jinak na Vánoce nic nezůstane.

TIP: Šátečky dle tohoto receptu pečeme už asi 25 let a nikdy se nestalo, že by se nepovedly, že by se těsto při válení lámalo, lepilo apod. Příprava je sice pracná, ale výsledek stojí za to.

Autor: Werun

Vánoční ořechový mls

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: dle velikosti čtverečků

* 200 g hladké mouky
* 200 g vyloupaných ořechů (celých)
* 200 g mletého cukru
* 2 celá vejce
* půl prášku do pečiva

1. Vše promícháme a z těsta uděláme placku, kterou potřeme žloutkem.
2. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na vymaštěném plechu.
3. Upečené, ještě teplé, nakrájíme na kostičky.

Autorka: helenaz

Pracny

* 20 dkg hladké mouky
* 8 dkg mletých oříšků
* 16 dkg tuku (Hera)
* 1 dkg moučkového cukru
* 1 lžička rumu
* špetka skořice
* 1 - 2 kusy mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 1 lžička kakaa

1. Na vál nasypeme mouku, uděláme důlek, přidáme oříšky, cukr, rum, skořici, hřebíčky, citronovou kůru, kakao a Heru. Suroviny smícháme na vále dohromady, necháme zabalené ve folii uležet v ledničce a pečeme druhý den. (Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, takže je necháme stát aspoň 1 hodinu před přípravou těsta na kuchyňské lince.)
2. Hotové těsto pak vtlačujeme do nevymazaných, nevysypaných formiček. Přesto se dobře upečené vyklopí.
3. Pečeme asi při 100 - 150° C. Ještě teplé pracny obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autorka: habol

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.