Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční marcipánové orgie. Nadívané datle, šátečky nebo pistáciové kuličky

  0:01aktualizováno  0:01
Stačí jedna základní marcipánová hmota a s tou pak můžete čarovat tak, že návštěvy budou vaším cukrovím okouzleny. Zkuste kytičky s ořechy, šátečky s ananasem či brambůrky s tymiánem a limetkou.

Marcipánové kytičky s ořechy | foto: isifa

Základní recept na mandlovou hmotu – domácí marcipán

Příprava: asi 45 minut
Na 350-400 g marcipánu

* 150-200 g loupaných mandlí * 150-200 g moučkového cukru + na vál podle potřeby * 1 bílek

1. Neoloupané celé mandle vsypeme do hrnku s vroucí vodou, stáhneme z ohně a necháme asi 1 minutu stát. Potom mandle slijeme a uvolněnou slupku oloupeme. Mandle necháme oschnout a vychladnout. Oloupané mandle velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme.

2. Jemný moučkový cukr několikrát prosejeme sítkem a většinu cukru smícháme s mandlemi. Směs mandlí s cukrem ještě jednou semeleme nebo rozmixujeme a utřeme s bílkem v mixéru nebo roztíráme válečkem na pracovní ploše, nejlépe mramorové nebo plastové, na jemnou hmotu. Hmotu roztíráme tak dlouho, dokud není jemná a vláčná a podle potřeby a hustoty přidáváme prosátý cukr.

3. Potom na vále posypaném moučkovým cukrem hněteme, dokud není hmota vláčná, nelepí se a ani se nedrolí. Podle velikosti bílku zpracujeme buď celou dávku mandlí a cukru nebo pouze část. Mandlovou hmotu vyválíme na vále poprášeném moučkovým cukrem na plát a vykrajujeme libovolné tvary nebo ji vytvarujeme do válečku a uchováme v chladu do 22 stupňů, ale ne v lednici, a zabalenou ve fólii, aby nevysychala.

Datle nadívané marcipánem

Příprava: 30 minut
Na 20 ks

* 20 ks datlí * 20 ks nesolených pistácií * 150-200 g marcipánu * 1 lžíce pomerančové šťávy nebo pár kapek pomerančové esence * cukr moučka na poprášení válu

1. Datle na jedné straně podélně nakrojíme a vymáčkneme pecku. Marcipán prohněteme s pomerančovou šťávou nebo pár kapkami esence a zpracujeme na vále poprášeném moučkovým cukrem na nelepivou hmotu.

2. Otvor v datli naplníme mandlovou hmotou a do každého kousku vtlačíme jeden pistáciový oříšek. Povrch uhladíme, vytvarujeme a necháme zaschnout. Uchováváme na chladném a suchém místě v uzavřené nádobě.

Tip
Mandlovou hmotu můžete ochutit pomerančovým nebo jiným likérem nebo pár kapkami pistáciové esence. Na přípravu můžete také použít marcipán z mletých pistáciových oříšků, moučkového cukru a pár kapek vody z růžových nebo pomerančových květů.

Marcipánové kořeněné kuličky s mandlemi

Příprava: 30 minut
Na 20-25 kuliček

* 200-250 g marcipánu * 2 lžičky mleté skořice * špetka mletého kardamomu * špetka mletého badyánu * špetka mletého hřebíčku * špetka mletého nového koření * 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry, bio * pár kapek citronové šťávy * cukr moučka na poprášení válu * 30-40 ks celých loupaných mandlí

1. Marcipán rozdrobíme do mísy, přidáme koření, citronovou kůru a šťávu, dobře propracujeme a prohněteme, aby se koření rovnoměrně zapracovalo do mandlové hmoty, a podle potřeby můžeme přidat trochu moučkového cukru, aby hmota nelepila. Hmotu přendáme na vál posypaný moučkovým cukrem a vyválíme tenčí váleček. Rozkrájíme ho na 20-25 stejně velkých dílů a vytvarujeme v dlaních malé kuličky.

2. Celé mandle nasucho opražíme, podélně rozpůlíme a do každé kuličky vlepíme ze tří stran půlku mandle. Necháme oschnout při pokojové teplotě a potom uchováme v uzavřené nádobě na chladném suchém místě.

Tip
Mandle nemusíte pražit a kuličky můžete navíc obalit v kakau nebo do hmoty zapracovat kousek nastrouhané hořké čokolády.

Marcipánové kytičky s ořechy

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí čokolády
Na asi 25 ks

* 250 g marcipánu * 200 g jader vlašských ořechů * hořká čokoládová poleva na ozdobu * moučkový cukr na podsypání

1. Marcipán prohněteme s trochou cukru a na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválíme na plát silný 0,5-1 cm. Malými tvořítky, asi 3-4 cm v průměru, vypichujeme z hmoty kytičky, klademe je na plech nebo tác vyložený pečicím papírem a necháme oschnout při pokojové teplotě.

2. Rozehřátou čokoládovou polevou na střed každé kytičky uděláme kapku a vlepíme polovinu ořechového jádra. Potom cukroví ozdobíme tenkým pramínkem polevy a necháme ztuhnout. Uchováme v suchu a chladu v uzavřené krabici.

Tip
Na zdobení použijte různé druhy ořechů. Marcipán můžete ochutit pár kapkami vanilkové či jiné esence nebo kávového, kokosového či ořechového likéru.

Marcipánové šátečky s ananasem

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí
Na asi 20 ks

* 300 g marcipánu * cukr moučka na vál * 20 kousků sušeného ananasu * 10 kandovaných třešní, celých nebo rozpůlených * čokoládová poleva na zdobení

1. Pracovní plochu poprášíme moučkovým cukrem a marcipán rozválíme na obdélníkový plát o rozměrech 24x30 cm. Během vyvalování marcipán lehce podsypáváme cukrem, pokud se lepí nebo trhá, poprášíme jej i shora. Plát těsta zarovnáme rádýlkem a rozkrájíme na 20 čtverců o hraně 6 cm.

2. Do středu každého čtverce položíme kousek sušeného ananasu. Vždy dva protilehlé cípy ohneme přes ananas k sobě, rohy lehkým stisknutím spojíme, a vytvoříme tak malé šátečky.

3. Šátečky ozdobíme na vrchu polovinou kandované třešně, naskládáme na tác vyložený pečicím papírem a ozdobíme tenkým pramínkem čokoládové polevy. Necháme zaschnout v chladném suchém prostředí a podáváme lehce poprášené moučkovým cukrem.

Brambůrky s tymiánem a limetkou

Příprava: 30 minut + doba na oschnutí
Na asi 35 ks

* 350 g marcipánu * kůra z 1/2 limetky, bio * pár kapek limetkové šťávy * 5 snítek čerstvého tymiánu * cukr moučka na podsypání

1. Marcipán nadrobíme do mísy, přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omyté limetky, šťávu a otrhané a posekané lístky tymiánu. Vše prohněteme na hladkou vláčnou hmotu, podle potřeby přidáme trochu moučkového cukru.

2. Přendáme na vál poprášený moučkovým cukrem, z hmoty tvarujeme malé kuličky zhruba velikosti oříšku a necháme je oschnout při pokojové teplotě. Potom uchováváme na chladném a suchém místě v uzavřené nádobě.

Tip
Ochutit můžete jen polovinu hmoty a pak obě části spojit, kuličky tak budou navíc mramorované. Místo tymiánu zkuste bazalku, mátu apod.

Roláda se sušeným ovocem

Příprava: 20 minut + doba na máčení ovoce a ztuhnutí
Na 20-25 ks

* 250 g marcipánu * 80-100 g sušeného ovoce * 1 lžíce citronové šťávy * 80 ml ovocného destilátu * cukr moučka na vál * 40 g cukru krystal na obalení

1. Sušené ovoce pokrájíme nadrobno a v misce promícháme s citronovou šťávou a destilátem. Necháme nejlépe do druhého dne nasáknout.

2. Marcipán vyválíme na vále podsypaném moučkovým cukrem na obdélníkový plát asi 0,5-0,75 cm silný, poklademe dobře okapaným ovocem a stočíme do rolády.

3. Povrch obalíme v cukru krystal. Použít můžeme i opražený strouhaný kokos nebo namleté ořechy. Necháme zaschnout a ztuhnout na chladném suchém místě. Před podáváním roládu krájíme ostrým nožem na asi 1 cm silné plátky a vložíme je do papírových košíčků.

Tip
Použijete-li kokos, lehce jej opražte na suché pánvi dorůžova, má výraznější chuť a vůni. Roládu můžete svrchu také lehce potřít marmeládou ochucenou zbylou marinádou z ovoce a pak obalit v kokosu nebo ořeších.

Marcipánová srdíčka

Příprava: 30 minut
Na 25-30 ks

* 200 g marcipánu * pár kapek vanilkové esence * cukr moučka na vál

1. Marcipán prohněteme s vanilkovou esencí, případně trochou moučkového cukru a vyválíme na pocukrovaném vále na plát silný asi 0,5 cm. Z hmoty vykrajujeme ostrým tvořítkem srdíčka či jiné tvary s vánoční tématikou, okraje ozdobně vytlačíme vidličkou nebo nožem a necháme na tácu nebo plechu vyloženém pečicím papírem oschnout při pokojové teplotě. Zbytky hmoty opět zpracujeme, vyválíme a takto pokračujeme do spotřebování všeho marcipánu.

Tip
Do marcipánu můžete zapracovat trochu kakaa nebo nastrouhané čokolády – mléčné i hořké.

Pistáciové koule

Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks

* 250 g marcipánu * pár kapek růžové vody * cukr moučka na poprášení * 150 g nesolených jader pistácií

1. Marcipán prohněteme s růžovou vodou a na vále poprášeném cukrem zpracujeme opět na hladkou hmotu. Oříšky nasekáme nadrobno. Z marcipánu tvarujeme malé kuličky a obalíme je v oříškové drti. Necháme zaschnout a vložíme je do papírových košíčků.

Tip
Růžovou vodu můžete sehnat v některých lékárnách či obchodech s přírodní kosmetikou nebo obchodech s arabskými specialitami.

Marcipánky s meruňkovou nádivkou

Příprava: 45 minut + proležení nádivky

Na asi 25 ks

* 100 g sušených meruňek, bio * 25 g kandované citronové kůry * 1-2 lžíce meruňkové zavařeniny * 80-100 ml meruňkovice * 250 g marcipánu

1. Meruňky opláchneme a nakrájíme najemno. Kandovanou kůru překrájíme na drobné kousky. Meruňky, kůru a zavařeninu vložíme do kastrůlku, přilijeme asi lžíci alkoholu a za stálého míchání zahřejeme, ale nevaříme.

2. Stáhneme z ohně, do teplé směsi vmícháme zbylou meruňkovici, promícháme, přikryjeme a necháme do druhého dne stát, aby se ovoce nasáklo.

3. Marcipán rozkrájíme na 20-25 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku. Do každé kuličky uděláme obrácenou stranou vařečky důlek. Marcipánky necháme oschnout, potom důlky plníme meruňkovou směsí a podáváme.

Tip
Podobně můžete připravit nádivku ze sušených švestek a slivovice, třešní a třešnovice apod. nebo směsi sušeného ovoce.

Autoři:




Nejčtenější

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.