Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční perníčky jako z pohádky

aktualizováno 
Nejvděčnější vánoční cukroví pro děti jsou perníčky. Jsou sladké jako med a děti se při jejich zdobení mohou vyřádit.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Nejlepší jsou pořádně odleželé, těsto si proto připravte co nejdřív a brzy se pusťte do pečení.

Vánoční kytičky s polevou

* 250 g hladké mouky
* 90 g medu
* 60 g másla
* 1 polévková lžíce kakaa
* 1 celé vejce
* 2 polévkové lžíce mléka
* špetka mletého hřebíčku a nového koření
* 1/2 lžičky jemné sody
* 30 g strouhané pomerančové a citronové kůry
* čokoláda na vaření

1. Prosátou mouku promícháme s kořením, kakaem a jedlou sodou. Přidáme najemno nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Med v mikrovlnné troubě v hrnečku nebo sklenici lehce nahřejeme (ale jen na tolik, aby byl tekutý, ne příliš teplý), přimícháme vejce, mléko a tuk. Vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně hodinu odležet.

2. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka nebo kytičky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Perníčky necháme vychladnout a poléváme čokoládovou, bílkovou nebo rumovou polevou. Rozležení minimálně 7 dnů.

Perníkové figurky na stromeček

* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru krystal
* 230 g medu
* 1 celé vejce
* 2 kávové lžičky jedlé sody
* 2 kávové lžičky perníkového koření
* špetka vody

1. Cukr svaříme s vodou na zhoustnutí a smícháme s medem. Do vlažné hmoty vsypeme hladkou mouku s kořením a jedlou sodou, přidáme vejce a propracujeme. Těsto po vychladnutí zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.

2. Z těsta vyválíme 2 až 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme figurky různých velikostí. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 8 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Perníčky necháme zaschnout a zdobíme bílkovou polevou. Ozdobené perníčky necháme rozložené na vále nebo na tácku, dokud poleva nezaschne. Rozležení 14 až 21 dnů.

Medová kolečka se zázvorem

* 500 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 420 g medu
* 1 polévková lžíce mléka
* 1 kávová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
* 60 g najemno nasekaného kandovaného ovoce
* na špičku nože mletého hřebíčku
* 1 lžička mletého zázvoru
* mandle na ozdobu

1. Med nahřejeme a zpracujeme s moukou, cukrem, mletým kořením, jedlou sodou a mlékem v hladké těsto. Přimícháme najemno nasekané kandované ovoce a dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, za kterého vykrajujeme kolečka. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut při teplotě 170 °C. Nepotřebují rozležení.

Slepované stromečky

*1 000 g hladké mouky
* 360 g cukru moučka
* 5 celých vajec
* 12 polévkových lžic medu
* 5 polévkových lžic másla
* 3 polévkové lžíce rumu
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 2 prášky do perníku

Poleva:
* 1 bílek
* 75 g moučkového cukru
* 2 lžičky citronové šťávy
* potravinářské barvy

1. Mouku, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum, vejce a vypracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici 2 hodiny odležet.

2. Vyválíme 3 až 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme hvězdy několika velikostí. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vychladnout.

3. Hvězdy zdobíme jednotlivě nebo je můžeme slepit bílkovou polevou do stromečku a ozdobit dle fantazie. Rozležení 14 dnů.

Rumové kuličky

* 250 g perníku na strouhání
* 250 g moučkového cukru
* 250 g másla
* 2 polévkové lžíce kakaa
* 2 polévkové lžíce rumu
* strouhaný kokos nebo krystalový cukr na obalení

1. Perník najemno nastrouháme, přidáme změklé máslo, cukr, kakao a rum. Směs propracujeme, dokud se všechny suroviny dobře nespojí. Dáme na chvíli do lednice ztuhnout.

2. Rukama tvoříme stejně velké kuličky, které obalujeme v kokosu nebo krystalovém cukru. Přendáme na tácek a necháme v lednici dobře ztuhnout. Můžeme je jíst hned.

Medové stromečky

* 500 g hladké mouky
* 100 g cukru krystal
* 100 g másla
* 150 g medu
* 2,5 kávové lžičky prášku do perníku
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 1 polévková lžíce kakaa

1. Máslo s vejci utřeme do pěny a přimícháme med. Dobře suroviny spojíme a přisypeme kakao a prášek do perníku. Do těsta vmícháme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odležet. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme tvary dle fantazie. Pečeme 10 min. v troubě rozehřáté na 170 °C. Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem.

2. Bílkovou polevu nalijeme do igelitového sáčku s ustřiženým růžkem a ozdobíme perníčky. Necháme týden uležet.

Povidlové slepované perníčky

* 400 g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 60 g hery
* celé vejce
* 100 g medu
* 1 polévková lžíce kakaa
* 1 a 1/2 kávové lžičky jedlé sody
* 1 kávová lžička skořice
* 1 kávová lžička perníkového koření
* povidla

1. V míse smícháme mouku s cukrem, herou a vejci. Přidáme med a ostatní ingredience. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu s pečicím papírem asi 10 minut v troubě rozehřáté na 175 °C.

2. Perníčky slepujeme povidly po dvou kusech k sobě a namáčíme do rumové polevy. Rozležení 14 až 21 dnů.

Plněná perníková roláda

* 1/8 l medu
* 1/8 l vody
* 60 g cukru
* 1 žloutek
* 1 kávová lžička tlučeného anýzu
* 1 kávová lžička badyánu
* 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
* 500 g hladké mouky
* 2 kávové lžičky a monia
* máslo a mouka na plech
* na potření vejce nebo med s vodou
* sekané mandle na posypání

Nádivka:
* 450 g švestkových povidel
* 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
* 50 g rozinek
* 1 polévková lžíce pomerančové kůry
* 2 polévkové lžíce citronové šťávy
* 40 g bílé strouhanky
* 1 celé vejce
* špetka mleté skořice
* citronová kůra
* plátkované mandle
* tlučený hřebíček

1. Med smícháme s teplou vodou a prochladlé dáme do mísy. Poté přidáme žloutek, cukr, tlučený anýz, badyán, citronovou kůru, amonium a 250 g mouky. Vše zamícháme, dodáme ještě asi 250 g mouky (asi tolik, aby bylo těsto hodně tuhé), dobře vypracujeme a dáme do studena na 2 hodiny uležet.

2. Připravíme si nádivku tak, že do tuhých povidel zamícháme namočené rozinky, nastrouhané ořechy a pomerančovou kůru. Přidáme hřebíček, skořici, citronovou šťávu, strouhanku, vejce a nádivku dobře promícháme.

3. Odpočinuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej nádivkou a posypeme opraženými mandlemi. Kraj těsta přeložíme přes nádivku, roládu zarolujeme a dobře utahujeme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a roládu na něj přeneseme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pozvolna pečeme asi 20 minut. Roládu necháme vychladnout a krájíme na plátky. Rozležení 7 dnů.

Mandlové karty

* 350 g hladké mouky
* 180 g moučkového cukru
* 180 g másla
* 180 g mandlí
* 2 polévkové lžíce medu
* 2 celá vejce
* 5 polévkových lžic mléka
* 1/2 kávové lžičky skořice, muškátový oříšek
* 2 drcené hřebíčky
* nugátový krém na slepení

1. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, strouhané mandle, rozkrájené máslo, mléko, vejce, med, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a hřebíček. Zaděláme hladké těsto, které necháme v chladnu odpočinout.

2. Těsto rozválíme na 2 až 3 mm tenký plát a formičkami vykrajujeme tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a polovinu jich ozdobíme půlenou mandlí. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C dozlatova. Vychladlé perníčky slepujeme nugátovým krémem. Rozležení minimálně 7 dní.

Kostky s čokoládou

* 200 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 25 g hery
* 1 polévková lžíce medu
* 1 dl mléka
* 2 celá vejce
* 1 kávová lžička sody
* povidla
* strouhaný kokos na obalování

1. Tuk utřeme s cukrem a medem. Přimícháme vejce a mléko. Hladkou mouku promícháme se sodou a vmícháme do medové směsi. Plech vytřeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme těsto, povrch uhladíme a pečeme 20 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

2. Plát necháme vychladnout a nakrájíme na kostky o velikosti 4 x 4 cm. Kostky slepíme švestkovými nebo hruškovými povidly a namáčíme v čokoládové polevě. Nakonec je obalíme v kokosové moučce. Rozležení 14 až 21 dnů.

Se správnou polevou půjde zdobení snadno

BÍLKOVÁ
* 1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce citronové šťávy

Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu a třeme tak dlouho, až je poleva lesklá a hustá. Je-li poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme citronovou šťávu.

CITRONOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy

Moučkový cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

RUMOVÁ
* 100 g moučkového cukru
* 1 polévková lžíce horké vody
* 2 polévkové lžíce rumu

Moučkový cukr smícháme s horkou vodou a přidáme rum. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká, lesklá a hustá. Je-li řídká, přidáme cukr.

ŽLOUTKOVÁ
* 2 žloutky
* 100 g moučkového cukru

V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citronové šťávy a cukr.

ČOKOLÁDOVÁ
* 80 g ztuženého tuku
* 80 g moučkového cukru
* 20 g kakaa
* 1 polévková lžíce škrobové moučky
*1 polévková lžíce vody

Do menšího hrnce dáme tuk a necháme jej rozpustit. Přidáme moučkový cukr s kakaem a škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě. Hrnec vložíme do vodní lázně a mícháme, až je poleva hladká, spojená a hustá. Ihned použijeme.

Autoři:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.