Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením

  20:40aktualizováno  20:40

Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením | foto: Martin Mrowiecpro iDNES.cz

Množství: 8 porcí

  • 300 g cukru
  • 600 ml lehkého červeného vína
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 hřebíčky
  • svitek skořice
  • 2 hrušky
  • 200 g mražených ostružin nebo směsi lesního ovoce
  • 100 g sušených brusinek
  • 150 g sušených vypeckovaných švestek
  • malý panettone nebo brioška
  • 200 ml créme fraiche
  • 50 g cukru moučky + na poprášení
  • 1 žíce brandy

1. Cukr nasypeme do hrnce a přidáme 5 polévkových lžic vody. Necháme 8 minut slabě vřít, dokud nezačne cukr karamelizovat. Až se zbarví dozlatova, opatrně do něj vlijeme červené víno.

2. Mícháme dokud se karamel nerozpustí, poté přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk a semínka, hřebíček, skořici a asi 5 minut povaříme, aby se víno zredukovalo.

3. Oloupeme a vykrájíme hrušky a nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do hrnce a vaříme dalších pět minut, poté přidáme mražené ostružiny nebo lesní ovoce a švestky. Jakmile ovoce rozmrzne vypneme.

4. Z panettone nebo briošky odkrojíme kůrku a nakrájejíme jej na centimetrová kolečka. Poklademe je na dno formy na pudink o objemu asi 1,2 l - některá ještě nakrájíme tak, aby bylo pokryto celé dno, dalšími pokryjeme stěnu formy, jako kdybychom skládali skládačku. Kousek panettone si odložíme na vršek pudinku.

5. Ovoce scedíme v cedníku nad mísou tak, abychom do ní zachytili tekutinu. Vyjmeme vanilkový lusk, skořici a hřebíčky, poté ovoce nasypeme na panettone a lehce upěchujeme lžící.

6. Připravený dort přelijeme polovinou šťávy a nahoru položíme odložený kousek panettone a překryjeme potravinářskou fólií.

7. Přiklopíme vhodně velkým talířem a zatižíme plechovkou fazolí nebo jinou podobně těžkou plechovkou. Po vychladnutí dort přesuneme nejlépe na celou noc do chladničky. Zbylou šťávu nalijeme do džbánku a dáme vychladit.

8. Asi půl hodiny před podáváním vyjmeme pudink z ledničky. Smícháme créme fraiche s cukrem a brandy a dáme do misky. Z pudinku sejmeme závaží, talíř a fólii a nožem oddělíme dort od  stěny formy, aby se pudink uvolnil.

9. Na formu položíme dnem vzhůru servírovací talíř a opatrně jej i s pudinkem obratíme, rychle s ním zatřeseme a sejmeme formu.

10. Přelijeme pudink polovinou odložené šťávy, ozdobíme větvičkou cesmíny, poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme se zbylou šťávou a miskou créme fraiche s příchutí brandy.

Tip:
Místo panettone nebo briošky můžeme použít tmavý chléb.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.