Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční soutěž: sušenky, komety i ježci v čokoládě

  11:16aktualizováno  11:16
Máte poslední šanci poslat do vánoční soutěže svůj recept na vánoční cukroví. Soutěžní příspěvky přijímáme do páteční půlnoci a výsledky se dozvíte v této rubrice příští týden. Pokračujeme v představování soutěžních receptů, dnes na čokoládové téma.

Ovesné sušenky | foto: pro iDNES.cz

Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Doba přípravy: 60 minut Počet kousků: 30 - 40 (podle toho, jak velké placičky uděláte)

* 1 sklenička ovesných vloček
* 1 sklenička pšeničných otrub
* 1 sklenička celozrné žitné mouky
* 1 sklenička hladké mouky
* 1/2 skleničky oleje
* 1 sklenička mléka
* 2 ks vejce
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1/2 skleničky cukru
* nasekané loupané mandle, oříšky, rozinky
* vanilková esence - jen podle chuti, není to nezbytně nutné
* čokoládová poleva

1. V míse nejdříve spojíme suché složky. V jiné míse našleháme vejce, postupně přidáme olej a mléko (vše musí mít stejnou teplotu). Pak vše smícháme dohromady.
2. Přidáme mandle, oříšky, rozinky, případně vanilkovou esenci. Pokud je těsto husté, přidáme mléko, pokud je řídké, přidáme mouku.
3. Na plech, který lehce potřeme tukem, klademe lžičkou hmotu a rukou namočenou ve studené vodě uděláme placičku.
4. Pečeme podle výkonu trouby 20 - 40 minut při 180°C.
5. Vychladlé sušenky přelijeme čokoládovou polevou.

Autorka: květoň

Kometa na košíčku

Doba přípravy: 40 minut Počet kousků: asi 75

Na těsto:
* 120 g cukru moučka
* 4 žloutky
* 2 lžičky kávy
* 280 g másla
* 440 g hladké mouky
* 1 lžička skořice
* špetka soli

Na krém:
* 300 g hořké čokolády
* 8 lžic zakysané smetany
* 2 lžic medu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 4 lžičky instantní kávy
* 20 g másla

Na kometu:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru
* špetka soli

1. Troubu předehřejeme na 175°C. V míse smícháme moučkový cukr, žloutky, kávu (rozpuštěnou lžící vody) a rozšleháme. Do směsi postupně přidáváme změklé máslo, hladkou mouku, skořici a sůl. Vařečkou vypracujeme těsto (podobné líneckému).
2. Plechové formičky vymažeme máslem a naplníme je ne moc silnou vrstvou těsta a pečeme zhruba 10 - 12 minut.
3. Připravíme si polevu. Čokoládu nalámeme a necháme pomalu rozpustit v horké vodní lázni. Přidáme smetanu, med, moučkový cukr a kávu (opět rozpuštěnou v lžíci vody). Potom vmícháme změklé máslo a vyšleháme hladký krém. Zdá-li se vám příliš řídký, přidejte trochu smetany, jakmile vychladne, tak zatuhne.
4. Plech s košíčky vytáhneme z trouby a necháme minutku zchladnout, poté košíčky opatrně vyklepneme a uložíme nejméně na hodinku do chladu.
5. Po vychladnutí plníme košíčky s pomocí lžičky čokoládovou polevou.
6. Připravíme si bílý krém. Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme tuhý sníh. Když budete cukr zašlehávat postupně, bude sníh tužší.
7. Tuhým krémem naplníme pístovou zdobičku s hvězdicovou tryskou a na každém košíčku vytvoříme malou hvězdičku.

TIP: Korpusy ke košíčkům si můžete připravit i pár dní předem a poté uložit do chladu. Plnit byste je měli maximálně 2 dny předem, krém by měl být totiž co nejčerstvější.

Autorka: bara.k

Vánoční ježci

Doba přípravy: 2 hodiny Počet kousků: asi 50

Na těsto:
* 280 g Hery
* 120 g moučkového cukru
* 450 g hladké mouky
* 1 žloutek
* citronová kůra

Na náplň:
* mandle, čokoláda, lískové oříšky...

Na zdobení:
* čokoládová poleva a kokos

1. Všechny přísady na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Z těsta uděláme kuličky, které plníme oříškem, mandlí nebo kouskem čokolády (výborná je čokoláda na vaření, zůstane v tělíčku polotekutá) a vytvarujeme do tvaru slzy.
2. Takto vytvarované ježky dáme na plech a ve vyhřáté troubě asi na 180 °C pečeme dozlatova.
3. Vychlazeným ježkům namáčíme zadečky do čokolády a obalíme v kokosu. Nakonec párátkem uděláme oči a čumáček.

TIP: Místo kokosu můžete použít i mleté oříšky. Nebo čokoládovou polevu nahradit bílou čokoládou a bodliny udělat z čokoládových hoblin.

Autor: Kousavka

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.