Doba přípravy: 1,5 hodiny
- 2 kg ovoce - hrušky, jablka, pomeranče, mandarinka, jahody, borůvky, rybíz, švestky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, jeřabiny, brusinky, citron i s kůrou
- 1 kg cukru krupice
- 1 sáček rozinek
- 200 ml rumu
- 1 lžička mleté skořice
- 5 celých hřebíčků
1. Důkladně omyté ovoce nakrájíme na malé drobné kousky, jablka a hrušky je lepší oloupat. Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrou, a podobně i menší část kůry z pomeranče. Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme.
2. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším kastrole s kilem cukru, rumem, skořicí a hřebíčky. Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne nám směs, která nám časem pustí větší množství šťávy. Vše necháme povařit asi 25 minut.
Po svaření ještě horké dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut „vzhůru nohama“.
3. Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2 - 3 lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme a ovoce sníme.
TIP: Na tento čaj lze použít jakékoliv ovoce, tuzemské i dovozové, čerstvé, mražené i tvrdší kompotované.