Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční kuchařka: recepty na dokonalého kapra a ten nejlepší salát

  11:03aktualizováno  11:03
Česká štědrovečerní klasika, to je osmažený kapr s bramborovým salátem. Na ten má skoro každá rodina svůj recept, který považuje za ten nejdokonalejší a nedá na něj dopustit. Pokud ale letos chcete vyzkoušet i něco trochu jiného, přidat klasice novou chuť, inspirujte se následujícími recepty.

Vánoční kapr. | foto: Isifa

Smažený kapr naložený v pivu

Příprava: 80 minut + smažení 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 8 porcí kapra
* 500 ml piva
* 3 velká vejce
* sůl
* pepř
* 400 g strouhanky
* 100 g strouhaného parmazánu
* olej na smažení
* čerstvá petrželová nať
* 1 citron

1. Omyté a osušené porce kapra vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a dáme na hodinu odležet do chladu.
2. Připravíme si misky na obalování: první s vejci rozšlehanými se solí a pepřem a druhou s prosátou strouhankou promíchanou s parmazánem.
3. Porce kapra vyjmeme z piva, osušíme, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhance.
4. Obalené porce kapra smažíme v rozpáleném oleji a po usmažení je odkládáme na vrstvu papírových ubrousků.
5. Na velký talíř natrháme petrželovou nať, na ni poklademe porce kapra, kterého podáváme s měsíčky citronu.

NÁŠ TIP

Zbylou parmazánovou strouhanku uchovejte v mrazáku na další použití. Rybu můžete naložit i do mléka nebo do vína.

Pečený kapr na medu s ořechy

Příprava: 20 minut + pečení 35-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 tříkilový kapr
* sůl
* pepř
* 80 g másla
* 6 lžic medu
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžička worchestru
* 100 g vlašských ořechů

1. Vykuchaného kapra bez hlavy omyjeme a osušíme. Posolíme a opepříme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáč vymažeme trochou másla.
3. Rozpustíme máslo, smícháme s medem, hořčicí a worchestrem.
4. Vnitřek kapra potřeme částí omáčky.
5. Kapra vložíme do pekáče posypeme ořechy a přelijeme zbylou omáčkou. Zakryjeme alobalem a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách odstraníme alobal, kapra přelijeme výpekem, případně podlijeme trochou vody a dopečeme.

NÁŠ TIP

Přidejte do omáčky trochu citronové šťávy.

Bramborový salát s nakládanými herinky

Příprava: 15 minut + chlazení 3-4 hodiny

Pro 4 osoby

* 5 velkých brambor uvařených ve slupce
* 1 vařená mrkev
* 200 g nakládaných herinků
* 2 menší jablka
* 1/2 cibule
* 1 velká kyselá okurka
* 1 malá konzerva zeleného hrášku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky. Mrkev a herinky pokrájíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince, pokrájíme na plátky.
2. Cibuli najemno nasekáme, okurku nakrájíme na nudličky, hrášek slijeme.
3. Všechnu zeleninu, jablko a herinky promícháme ve velké míse, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, promícháme a dáme vychladit na 3-4 hodiny.
4. Vychlazený salát rozdělíme na porce a podáváme se zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Salát můžete doplnit dvěma natvrdo uvařenými nakrájenými vejci.

Marocký salát ze sladkých brambor

Příprava: 35 minut + odležení 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké sladké brambory
* 1 malá šalotka
* 6 lžic olivového oleje
* sůl
* špetka šafránu
* špetka mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 3 lžíce olivového oleje
* snítka čerstvého koriandru
* snítka čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 190 °C, menší pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kousky brambor promícháme s třemi lžícemi oleje a solí, přesypeme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
4. V menší misce promícháme šafrán, kmín, citron, olej, nasekaný koriandr a petrželku.
5. Ještě teplé brambory promícháme se šalotkou a přelijeme zálivkou. Necháme půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru.

Středomořský salát s kozím sýrem

Příprava: 35 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 800 g malých brambůrek
* 200 g mražených zelených fazolek
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 3-4 sušená rajčata naložená v oleji
* 200 g cherry rajčátek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* čerstvá bazalka nebo petrželová nať

1. Brambory očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření oloupeme a přepůlíme.
2. Fazolky krátce spaříme v horké osolené vodě.
3. Olivy a sušená rajčata pokrájíme. Omytá rajčata rozpůlíme.
4. Brambory promícháme s nakrájenou zeleninou, rozdrobeným kozím sýrem a nasekanou bazalkou, zalijeme dresinkem a dáme vychladit.

NÁŠ TIP

Na dresink prošlehejte 100 ml olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 rozdrcený stroužek česneku, sůl a pepř.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Páteční magazín Rodina MF DNES vychází 25. srpna 2017
Teď se najím a mám tři kila nahoře, shodují se sestry Bendovy

Dřív se praly, dnes si sestry Bendovy denně volají. Kromě dětí řeší i kilogramy navíc a cvičení, prozradily v rozhovoru pro Rodinu DNES.   celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.