Doporučujeme

Emanuel Ridi

Emanuel Ridi | foto: TV Prima

Vánoční menu podle Emanuela Ridiho: I v Itálii večeříme rybu

  • 25
Možností, co jíst na Štědrý den, je hodně. My jsme oslovili televizní kuchaře a jako první své vánoční menu představuje Emanuel Ridi. "Štědrovečerní menu v severní Itálii a v Česku se moc neliší," tvrdí. Inspirujte se.

Tagliatelle s uzeným lososem

* 400 g těstovin
* 300 g uzeného lososa
* 400 ml smetany
* 50 g másla
* 5 cl brandy
* muškátový oříšek
* snítka kopru
* sůl
* pepř

Emanuel Ridi: Tagliatelle con salmone affumicato (Tagliatelle s uzeným lososem)

1. Plátky lososa pokrájíme na nudličky a zlehka orestujeme na másle. Jejich chuť povzbudíme panákem brandy a flambujeme.
2. Rozpáleného lososa zchladíme smetanovým přílivem, navrch přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
3. Mezitím uvaříme tagliatelle al dente. Necháme je okapat, ale ne příliš důkladně, škrobová voda na nich špagety lépe spojí se šťávou a lososem.
4. Dáme na pánev, dokud se vše důkladně nepromísí. Porce špaget s lososem dekorujeme na talíři snítkou kopru.

Špagety se srdcovkami

* 400 g těstovin
* 4 očištěné stroužky česneku
* 1 dl bílého vína
* 800 g škeblí zvaných srdcovky
* 300 g rajčátek Piennolo
* 1 dl panenského oleje
* hrst natrhaných lístků bazalky
* sůl
* pepř

Ilustrační foto

1. Škeble omyjeme pod tekoucí vodou. Vyřadíme lastury, které se reflexně uzavřou.
2. Rozpálíme panenský olivový olej a na minutku na něm zpěníme stroužky česneku, poté je vyndáme. Olej teď získal charakteristickou vůni.
3. Přidáme srdcovky. Ty pokropíme bílým vínem, zasypeme rajčátky rozkrojenými na půlky a natrhanými lístky bazalky. A pak vše dáme dusit pod pokličku.
4. Až se škeble rozevřou, pánev z ohně odstavíme. Mezitím uvaříme špagety al dente. Necháme je okapat a přidáme na pánev.
5. Zprudka osmahneme se škeblemi a omáčkou, dokud se nespojí. Podáváme teplé, okořeněné čerstvě namletým pepřem a bazalkou.

Turecký med ze Sicílie

* 450 g pomerančového medu (nebo obyčejný med s pomerančovou esencí
* 250 g cukru
* 3 bílky se špetkou soli
* 50 g drcených pistácií
* 80 g moučkového cukru
* trochu vanilkového cukru na posypání

Emanuel Ridi: Torrone magnum siciliano (Turecký med ze Sicílie)

1. Připravíme vodní lázeň pro med, v ní jej dlouho a pomalu mícháme, dokud se nerozpustí, to trvá zhruba patnáct minut.
2. Pak jej můžeme míchat s bílky. Alespoň pět minut šleháme základ na turecký med metličkou, aby bílky s medem vytvořily celek. Přidáme cukr. A zase dalších deset minut vše mícháme, aby se cukr stačil rozpustit.
3. Když med ztuhne víc, přidáme pražené mandle a pistácie.
4. Připravíme si papír na pečení, přes sítko jej posypeme moučkovým cukrem. Na čerstvý cukrový poprašek vylijeme turecký med a necháme jej půl hodiny „meditovat“ v ústraní.
5. A pak už můžeme krájet, sypat vanilkovým cukrem a za tepla ochutnávat. Pokud chcete, med můžete ještě obalit v čokoládě.

Gratinované filátko, restovaný brambor, omáčka z humra

* 300 g bílé ryby
* 1 000 g brambor
* 250 g šalotky
* 4 dl červeného suchého vína
* 1 pórek
* olej Extra Virgin
* pažitka
* sůl
* pepř
* 200 g čerstvého humru na tuto porci
* 2 dl smetany
* 50 g másla

Emanuel Ridi: Fileto di pesce gratinato con verdura e salsa di astice (Gratinované filátko z bílé ryby, restovaný brambor se šalotkou a pórkem a omáčkou z humra)

1. Z oloupaných brambor vykrájíme kuličky a povaříme dvacet minut ve slané vodě.
2. Šalotku nakrájíme na plátky a dáme na pánvičku s červeným vínem. Na druhé pánvičce na kolečka nakrájený pórek orestujeme na másle až do změknutí.
3. Omyjeme a osušíme filátka z bílé ryby (může to být mořský vlk, smuha, treska, pražma královská), osolíme a lehce opepříme.
4. Na další pánvi je opečeme na másle z každé strany asi dvě minuty.
5. Přeložíme do pekáče a přidáme k nim připravenou šalotku uvařenou v červeném víně. Necháme zapéct pět minut v troubě při teplotě 180 stupňů.
6. Pak na stejnou pánev, kde byla ryba, dáme uvařené bramborové kuličky, přidáme orestovaný pórek a necháme vše opéct.
7. Čerstvého humra vložíme do vroucí vody (tím ho usmrtíme), vaříme dle jeho váhy (500 g zhruba osm minut).
8. Poté humra vyloupeme z jeho krunýře a maso orestujeme na rozehřátém másle na pánvi, přilijeme dvě deci smetany na vaření a zhruba deset minut vaříme. Poté vše rozmixujeme.
9. Do středu talíře naservírujeme směs ze zeleniny, jemně posypeme pažitkou a položíme na ni filátka z ryby a oblijeme připravenou omáčkou z humra. Zakapeme olivovým olejem Extra Virgin a servírujeme.

Gratinované ústřice

* 12 ks čerstvých ústřic
* 50 g bylinek (petrželová listová nať, estragon, kerblík)
* 2 stroužky česneku
* 30 g strouhanky
* šťáva z půlky citronu
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* hrubá mořská sůl
* pepř

Emanuel Ridi: Ostriche gratinate (Gratinované ústřice)

1. Otevřeme opatrně ústřice a zbavíme je vody. Poté si připravíme omáčku. Vyšleháme citronovou šťávu s olejem a čerstvě namletým pepřem.
2. Ústřice v lastuře posypeme nasekanými bylinkami, strouhankou a polijeme připraveným dresinkem (olej a citronová šťáva).
3. Plech posypeme hrubou solí, rozložíme na něj ústřice a vložíme do rozehřáté trouby na 250 stupňů a gratinujeme zhruba pět minut.
4. Pokud se ujistíme, že ústřice jsou hotové, servírujeme.

Emanuel Ridi

Do Česka přijel v roce 1992. Bylo mu devatenáct, vadila mu zima, a když zkusil poprvé grog, strašně mu nechutnal.

Ridi se nakonec v Česku oženil a provozuje restauraci, jejíž specialitou jsou čerstvé ryby a mořské plody. Sám je má rád. Nechybějí proto ani na jeho štědrovečerním stole. Z domova v Itálii je zvyklý, že se o Vánocích jedí ryby, ale s kaprem u něj nepočítejme. Ten se v Itálii nepřipravuje.

„Jinak se štědrovečerní menu v severní Itálii a v Česku moc neliší,“ vysvětluje. Hlavním chodem jeho štědrovečerní večeře tedy bývá mořská ryba.

Proto také připravil filátka z mořské ryby, jakou však k tomuto receptu zvolit, nechává na každém z nás. Vybírat můžeme podle chuti i toho, co čerstvého zrovna v obchodě najdeme. Může to být mořský vlk, smuha, treska či královská pražma.

Ale že jde o Itala, nezapřel, protože menu doplnil i těstovinami ve dvou různých úpravách. Jemu samému z české kuchyně hodně chutná kachna či husa.

Na českých Vánocích se mu líbí i to, že od české rodiny a divaček jeho pořadu dostává cukroví. Některé jeho obdivovatelky mu je posílají do televize nebo přímo do jeho restaurace.


  • Vybrali jsme pro Vás