Linecké koláčky od babičky
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Počet porcí: 40
* 5 ks prášku Zlatý Klas (slovenská obdoba našeho vanilkového pudinku v prášku)
* 500 g hladké mouky
* 250 g moučkového cukru
* 1 1/2 Palmarínu (tuk na pečení, slovenská obdoba Hery)
* 2 vejce
* 1 prášek do pečiva
+ povidla jako náplň
1. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které na 1 hodinu necháme odležet v chladničce.
2. Potom ho na pomoučeném válu rozválíme na výšku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolečka nebo kytičky.
3. Do půlky z nich vykrojíme do středu druhý menší kroužek.
4. Dáme na suchý plech a pečeme při 180 stupních dorůžova.
5. Po vychladnutí půlky bez otvoru potřeme povidly a spojíme kolečkem s otvorem.
Autor: Danka 82
Linecké otvíráčky
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 60
* 250 g hladké mouky
* 120 g moučkového cukru
* 130 g másla
* 1 vejce
* nastrouhaná citronová kůra
* vanilkový cukr
* rybízová marmeláda
1. Z mouky, cukru, másla, vejce, nastrouhané citronové kůry a vanilkového cukru vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme „otvíráčky“ klasickým pivním otvírákem.
2. Jednu část s okýnkem a jednu bez, tedy půl na půl.
3. Pečeme cca 15 minut, necháme vychladnout a spojujeme marmeládou, kterou dáme na část bez otvoru a přitlačíme díl s otvorem.
TIP: Otvíráčky osvěží vaše vánoční pečení netradičním tvarem a určitě budou chutnat nejenom pivařům. Vhodné přikusovat k televizi, zapíjet grogem nebo čajem s citronem a medem. Dle věku mlsounů.
Autor: bertice