Doporučujeme

Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením

Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením | foto: Martin Mrowiecpro iDNES.cz

Čtenářský recept: Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením

  • 0

Množství: 8 porcí

  • 300 g cukru
  • 600 ml lehkého červeného vína
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 hřebíčky
  • svitek skořice
  • 2 hrušky
  • 200 g mražených ostružin nebo směsi lesního ovoce
  • 100 g sušených brusinek
  • 150 g sušených vypeckovaných švestek
  • malý panettone nebo brioška
  • 200 ml créme fraiche
  • 50 g cukru moučky + na poprášení
  • 1 žíce brandy

1. Cukr nasypeme do hrnce a přidáme 5 polévkových lžic vody. Necháme 8 minut slabě vřít, dokud nezačne cukr karamelizovat. Až se zbarví dozlatova, opatrně do něj vlijeme červené víno.

2. Mícháme dokud se karamel nerozpustí, poté přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk a semínka, hřebíček, skořici a asi 5 minut povaříme, aby se víno zredukovalo.

3. Oloupeme a vykrájíme hrušky a nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do hrnce a vaříme dalších pět minut, poté přidáme mražené ostružiny nebo lesní ovoce a švestky. Jakmile ovoce rozmrzne vypneme.

4. Z panettone nebo briošky odkrojíme kůrku a nakrájejíme jej na centimetrová kolečka. Poklademe je na dno formy na pudink o objemu asi 1,2 l - některá ještě nakrájíme tak, aby bylo pokryto celé dno, dalšími pokryjeme stěnu formy, jako kdybychom skládali skládačku. Kousek panettone si odložíme na vršek pudinku.

5. Ovoce scedíme v cedníku nad mísou tak, abychom do ní zachytili tekutinu. Vyjmeme vanilkový lusk, skořici a hřebíčky, poté ovoce nasypeme na panettone a lehce upěchujeme lžící.

6. Připravený dort přelijeme polovinou šťávy a nahoru položíme odložený kousek panettone a překryjeme potravinářskou fólií.

7. Přiklopíme vhodně velkým talířem a zatižíme plechovkou fazolí nebo jinou podobně těžkou plechovkou. Po vychladnutí dort přesuneme nejlépe na celou noc do chladničky. Zbylou šťávu nalijeme do džbánku a dáme vychladit.

8. Asi půl hodiny před podáváním vyjmeme pudink z ledničky. Smícháme créme fraiche s cukrem a brandy a dáme do misky. Z pudinku sejmeme závaží, talíř a fólii a nožem oddělíme dort od  stěny formy, aby se pudink uvolnil.

9. Na formu položíme dnem vzhůru servírovací talíř a opatrně jej i s pudinkem obratíme, rychle s ním zatřeseme a sejmeme formu.

10. Přelijeme pudink polovinou odložené šťávy, ozdobíme větvičkou cesmíny, poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme se zbylou šťávou a miskou créme fraiche s příchutí brandy.

Tip:
Místo panettone nebo briošky můžeme použít tmavý chléb.


  • Vybrali jsme pro Vás