Doporučujeme

Barevné pusinky | foto: pro iDNES.cz

Vánoční soutěž: Barevné pusinky, pomerančové rafaelo a tučňáci

  • 4
Pozor, ještě pět dní zbývá do konce čtenářské vánoční soutěže, ve které můžete vyhrát kuchařky a další zajímavé ceny. V redakci se nám sladké recepty od vás docela kupí. Dnes vám přinášíme tři soutěžní příspěvky od jedné autorky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny.

Barevné pusinky

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: přibližně 20 kusů

* 100 g hořké čokolády
* 5 bílků
* 200 g práškového cukru
* špetka soli

1. Bílky šleháme s cukrem a špetkou soli ve vodní lázni na velmi tuhou lesklou hmotu.
2. Vychladlé bílky velmi zlehka promícháme s rozpuštěnou (ne horkou!) čokoládou. Na plech vyložený pečícím papírem dáváme lžičkou hromádky (přibližně 20).
3. Pečeme 35 - 40 minut při 140° C. Pusinky musí být křupavé, ale uvnitř měkké.

TIP: Pokud použijeme 74 % bezlepkovou čokoládu, bude cukroví vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Pomerančové rafaelo

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 25 - 30 kusů

* 250 g marcipánové hmoty * 80 g práškového cukru * kandované pomeranče, nejlépe půlky s dužinou (budeme potřebovat asi 30 kousků 2 x 3 cm, dají se koupit i plátky) * 4 vrchovaté lžíce pomerančové marmelády * 2 cl rumu * 150 g jemných plátků mandlí, které malinko nasekáme

1. Marcipánovou hmotu propracujeme s cukrem a rumem.
2. Každý kousek pomeranče zabalíme do úhledné kuličky.
3. Marmeládu rozehřejeme v menší nádobě a kuličky namáčíme ze všech stran. Hned obalíme v mandlích.
4. Dáme na pečicí papír a necháme zaschnout.

TIP: Místo kandovaných pomerančů můžeme použít fíky.

Tučňáci

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Počet porcí: přibližně 20 kusů

* 150 g kulatých piškotů * 2 lžíce rumu (dětem vynecháme) * 150 g strouhaného kokosu * 80 g práškového cukru * 1 sáček vanilkového cukru * 150 g másla

Na krém:
* 100 g másla
* 2 lžíce kakaa
* 50 g práškového cukru
* 2 lžíce rumu (dětem vynechat)

Na ozdobu:
* 150 g bílé čokoládové polevy
* 100 g polevy z hořké čokolády
* 50 g mandlí
* 20 ks kulatých piškotů
* marcipán nebo želé na zobáček

1. Piškoty nastrouháme, přidáme kokos, rum, cukr, vanilkový cukr a měkké máslo. Vše důkladně zpracujeme. Rozdělíme na asi 20 kousků.
2. Vytvarujeme kuličku a pak „slzu“ na tělíčko tučňáka. V každém kousku uděláme důlek a naplníme ho krémem.
3. Připravíme si krém: Měkké máslo našleháme s cukrem a kakaem dohladka, po kapkách přidáváme rum.
4. Každý kousek postavíme na piškot. Máčíme celé v rozpuštěné bílé čokoládové polevě. Nalepíme kousek marcipánu jako zobáček a necháme zaschnout. Rozehřejeme tmavou polevu a namočíme jen půlky tučňáků. Hned uděláme křídla z půlky oloupaných mandlí a uděláme dva puntíky jako oči.
5. Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.


  • Vybrali jsme pro Vás